Meny

Sprikende teorier etter terrortragedie i Boston

Det var tirsdag helt uklart hvem som sto bak bombingen av Boston maraton dagen i forveien. Foto: Dan Lampariello (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksperter og etterforskere er i villrede om hvem som sto bak det verste terrorangrepet i USA siden 11. september 2001. Tre personer ble drept og over 130 såret i Boston-aksjonen.
Fakta om bombeeksplosjonene i Boston:
 • Klokken 14.50 lokal tid mandag, omtrent tre timer etter at de første vinnerne i eliteklassen i Boston maraton hadde fullført løpet, ble to kraftige eksplosjoner utløst like ved mållinjen på nordsiden av Boylton Street.
 • Mange mosjonsløpere var fremdeles i ferd med å fullføre løpet da eksplosjonene inntraff.
 • Tre personer er bekreftet drept. En av dem er en åtte år gammel gutt, ifølge kilder i politiet.
 • Over 140 personer er såret, opplyser sykehuskilder til TV-stasjonen CNN. Tilstanden er kritisk for flere av dem.
 • 30 nordmenn var påmeldt løpet. Utenriksdepartementet har ikke fått opplysninger om at noen av dem er blitt skadd.
 • Eksplosjonene ble utløst med rundt fem sekunders mellomrom. Bombene var plassert mellom 45 og 90 meter fra hverandre, ifølge flere medier.
 • Politiet i Boston har bekreftet at en tredje udetonert bombe er blitt funnet i området.
 • Minst 15 kvartaler i sentrum av Boston er sperret av etter angrepet.

 

(Kilder: NTB, Reuters, AFP, CNN, NBC)


Fakta om Boston maraton:

 • Boston maraton er verdens eldste maratonløp og har vært arrangert siden 1897.
 • Løpet holdes alltid tredje mandag i april på Patriots' Day, en offentlig fridag til minne om de første slagene under den amerikanske uavhengighetskrigen.
 • Rundt 500.000 tilskuere var til stede langs løypa for å heie på de rundt 23.000 deltakerne mandag.
 • I jubileumsåret 1986 ble det satt deltakerrekord med 36.748 deltakere. Dette var verdens største maratonløp noensinne.
 • Boston maraton er et av de seks maratonløpene i mesterskapsserien World Marathon Majors.
 • Boston maraton har egne klasser for rullestolbrukere, blinde og svaksynte og funksjonshemmede.
 • Eliteklassen for menn ble i år vunnet av Lelisa Desisa fra Etiopia. Rita Jeptoo fra Kenya vant eliteklassen for kvinner.

 

(Kilder: Boston maraton, Wikipedia)

Etterforskere må nå finne ut om det var en gruppe eller et enkeltindivid som sto bak angrepet. Håpet er at bilder og videoopptak gjort under Boston maraton kan gi noen svar.

Siden 27.000 mennesker stilte til start i løpet, som også rundt 500.000 tilskuere fulgte, antar politiet at det finnes mange videosnutter og bilder som viser hva som skjedde før og etter eksplosjonene.

Foreløpig har ingen personer eller grupper tatt på seg ansvaret for bombingen. Det var heller ingen kjente trusler mot byen og løpet før angrepet.

Les også: Taliban benekter at de står bak Boston-eksplosjoner

– Surrealistisk

Minst tre mennesker ble drept og over 130 såret, mange av dem så alvorlig at kirurgene måtte foreta amputasjoner.

Åtte år gamle Martin Richard ble drept da han sto ved mållinjen sammen med moren og søstrene sine. De ventet på at far og ektemann William Richard skulle fullføre løpet. Martins mor og den ene søsteren hans ble alvorlig skadd.

– Det er helt surrealistisk, tragisk og helt ubegripelig. Alle her prøver å trøste hverandre, sier byråd Ayanna Pressley fra familiens hjemsted Ashmont i Dorchester ifølge avisen Boston Globe.

Øyenvitner fortalte om grusomme scener i målområdet.

– Disse løperne hadde akkurat fullført, og nå har de ikke lenger bein. Det er så mange av dem. Så mange mennesker uten bein, sa politimannen Roupen Bastajian til avisa New York Times.

Slektninger av ofrene for skoleskytingen i Newtown før jul var gjester i målområdet, like ved eksplosjonsstedet. Tema for årets løp var «26 miles for 26 ofre», med henvisning til løpets lengde og ofrene i Newtown.

Flere teorier

Tjenestemenn Reuters har snakket med, fremhever to motstridende teorier om hva som kan ha skjedd.

Den ene legger vekt på tidspunktet for bombingen, nemlig på dagen da amerikanerne skal levere sin selvangivelse og dessuten på høytidsdagen Patriots' Day, da Boston maraton arrangeres. Teorien er at en amerikansk høyreekstremist – en fundamentalistisk motstander av regjeringen eller skattepolitikken – kan ha stått bak angrepet.

En annen teori er at det kan være en forbindelse mellom bombingen og ytterliggående islamister.

Se også: Se bildene fra Boston

Mange personer er avhørt av etterforskerne, blant dem en 20 år gammel student fra Saudi-Arabia som var nær eksplosjonsstedet.

Politiet ransaket natt til tirsdag også en leilighet i en av forstedene til Boston, men ingen er foreløpig mistenkt i saken.

Verdifull informasjon

Lars Nicander, sjef for Senter for asymmetriske trussel- og terrorstudier ved Försvarshögskolan i Sverige, tror ikke noen større organisasjon ligger bak. Foreløpige opplysninger og at ingen har tatt på seg ansvaret, tyder på at det er én person som står bak, mener han.

– Så lenge vi ikke har sett noe mer, lukter dette av en skoleskyter som har gått i gang med å lage enkle bomber i stedet, sier Nicander til TT.

Politiet sier bombene var plassert i søppelbøtter rundt 30 meter fra hverandre. De ble detonert med fjernkontroll, ifølge ubekreftede meldinger.

Politiet skal ha funnet minst to mistenkelige pakker andre steder i byen.

Bombene i Boston var ikke veldig kraftige og trolig hjemmelaget, mener Per Nergaard fra Norsk Folkehjelp. Funnet av en ueksplodert bombe kan bli verdifullt, tror han.

– Hvis det er riktig at de har nøytralisert en bombe, har de en veldig god kilde til informasjon. I tillegg vil det alltid være rester av sprengstoff på eksplosjonsstedet som kan vise hva slags type sprengstoff som ble brukt, sier Nergaard til NTB.

– Vil bli funnet

President Barack Obama forsikrer at USA vil finne ut hvem som sto bak eksplosjonene, pågripe dem og stille dem til ansvar. Han understreker at alle tilgjengelige ressurser skal settes inn for å finne de skyldige, men advarte mot å trekke forhastede konklusjoner.

Betegnelsen terroraksjon ble ikke brukt av Obama, men en kilde i Det hvite hus sier angrepet behandles som en terrorhandling av myndighetene. 30 nordmenn sto på løpets deltakerliste, men norsk UD hadde tirsdag ettermiddag ikke fått melding om at noen av disse er skadd.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus