Meny

To nye pågripelser i storaksjon mot smuglere

Flere personer ble pågrepet og store mengder smuglergods beslaglagt i en storaksjon i Østfold i helgen. Foto: Johnny Larsen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har pågrepet i alt sju personer i en stor aksjon mot østeuropeiske smuglere i Østfold. Den siste tiden er smuglere avslørt flere steder i landet.

– De to siste ble tatt i den siste bilen vi stoppet søndag, forklarer politiinspektør Tommy Brøske i Østfold politidistrikt til NTB. Dermed har politiet kontroll på til sammen 15 biler etter en av flere aksjoner de har gjennomført i samarbeid med Utrykningspolitiet og Tollvesenet. Aksjonen ble gjennomført søndag, og alle de pågrepne er trolig fra Polen.

– Det er det vi antar, men vi har ikke fått verifisert identiteten for alle ennå, opplyser Brøske.

Omfattende problem

I tillegg til de sju som er pågrepet, kom minst åtte personer seg unna da politi og tollere gikk til aksjon.

– Disse har vi ikke kontroll på, og vi har avsluttet søket etter dem. Som ved tidligere aksjoner er det dessverre også grunn til å tro at flere smuglerbiler kom seg inn i Norge uten å bli stanset, forteller politiinspektøren.

Aksjonen denne helgen ble utført på E6, som krysser grensen ved Svinesund, men Brøske sier forholdene er de samme på E18 over Ørje og på 16 andre grenseoverganger i hans distrikt.

– Når du tar med Hedmark og andre distrikter, er dette et mye større problem enn man kanskje liker å tro.

Flere tatt rundt i landet

Politiet har slått til mot smuglere flere steder i landet i det siste. Mandag ettermiddag reagerte folk i Gjøvik på en svært tunglastet varebil, og varslet politiet. Den svenskregistrerte bilen var full av øl, sprit og sigaretter, og to personer er pågrepet.

– Siden det har vært så mye oppmerksomhet rundt slike smuglersaker i det siste, har folk blitt flinke til å følge med, sier operasjonsleder Åge Norland i Vestoppland politidistrikt til NTB.

I forrige uke ble en mann pågrepet i Sandnes med bilen full av smuglergods. Rettsvesenet gjorde kort prosess, og innen uken var omme, var han dømt til 45 dagers fengsel, skriver Stavanger Aftenblad.

Les også:  Politiet tok smugler-karavane fra Polen

Den polske mannen som forårsaket dødsulykken på Liertoppen før helgen kjørte en bil tungt lastet med 1.100 liter øl og 133 liter brennevin, og mandag jaktet politiet på minst to antatte smuglere som kom seg unna i en aksjon i Hallingdal der tre østeuropeere ble pågrepet.

Politiet vil se om beslagene i Østfold kan knyttes til andre smuglersaker. Det finnes ingen nasjonal koordinering av innsatsen mot smuglerne, men Brøske sier hans distrikt vil samarbeide med andre politidistrikter der det er naturlig.

– I denne saken er det litt tidlig å peke ut hvem det er naturlig å samarbeide med. De mange sakene den siste tiden avslører at det er et betydelig omfang på nasjonalt nivå.

Organisert kriminalitet

En av sakene er fra hans eget distrikt.

– Det gjelder det organiserte polske nettverket som ble avslørt i fjor høst. Ti polske menn ble tidligere i april dømt i Halden tingrett til mellom ett og to og et halvt års fengsel for smugling, sier Brøske.

Smuglingen ble ansett som et «ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe» og falt dermed inn under mafiaparagrafen.

En foreløpig oversikt fra helgens storfangst på E6 ved Svinesund, viser at beslaget ble 19.000 liter øl, 1.763 liter sprit og 321.820 sigaretter.

Flere av smuglerbilene var modifisert for å kunne tåle den tunge lasten.

Brøske sier det er for tidlig å si sikkert om de som ble tatt i helgen har vært i kontakt med politiet før, men erfaringen tilsier at de som blir tatt i større aksjoner mot smuglere ofte er pågrepet for lignende forhold tidligere.

Andre fellestrekk er at det i liten grad dreier seg om folk som bor eller jobber i Norge.

– De er rett og slett kurerer, sier Brøske.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus