Meny

Drapssiktet i Sigrid-saken vil be om løslatelse

37-åringen som er siktet i Sigrid-saken, drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne, blir framstilt på nytt i Oslo tingrett onsdag. Her fotografert like etter fengslingsmøtet i Oslo tinghus 21. mars. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Domstolen får et større ansvar når de sakkyndige er uenige om tilregneligheten hos mannen som er siktet for å ha drept Sigrid Giskegjerde Schjetne. Det sier lederen i Den rettsmedisinske kommisjonen.

37-åringen blir framstilt for forlenget fengsling i Oslo tingrett onsdag. Politiet vil på nytt begjære fire ukers varetekt med brev- og besøkskontroll, opplyser forsvareren.

– Han vil motsette seg fengsling og begjære seg løslatt, sier advokatfullmektig Ida Andenæs i Advokatfirmaet Elden til NTB.

Tilregnelighet

Selv om det ikke har betydning for spørsmålet om videre fengsling, vil trolig spørsmålet om tilregnelighet komme opp i rettsmøtet.

Søndag ble det kjent at to av de tre sakkyndige som har undersøkt mannen har konkludert med at han ikke er psykotisk og derfor er strafferettslig tilregnelig. Den tredje av de sakkyndige mener derimot 37-åringen er paranoid schizofren og utilregnelig. Rapporten deres ligger nå til vurdering hos Den rettsmedisinske kommisjon.

Les også: Strid om Sigrid-siktet er tilregnelig

Lederen av kommisjonen, psykiatrispesialist Karl Heinrik Melle, har for tette bånd til en av de sakkyndige og har erklært seg inhabil. Dermed vil nestlederen, psykiatrispesialist Gunnar Johannessen, lede vurderingen av rapporten om 37-åringen.

Uenighet ikke uvanlig

Melle sier på generelt grunnlag at det ikke er uvanlig at sakkyndige er uenige.

For kommisjonen som skal vurdere arbeidet er det enklere når sakkyndige som har arbeidet sammen konkluderer ulikt, enn når det uenighet mellom to rapporter.

– Det er lettere å vurdere når det er uenighet i samme rapport. De sakkyndige har da samme grunnlag, men har brukt sitt skjønn forskjellig og vurdert ulikt i konklusjonen, sier Melle til NTB.

Les også: Sigrid-siktet ankommer retten

Rapporten fra de sakkyndige er basert på tvangsobservasjon og politiets opptak av videoavhør av den siktede på Dikemark sykehus. Han har nektet å snakke med de sakkyndige og mener selv at han er frisk.

– Han mener han er tilregnelig, sier Andenæs.

Troverdighet

Uenigheten vil ikke påvirke kommisjonens arbeid. Vurderingen vil resultere i en ordinær uttalelse, en mulighet er at den vil komme med en melding til domstolen om hva som er viktige punkter i skjønnsutøvelsen i rapporten og hva som er regnet som gjeldende praksis på området.

– Det blir mer opp til retten å velge hvilket skjønn de skal vektlegge når saken skal tas opp til doms, sier Melle.

Advokat John Christian Elden ble overrasket da det ble kjent at det forelå to ulike konklusjoner om tilregnelighet. Han tar uenigheten til inntekt for klientens troverdighet.

– Det er viktig å presisere at han ikke mener å ha drept noen, og når to av tre mener han er tilregnelig, støtter det troverdigheten av hans forklaring, uttalte Elden.

Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant på Østensjø i Oslo natt til søndag 5. august i fjor. Politiet og mange hundre frivillige lette etter 16-åringen over store deler av Oslo. Hun ble funnet død 3. september i et skogholt ved et industriområde på Kolbotn i Oppegård.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus