Meny

Nord-Korea nekter «ydmykende» dialog med USA

NULL DIALOG: Kim Jong-un og hans generaler på en av sine mange inspeksjoner. Etter en lengre periode med trusler venter nå verden på Nord-Koreas neste trekk. (Foto: AP)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordkoreanerne er ikke interessert i å prate med USA med mindre amerikanerne «går bort fra sin fiendtlige holdning».

En noe merkelig holdning vil kanskje noen si, ettersom det er nettopp Nord-Korea som i stor grad har truet USA, Sør-Korea og Japan opptil flere ganger de siste ukene.

– Vi er ikke imot en dialog, men vi kan ikke sitte ansikt til ansikt med en motpart (USA red.anm) som forsøker å ydmyke oss ved å svinge med atomsabelen, sier en talsmann for Nord-Koreas regjering til landets statskanal, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Byrden ligger på Nord-Korea

Utspillet kommer dagen etter at USAs utenriksminister John Kerry avsluttet sitt besøk i Sørøst-Asia.

Et besøk som i stor grad hadde som formål å løse noe av den militære spenningen som har bygd seg opp i regionen de siste ukene.

Under et besøk i Tokyo uttalte Kerry at han mener Nord-Korea har gjort lite for å få til en meningsfull dialog.

– USA forblir åpne for seriøse forhandlinger rundt en nedrustningsavtale, men da må Nord-Korea og Pyongyang vise at de virkelig mener det. Den byrden ligger på dem, slo utenriksministeren fast.

Les også: Nord-Korea truer Japan med atomvåpen

– Over i en ny fase

I et intervju med TV-kanalen NBC sier USAs president Barack Obama tirsdag at han regner med flere provoserende utspill fra nordkoreanerne.

Obama sier videre at han heller ikke regner med at Nord-Korea for øyeblikket har kapasitet til å montere en atomsprengladning på en rakett.

– Men det er vårt håp at vi kan begrense dette og bevege oss over i en fase der de prøver å arbeide gjennom diplomatiske kanaler med noen av disse spørsmålene, tilføyer Obama.

Les også: Nord-Koreas atomvåpen

Sleipt påfunn

I forrige uke tilbød Sør-Koreas president Park Geun-hye samtaler med Nord-Korea, men også dette ble avvist fra nord som et «sleipt» påfunn.

Park skal møte Obama i Det hvite hus 7. mai for å diskutere økonomi og sikkerhetsspørsmål, inkludert forholdet til Nord-Korea, opplyste Det hvite hus mandag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus