Meny

Fem polakker fremstilles for fengsling etter smuglerbeslag

Beslaglagte varer i Tollvesenets lokaler på Svinesund søndag. Fem polske sjåfører ble pågrepet og 14 biler beslaglagt etter at politiet i Østfold stanset et større forsøk på smugling av alkohol og sigaretter inn i Norge søndag morgen. Foto: Johnny Larsen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem av polakkene som er pågrepet for smugling etter storbeslaget i helgen, fremstilles for varetektsfengsling i Halden tingrett tirsdag formiddag.

De to siste pågrepne smuglerne vil bli vurdert fremstilt for varetektsfengsling i løpet av tirsdag ettermiddag, eventuelt onsdag morgen.

– Samtlige syv pågrepne er avhørt av politiet. Alle har erkjent straffskyld for sin egen befatning med beslaget. Hva som ytterligere kom fram i disse avhørene ønsker vi ikke å gå nærmere inn på nå, sier politiinspektør Tommy Brøske ved Sentral etterforskning- og utlendingsenhet i Østfold politidistrikt.

Les også: To nye pågripelser i storaksjon mot smuglere

Etterforskningen i saken pågår tirsdag med full styrke. Flere enheter i Østfold politidistrikt er involvert.

Vurderer samarbeid

De to som ble pågrepet sist ble stanset på Svinesund en god del senere enn smuglerkonvoien politiet aksjonerte mot søndag morgen.

– Før vi eventuelt begjærer dem varetektsfengslet, vil vi undersøke nærmere om de kan knyttes til storbeslaget, sier politiinspektør Brøske.

Når det gjelder beslag andre steder på Østlandet har Østfold politidistrikt ikke innledet noe formelt samarbeid med andre politidistrikter.

– Men det er naturlig at vi starter et slikt samarbeid om det viser seg at beslagene kan knyttes til hverandre. Det skal imidlertid mer til enn at fellesnevneren er øl, sprit og tobakk. Det blir straks mer interessant om vi også finner fellesnevnere som lik metode og samme innpakning, sier Brøske.

Stor aksjon

I tillegg til de sju som er pågrepet, kom minst åtte personer seg unna da politi og tollere gikk til aksjon.

– Disse har vi ikke kontroll på, og vi har avsluttet søket etter dem. Som ved tidligere aksjoner, er det dessverre også grunn til å tro at flere smuglerbiler kom seg inn i Norge uten å bli stanset, sier politiinspektøren til NTB.

Les også: Politiet tok smugler-karavane fra Polen

Til sammen 15 biler ble stanset i aksjonen politiet gjennomførte søndag i samarbeid med Utrykningspolitiet og Tollvesenet.

Aksjonen ble utført på E6 som krysser grensen til Sverige ved Svinesund. Brøske sier forholdene er de samme på E18 over Ørje og på 16 andre grenseoverganger i hans distrikt.

– Tar du med Hedmark og andre distrikter, er dette et mye større problem enn man kanskje liker å tro, sier Brøske.

Storfangst

En foreløpig oversikt fra helgens beslag ved Svinesund, viser at beslaget ble 19.000 liter øl, 1.763 liter sprit og 321.820 sigaretter. Flere av bilene var ombygd for å tåle den tunge lasten.

Brøske opplyser at det er for tidlig å si sikkert om de som ble tatt søndag har vært i kontakt med politiet før, men erfaringen tilsier at de som blir tatt i større aksjoner mot smuglere ofte er pågrepet for lignende forhold tidligere.

Andre fellestrekk er at det i liten grad dreier seg om folk som bor eller jobber i Norge.

– De er rett og slett kurerer, sier politiinspektør Tommy Brøske.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus