Meny

Ryanair-sjef synes han fortjener ros, ikke ris

Ryanair-sjef Michael O'Leary synes det er på tide at den norske regjeringen støtter selskaper som skaper jobber i Norge. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ryanair-sjef Michael O'Leary synes det er på tide at den norske regjeringen støtter selskaper som skaper jobber i Norge, snarere enn å henge dem ut på «feilaktig» grunnlag.

I et åpent brev til samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) gjentar O'Leary at påstandene om sosial dumping fra fagorganisasjonen Parat, på vegne av to tidligere ansatte i Ryanair, er helt grunnløse.

Han står fast på at ansettelsesforhold og avlønningsregler i Ryanair er i tråd med EUs regler for fri flyt av personer og tjenester i internasjonal luftfart, et regelverk han sier Norge har akseptert gjennom EØS-avtalen.

O'Leary kommenterer ikke de siste uttalelsene fra finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) om at de anslagsvis 200 Ryanair-ansatte på Rygge må betale skatt til Norge så lenge de har fast bosted her i landet, selv om de også betaler skatt til irske myndigheter.

Les også: Roar Flåthen: – Uakseptabel jobb av Luftfartstilsynet

Dobbelt skatt

Skatteavtalen mellom Norge og Irland, Ryanairs hjemland, skal imidlertid hindre dobbeltbeskatning.

Dette betyr at norske skattemyndigheter godkjenner fradrag for skatt som er betalt i Irland for ansatte som jobber i Norge.

Les også: O'Leary avviser alle anklager

O'Leary går ikke inn i denne problematikken, men gjentar at ansatte som opererer Ryanairs irskregistrerte fly, er pålagt å skatte til Irland og ikke til Norge.

Ryanair-sjefen mener at hvis medlemmer av regjeringen heller støtter oppsigelser, lønnskutt og høye priser i et selskap som SAS, er det kanskje på tide at de sier det i full offentlighet.

Ikke grunnlag

– Det er uansett ikke grunnlag for noen boikott av Ryanairs tjenester, når vi gir arbeid til 8.500 personer, i trygge stillinger, med raske opprykksmuligheter, jobbsikkerhet og nylig avtalte lønnsøkninger. Alt dette er i full overensstemmelse med irsk lov og de regler som gjelder i EU, skriver O'Leary.

Han minner om at SAS i 2013 skal fjerne 6.000 stillinger og har kuttet lønningene med 17 prosent.Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus