Lavmælt markering av Kim Il-sungs fødselsdag

Markeringen av 101-årsdagens for Nord-Koreas landsfader Kim Il-sung, ble uventet lavmælt. Foto: AP / NTB scanpix.
Markeringen av 101-årsdagens for Nord-Koreas landsfader Kim Il-sung, ble uventet lavmælt. Foto: AP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kim Il-sungs fødselsdag ble verken feiret med rakettoppskytning eller militærparader i Nord-Korea. Istedet ble det en overraskende lavmælt markering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter uker med hissig krigsretorikk og trusler om atomangrep mot naboland, fryktet mange at Nord-Koreas unge leder at Kim Jong-un skulle benytte 101-årsdagen for bestefarens fødsel til å vise muskler. Dette skjedde ikke.

Ingen mellomdistanserakett ble prøveskutt, og den forventede militærparaden i hovedstaden Pyongyang uteble.

Markeringen av fødselsdagen til landsfaderen Kim Il-sung ble i stedet lavmælt og var mer preget av blomster, sang og dans, enn av den sedvanlige demonstrasjonen av våpenmakt.

Besøkte mausoleum

Kim Jong-un besøkte selv Kumsusan-palasset tilegnet solen, som mausoleet der bestefaren og faren Kim Jong-il ligger balsamert kalles.

Sammen med den nordkoreanske lederen var også en gruppe generaler, kunne det statlige nyhetsbyrået KCNA fortelle.

Les også: Nord-Korea feirer landsfaderens fødselsdag

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kim Il-sung regnes fortsatt som Nord-Koreas «evige president», til tross for at han døde i 1994. Kim Jong-il døde i desember 2011.

Solens dag, som landsfaderens fødselsdag kalles, ble ellers markert med blomsterparader, sang og dans.

For omverdenen, som hadde forventet en storslått militant markering, toppet med en rakettoppskytning, ble dagen nærmest et antiklimaks.

Trusler

Både USA, Sør-Korea og andre land i Asia har på det sterkeste advart Nord-Korea mot å gjennomføre en ny rakettoppskytning.

Japan truet med å skyte ned raketten, noe som fikk ledelsen i Pyongyang til å advare japanerne om at de ville bli «slukt i atomflammer» dersom de gjorde alvor av dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea har de siste ukene også truet USA og Sør-Korea med atomkrig, men verken sørkoreansk eller amerikansk etterretning tror at landet ennå har utviklet tilstrekkelig små atomstridshoder til sine raketter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Feirer sin døde leder

Forhandlingsvilje

USAs utenriksministeren John Kerry understreket i forrige uke at Washington er villig til å forhandle med regimet i Pyongyang, dersom landet viser vilje til å trappe ned sitt atomvåpenprogram.

Kerry gjentok mandag dette, da han avsluttet en rundreise i Asia.

– USA er fortsatt åpen for ekte og troverdige forhandlinger om et atomvåpenfritt Nord-Korea, men dette hviler på Pyongyang, sa Kerry.

– Nord-Korea må ta vesentlige steg for å vise at de vil leve opp til sine forpliktelser, og landet må etterleve de lover og normer som regulerer internasjonal oppførsel, sa Kerry.

Sør-Koreas president Park Geyun-hee, som også har tatt til orde for forhandlinger og forsoning med naboen i nord, framsatte også et nytt tilbud om samtaler i forrige uke.

Les også: Kim Jong-il hedres med helligdag og tårn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strategisk intensjon

Yang Moo-jin, som er tilknyttet Universitetet for nordkoreanske studier in Seoul, tror mandagens forsiktige markering i Pyongyang var et resultat av de siste dagers utspill fra USA og Sør-Korea.

– Sør-Korea og USA har gjort det klart at de ønsker dialog, og Nord-Korea slår derfor om til det, sier han.

– Nord-Koreas strategiske intensjon har vært å få en eller annen form for respons fra USA og Sør-Korea, og nå har de fått det. De kommer ikke til å avfeie forslaget om dialog, tror han.