Meny

Kraftigste jordskjelv i Iran på 40 år

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer svært motstridende meldinger om hvor mange som har mistet livet i jordskjelvet som rammet Iran tirsdag.

Både lokale og internasjonale medier meldte tirsdag ettermiddag at myndighetene fryktet at flere hundre mennesker hadde omkommet i skjelvet, som skal være det kraftigste i Iran på 40 år.

Så langt er det svært usikkert hvilke skader jordskjelvet har forårsaket. Den iranske TV-kanalen Press TV meldte først at minst 40 mennesker hadde omkommet, men understreket at tallet var usikkert.

Senere ble det rapportert at tallet kan være lavere enn først fryktet, og ved 16-tiden meldte nyhetsbyrået ISNA, som siterer en lokal guvernør, at ingen mennesker har mistet livet.

I nabolandet Pakistan meldes det om fem omkomne, melder nyhetsbyrået AFP.

Varsler etterskjelv

Tirsdagens skjelv ble først meldt med en styrke på 8, men ble senere nedjustert til 7,8. Skjelvet hadde episenter rundt 18 kilometer under bakken nord for byen Saravan i provisen Sistan-Balutsjistan i det sørøstlige Iran.

Overfor ABC Nyheter sammenligner seismolog Conrad Lindholm ved NORSAR skjelvet i styrke med skjelvet i Kashmir i Pakistan i 2005.

Der endte tapstallene til slutt på nærmere 100.000.

Lindholm tror derimot ikke tirsdagens skjelv i Iran vil føre til lignende tall.

– For det første var dagens jordskjelv ganske dypt, noe som igjen gir en demping på grunn av avstanden til rystelsene. For det andre er området over episenteret relativt tynt befolket, og skjelvet skjedde på ettermiddagen når folk flest oppholder seg utenfor bygninger, forklarer han.

Lindholm mener torsdagens kraftige skjelv ikke har noen sammenheng med forrige ukes skjelv i Iran, og peker på at avstanden mellom de to episentrene er for stor.

– Men vi kan nok vente en serie etterskjelv i n ær fremtid, understreker han.

Les også: De fem kraftigste jordskjelvene

Atomanlegg uberørt

De fleste av Irans atomanlegg ligger i de midtre eller vestlige delene av landet.

Det russiske selskapet som bygget atomanlegget i Bushehr sørvest i Iran meldte kort tid etter jordskjelvet at det ikke var gjort noen skade på anlegget.

Statlige iranske medier satte styrken på skjelvet til 7,5, mens andre kilder satte den til 7,8 og USGS rapporterte om en styrke på 8.

Så sterke jordskjelv som det tirsdag kan gjøre skade selv på bygninger som er spesialkonstruert for å motstå rystelser.

Les også: Iransk atomanlegg uskadd etter jordskjelv

Rammes ofte

Lederen for Irans Røde Halvmåne, Røde Kors' søsterorganisasjon, sa at redningsarbeidere tirsdag ettermiddag var på vei til de rammede områdene.

Jordskjelv rammer ofte Iran, og minst 37 mennesker mistet livet og rundt 850 kom til skade da et skjelv rammet de sørvestlige delene av landet så sent som for en uke siden.

Dette skjelvet hadde en styrke på 6,3.

Det er svært lite sannsynlig at det er nordmenn i området i Iran som ble rammet av et kraftig jordskjelv tirsdag.

– Vi har ikke mottatt noen meldinger om nordmenn i området, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD.

Saken blir oppdatert


Vis større kart
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus