Meny

Trygg Trafikk vil gi fotgjengerne mer ansvar

MÅ SE SEG FOR: Det er feil at bilistene alltid får hele ansvaret for alle ulykker i gangfelt, mener Trygg Trafkk. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotgjengerne bør pålegges å vurdere trafikken før de krysser veien i gangfeltet, mener Trygg Trafikk.

De siste fem årene har 115 fotgjengere omkommet i trafikken. Rundt halvparten av dødsulykker med fotgjengere skjer i gangfeltet, der fotgjengerne føler seg trygge, ifølge Trygg Trafikk.

I Sverige er fotgjengerne pålagt å vurdere bilens avstand og hastighet inn mot gangfeltet, før de eventuelt krysser veien.

– Vi ønsker oss et lignende pålegg i Norge, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk til VG.

Hun mener det er feil at bilistene alltid får hele ansvaret for ulykker i gangfelt.

– Fotgjengerne må også vise aktsomhet, se seg for og gjerne oppnå kontakt med bilføreren, sier Sandberg ifølge avisa.

Direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk mener det er på tide at fotgjengerne begynner å se seg for når de skal krysse veien. Foto: Trygg TrafikkDirektør Kari Sandberg i Trygg Trafikk mener det er på tide at fotgjengerne begynner å se seg for når de skal krysse veien. Foto: Trygg Trafikk

Trygg Trafikk sender nå et brev til Samferdselsdepartementet og ber om det blir tatt en gjennomgang av trafikkreglene. Organisasjonen ønsker også flere opphøyde gangfelt, flere 30-soner og bedre lys ved gangfeltene.

Les også: Gangfelt er farlige for fotgjengere

Ifølge Personskadeforbundet LTN (tidligere Landsforeningen for Trafikkskade) er det allerede i skadeerstatningsloven en åpning for at en uaktsom fotgjenger kan få avkortet forsikringsoppgjøret, selv om påkjørselen har skjedd i en fotgjengerovergang.

– Forsikringsbransjen bruker ordningen, men den er ikke godt kjent blant folk flest. De fleste tror nok at bilistens ansvar er absolutt, sier assisterende generalsekretær Per Oretorp i Personskadeforbundet LTN til VG.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus