Meny

EUROCOPTER EC225 SUPER PUMA:

Kjemper om storkontrakt og mot flyforbud

Eurocopter har levert samtlige sivile redningshelikoptre som finnes i Norge. Spørsmålet er om disse vil suppleres med 16 militære redningshelikoptre når Sea King skal avløses. Foto: Thierry Rostang, Eurocopter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eurocopter kjemper om storkontrakt og mot flyforbud i Norge.

NAWSARH:
  • Står for «Norwegian All Weather Search­ And Rescue Helicopter», den norske redningshelikopter­anskaffelsen.
  • Stortinget har vedtatt å handle 16 nye redningshelikoptre innenfor en ramme på 16,8 milliarder kroner – en sum som inkluderer infrastruktur.
  • Det er fire prekvalifiserte kandidater i anbudskonkurransen: Agusta Westland AW101, Eurocopter­ EC725, NH Industries NH90 og Sikorsky­ S-92.
  • Anbudsfrist var 18. desember. Forhandlin­gene pågår nå i en spørsmål/svar-fase. Kontraktsignering er planlagt 6. september.
  • Første nye sar-helikopter skal leveres i 2016, og siste Westland Mk 43 Sea King skal fases ut i løpet av 2020.

MARIGNANE (TEKNISK UKEBLAD): EC225/725 Super Puma er en av fire kandidater til å overta etter Sea King som redningshelikopter i den norske 330-skvadronen – en kontrakt verdt nærmere 17 milliarder kroner­ totalt.

Produsenten Eurocopter har ikke bare den norske konkurransen å tenke på, men også et norsk flyforbud.

Parallelt jobber helikoptergiganten med å løse girboksproblemene som gjør at norske og britiske luftfartsmyndigheter fortsatt ikke tillater operasjoner over vann med helikoptertypen.

To MGB-havarier

Flyforbudet for deler av Super Puma-flåten i Nordsjøen har snart vart i et halvt år.

Som Teknisk Ukeblad har beskrevet i flere artikler, er bakgrunnen at to EC225-helikoptre i fjor måtte nødlande i Nordsjøen med havarert hovedgirboks (MGB) med sprekk på samme sted i akslingen – like ved der det koniske tannhjulet er sveiset på akslingen.

I en skriftlig erklæring Teknisk Ukeblad har fått, uttaler Eurocopter at de nå føler seg sikre på hvorfor akslingene har sviktet, og at de har lyktes med å gjenskape hendelsesforløpene i testbenk.

Produsenten sier at granskingene viser at akslingene ikke blir utsatt for unormal dynamisk overbelastning, men at det er en kombinasjon av flere faktorer som har ført til svekket utmattingsstyrke på akslingen.

Les også: Slik lages skandaleakslingen

Måler i sanntid

Når først forståelsen av hva som har gått galt er etablert, finnes det tiltak som kan gjøre at helikoptertypen kan gjenoppta operasjoner her til lands dersom det blir godkjent av myndighetene.

Blant annet vibrasjonsmålinger av akslingen i sanntid, som kan advare flygerne før feilen eventuelt oppstår, og hyppigere ikke-destruktiv testing mellom flygingene. På sikt ligger det an til å komme en redesign av akslingen.

Florence Cassier, som leder Eurocopters Nawsarh-program, vil ikke kommentere Teknisk Ukeblads spørsmål om hvorvidt hun frykter at akslingssaken har skadet Eurocopters kandidatur i den norske redningshelikopterkonkurransen.

– Det må nesten bli opp til kunden å vurdere. Men det er dessverre nok av slike hendelser opp gjennom luftfartshistorien. Det viktigste er hvordan man som selskap agerer når hendelsene først oppstår, sier Cassier.

Parallelt med at Eurocopter har jobbet på spreng for å komme til bunns i akslingsproblemet på hovedgirboksen på EC225, er selskapet i ferd med å skru opp produksjonen av helikopteret her på sluttmonteringsfabrikken i Marignane. Rotorbladene produseres i Paris. Foto: Per Erlien Dalløkken

Stødig hover

Havarerte girbokser står imidlertid ikke på agendaen når TU som ett av få norske medier slapp til i Eurocopters hovedkvarter i Marignane, like nordvest for Marseille, for å prøvefly den mulige Sea King-erstatteren EC225, eller EC725 som den militære versjonen heter og som tilbys Norge.

Riktignok er det ikke en sar-maskin vi flyr, men et EC225 det nettopp er tatt leveranse på og som skal skipes til Malaysia der det skal gå i tilbringertjeneste offshore.

Testingeniør Karl Lindahl og testpilot­ Christophe Meny tar oss med til test­banen fem minutters flyging fra fabrikken, der de blant annet demonstrerer fireaksial-­autopiloten med automatisk overgang til «hover».

Super Pumas evne til å stå som limt i lufta i «autohover» med 50 centimeters presisjon relativt til et punkt på bakken, gjør det til en stødig vinsjplattform.

Les også: Norge tjener på danskenes helikopterkrise

Avansert automatikk

Markedsdirektør i Eurocopters Nawsarh-program, Patrick Le Barcenchon, trekker fram nettopp autopiloten som den største styrken til EC725 sammenlignet med konkur­rentene.

– Definitivt. I tillegg til integrasjonen av sensorene i maskinen. Bare spør en hvilken som helst flyger i Nordsjøen som har fløyet Super Puma og andre helikoptermodeller. Autopiloten og avionikkpakken er i ypperste klasse, sier Le Barcenchon, som selv har fløyet EC725 for det franske flyvåpenet, blant annet i Afghanistan med norske spesialstyrker om bord.

Automatikken bidrar til å lette arbeids­byrden til de to som sitter lengst foran i maskinen, bekrefter Hervé Pourcher, skvadronsjef for Flottille 32 F som med base i Cherbourg utfører redningsoppdrag i Den engelske kanal.

– På tidligere helikoptre benyttet jeg kanskje­ 60 prosent av oppmerksomheten min på flyging, 30 prosent på sar-oppdraget og 10 prosent på forberedelser. Med EC225 bruker­ jeg kun 30 prosent på selve flygingen og frigjør resten av oppmerksomhet til det som teller, nemlig søk og redning, sier skvadron­sjef Pourcher.

Mindre

EC725 flyr i maksimalt 175 knop og har en cruisehastighet på 149 knop. Men det er i starten helikopteret virkelig er raskt. Oppstartsprosedyrene er så kjappe at det kan være i lufta kun tre minutter etter at mannskapet kliver inn i cockpit.

For å la Le Barcenchon fortsette på skrytelista, peker han på det lave støy- og vibrasjonsnivået som i sin tur bidrar til økt komfort og mindre slitasje på både mannskap og maskin.

Han trekker også fram den kløktig utformede antiisingsfunksjonen på rotorbladene. Generatorene som leverer strømmen ambulerer på én av tre deler på hvert av de fem rotor­bladene, slik at det fortsatt vil være drift dersom en kraftenhet skulle falle bort.

Imidlertid har ikke helikopteret lasterampe og dessuten en betydelig mindre og lavere kabin enn S-92 og spesielt AW101. Men Euro­copter snur på det, og påpeker at EC725 er enklere å lande i forskjellige situasjoner enn for eksempel det fem tonn tyngre AW101.

Les også: Nå avgjøres NH90s fremtid i Norge

Eurocopter har 15 som jobber på heltid med den norske redningshelikopterkonkurransen, fra venstre: Florence Cassier, Christophe Meny og Patrick Le Barcenchon. Foto: Per Erlien Dalløkken

Stordriftsfordeler

Fra før finnes det 124 Eurocopter-helikoptre i Norge. Eksempler er Super Puma i forskjellige varianter som benyttes i tilbringer- og sar-tjeneste på sokkelen, AS350 som er en vanlig arbeidshest på innlandet og ikke minst politi- og ambulansehelikoptrene EC135 og EC145.

I fjor høst bekjentgjorde Nawsarh at redningshelikoptrene skal registreres militært. Eurocopter tilbyr derfor den militære versjonen av EC225, nemlig EC725.

– Det gjør vi for å sikre oss fleksibilitet til eventuelt å kunne ettermontere utstyr som politi og forsvar måtte etterspørre, sier direk­tør Frode Østnes i Kjell A. Østnes AS som representerer Eurocopter i Norge.

Et eksempel på en egenskap 725 har som ikke 225 har, er lufttanking, noe også Nawsarh etterspør i anbudet.

Der konkurrentene Sikorsky, Agusta Westland og NH Industries på vedlikeholdssida har avtaler/intensjonsavtaler med Aim Norway, tidligere Luftforsvarets hovedverksted på Kjeller, har Eurocopter gått sammen med Heli-One på Sola i det de kaller «Team Nordsar» i sitt tilbud til den norske rednings­helikopteranskaffelsen, Nawsarh.

Tilgjengelighet til deler

Direktør Lars Landsnes i Heli-One Norway påpeker fordelen de har med tilgjengelighet til deler. Bare i morselskapet CHC er det 37 EC225 i flåten som Heli-One gjør alt vedlikehold på.

– Den logistikkløsningen vi har med våre kunder i dag, er omtrent den samme Nawsarh etterspør. Vi er en erfaren ingeniør- og designorganisasjon, og vår kvalitet er «second to none», sier Landsnes selvsikkert.

Verken Landsnes eller Østberg ser det som vanskelig å utnytte stordriftsfordeler med vedlikeholdet, selv om redningstjenesten skulle ta i bruk militært sertifiserte deler i EC725.

Det finnes i overkant av 110 produserte EC225 per i dag og totalt 260 helikoptre bestilt til 21 land. Åtte nasjoner benytter helikopteret i sar-utrustning per i dag. Fire slike sar-helikoptre finnes i Norge, og ytterligere tre kommer neste år.

Les også:

– 50 prosent sannsynlighet for dødsulykke med helikopter i år

Piloter blir syke av Nordsjø-helikopter

Hun reddet fire liv da propellen falt av

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:57 Framgang for populistparti i valget i Belgia04:52 16 personer i Norge er idømt omvendt voldsalarm – fem aktive nå04:04 Le Pen med seier Frankrikes EU-valg03:46 Oljefondet investerer trolig videre i utenlandske spillselskaper03:44 De grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland03:13 Vannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05 EU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46 Massiv seier for Farages brexitparti02:26 Permitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11 Sju barn drept i angrep i Jemen01:46 Tilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:41 Frp åpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån01:13 Historisk seier for Salvini i EU-valget00:50 Storveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37 Konservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28 Valgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55 Småbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41 Nederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25 Tsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12 Storseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43 EU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43 Nordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29 Tromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18 Akintola senket Brann – RBK med ny seier22:18 Uavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40 Kongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38 Mann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37 Regjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26 Valgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18 Storkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:02 Mulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32 En død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20 Turist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15 Blir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09 Storebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54 Grønne partier håper på europeisk valgskred19:54 De grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30 Kusama-skulptur på plass på Kistefos19:26 Høyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14 Erik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57 Høyere oppmøte i EU-valget18:51 Siktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43 Prinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40 To døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:03 Anette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:45 Østerriksk måling: De konservative går fram17:03 Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03 Sjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23 To menn siktet for knivstikking på Voss16:23 Tre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03 Svenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45 Anmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23 Fiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38 Ruud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26 MDG sikter mot makt i fire storbyer12:45 Ada Hegerberg giftet seg12:37 MDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36 Kjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02 Norge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26 Sandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46 Store utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30 Forsker: – Hvaldimir er syk10:13 Kraftig jordskjelv i Peru10:11 Forskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37 Avgjørende dag i EU-valget09:35 Norske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21 To pågrepet etter knivstikking på Voss07:45 -Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59 Mann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Ekspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 TV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale
Siste nytt
04:57VerdenFramgang for populistparti i valget i Belgia04:52Norge16 personer i Norge er idømt omvendt voldsalarm – fem aktive nå04:04VerdenLe Pen med seier Frankrikes EU-valg03:46NorgeOljefondet investerer trolig videre i utenlandske spillselskaper03:44VerdenDe grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland03:13NorgeVannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05VerdenEU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46VerdenMassiv seier for Farages brexitparti02:26NorgePermitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11VerdenSju barn drept i angrep i Jemen01:46VerdenTilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:41NorgeFrp åpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån01:13VerdenHistorisk seier for Salvini i EU-valget00:50NorgeStorveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37VerdenKonservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28VerdenValgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55NorgeSmåbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41VerdenNederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25VerdenTsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12VerdenStorseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43PolitikkEU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43NorgeNordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29SportTromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18SportAkintola senket Brann – RBK med ny seier22:18VerdenUavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40VerdenKongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38NorgeMann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37VerdenRegjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26VerdenValgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18VerdenStorkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:02NorgeMulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32VerdenEn død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20NorgeTurist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15VerdenBlir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09NæringslivStorebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54VerdenGrønne partier håper på europeisk valgskred19:54VerdenDe grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30NorgeKusama-skulptur på plass på Kistefos19:26VerdenHøyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14NæringslivErik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57VerdenHøyere oppmøte i EU-valget18:51NorgeSiktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43NorgePrinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40VerdenTo døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:03Helse og livsstilAnette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:45VerdenØsterriksk måling: De konservative går fram17:03HelseOver 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03MotorSjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23NorgeTo menn siktet for knivstikking på Voss16:23VerdenTre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03NorgeSvenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45NorgeAnmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23PolitikkFiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38SportRuud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26PolitikkMDG sikter mot makt i fire storbyer12:45SportAda Hegerberg giftet seg12:37PolitikkMDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36SportKjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02PolitikkNorge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26SportSandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46Helse og livsstilStore utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30NorgeForsker: – Hvaldimir er syk10:13VerdenKraftig jordskjelv i Peru10:11NæringslivForskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37PolitikkAvgjørende dag i EU-valget09:35SportNorske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21NorgeTo pågrepet etter knivstikking på Voss07:45Verden-Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59NorgeMann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12PengerLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenEkspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeTV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus