Meny

Tusener protesterte mot valgresultatet i Venezuela

Tilhengere av opposisjonslederen Henrique Capriles ansikt til ansikt med opprørspoliti i Caracas mandag. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tusen demonstranter anklaget Venezuelas nye president Nicolás Maduro for valgfusk mandag. Maduro ber tilhengerne sine gå ut i gatene og støtte ham.

På statlig TV ba Maduro mandag om en «mobilisering over hele landet». Han understreket imidlertid at kampen må føres med fredelige midler.

Maduros motstandere ropte «svindel» og «omtelling» da de demonstrerte i hovedstaden Caracas. Noen støtte sammen med politiet, som svarte med tåregass for å spre ungdommer som kastet stein.

Les også: Maduro vant valget i Venezuela med knapp margin

Demonstrantene er overbevist om at Maduros jukset seg til seieren i presidentvalget i helgen.

– Det som skjedde i går, var svindel, en løgn. Opposisjonen vant, sa Briand Alvar, en av demonstrantene som deltok i slåssingen med politiet.

– Borgerskapets innfall

Opposisjonskandidaten Henrique Capriles nekter å godta det offisielle valgresultatet og forlanger at alle stemmene telles opp på nytt.

Maduro godtok først kravet, men har senere forandret mening. Nå kaller han kravet for «et av borgerskapets innfall».

Også valgkommisjonen har avvist Capriles påstander. Opposisjonen må slutte å komme med trusler og gå veien om rettsvesenet hvis de vil bestride resultatet, framholder kommisjonens leder Tibisay Lucena.

Les også: Capriles avviser valgresultatet i Venezuela

Medlemmer av opposisjonen har kalt henne en nikkedukke som følger ordre fra Venezuelas sosialistiske regjering. Den ledes av Maduro, som har vært landets fungerende president etter at tidligere president Hugo Chávez døde av kreft i forrige måned.

Knapp margin

Capriles, som tapte valget med en margin på bare 235.000 stemmer, har oppfordret venezuelanere til å møte opp foran valgkommisjonens kontorer tirsdag for å kreve omtelling.

Det offisielle valgresultatet viste at Maduro vant med 50,8 prosent av stemmene, mens Capriles fikk 49 prosent.

En talsmann for Det hvite hus i USA gratulerte mandag venezuelanerne med valget, men støttet samtidig kravet om en gransking av resultatet.

Les også: Sørgende Maradona kaster seg inn i Venezuelas valgkamp

– Det er viktig, klokt og nødvendig å granske stemmetellingen for å sikre at alle venezuelanere får tillit til resultatet, sa talsmannen Jay Carney.

– Det vil ikke være i tråd med venezuelanernes forventninger om en forhaster seg under disse forholdene, la han til.

Maduro er Chávez' håndplukkede etterfølger, og i valgkampen lovet han å videreføre forgjengerens politikk.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus