Meny

Britene tok avskjed med Margaret Thatcher

Båren med Margaret Thatcher blir båret inn i katedralen. Foto: Miguel Medina (AFP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Etter et liv i politisk storm, kommer en stor ro, sa biskopen av London da en fullsatt St. Pauls katedral tok avskjed med Margaret Thatcher. Han ville reflektere, men ikke lovprise henne, for det ønsket hun ikke selv.

Carol Thatcher, datteren til avdøde Margaret Thatcher. Foto: Reuters Carol Thatcher, datteren til avdøde Margaret Thatcher. Foto: Reuters

Biskop Richard Chartres sa at politikeren Thatcher ofte ble misforstått, som da hun sa at «det fins ikke noe slikt som et samfunn».

– Det hun mente, var at vi mennesker ikke må overgi vår uavhengighet til ett eller annet upersonlig begrep, tilføyde han.

Biskopen trakk også fram Thatchers evne til å komme i kontakt med enkeltmennesker. Han la ikke skjul på at hun i sine senere år var sterkt svekket, og nevnte ektemannen Denis' død i 2003 som et spesielt stort tap.

Kastet blomster

Før seremonien i St. Pauls ble Thatchers kiste ført i høytidelig prosesjon gjennom gatene i den britiske hovedstadens sentrum. Langs ruten sto tilskuere tett i tett, og noen av dem kastet blomster foran gravfølget.

De fleste sto tause, men det kunne også høres spredt applaus og enkelte fyrop fra folkemengden da bilen med den omstridte politikerens kiste passerte. Kisten var dekket av det britiske flagget Union Jack.

Les også: Margaret Thatcher er død

Ved den gamle kirken St. Clement Danes på veien til St. Pauls ble kisten overført fra bilen til en kanonlavett. Dempet orgelmusikk lød i kirken mens medlemmer av Storbritannias væpnede styrker overførte kisten.

Prominente gjester

Langs ruten for onsdagens gravferd sto 700 soldater fra marinen, hæren og flyvåpenet oppmarsjert, og over 4.000 politifolk var på plass i Londons gater for å opprettholde sikkerheten.

Politifolkene holdt skarpt oppsyn med tilskuermengden, men det var ingen tegn til uro å spore mens militærorkesteret spilte sørgemarsj og gravfølget skred fram. En liten stund før Thatchers kiste ankom katedralen, kom dronning Elisabeth og hennes mann prins Philip til St. Pauls.

Over 2.300 personer fra 170 land var invitert til gravferden. Blant gjestene var også de tidligere statsministrene John Major, Tony Blair og Gordon Brown, samt flere medlemmer av Thatchers regjeringer. Etter seremonien i domkirken skulle Thatcher kremeres i en privat seremoni.

Thatcher døde 8. april etter at hun ble rammet av slag. Hun var britisk statsminister fra 1979 til 1990 og sto for en beinhard konservativ politikk som gjorde henne elsket av mange, men dypt upopulær blant andre.

Video: Thatchers siste ferd

Oppsummering fra livedekningen av bisettelsen:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus