Meny

– Kaffe kan redusere risikoen for blodpropp

– BESKYTTER: Forskning har vist at kaffe kan virke beskyttende mot en rekke sykdommer. Norsk forskning knytter nå den koffeinholdige drikken til redusert risiko for blodpropp. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De som drikker 3-6 kopper om dagen har lavere risiko for blodpropp enn dem som ikke drikker kaffe, ifølge norsk forskning.

Nordmenn er på verdenstoppen i kaffedrikking og det kan være positivt av mange grunner. Tidligere forskning har vist at kaffe kan være beskyttende mot blant annet diabetes, kreft, Alzheimer, hjerteinfarkt og Parkinsons sykdom.

En ny studie fra Universitetet i Tromsø peker på nok en god grunn til å nyte den koffeinholdige drikken.

– Personer som drikker 3-6 kopper kaffe daglig har 30 prosent lavere risiko for blodpropp sammenlignet med de som ikke drikker kaffe, sier stipendiat Kristin F. Enga , ved Det helsevitenskapelige fakultet, ifølge Universitetet i Tromsøs nettsider.

Les også: – Kaffe kan redusere risikoen for hudkreft

– Beskyttende antioksidanter

Enga og hennes forskergruppe antar at det er antioksidantene i kaffen som bidrar til at kaffe reduserer risiko for venøs blodpropp, som vanligvis oppstår i bena eller lungene.

– Antioksidanter kan ha en positiv virkning på blodplater, karvegg og blodets evne til å koagulere, forklarer Enga.

Hennes forskning baserer seg på Tromsøundersøkelsen der 27.000 personer mellom 25 og 97 år har deltatt. Personene ble fulgt i ti år og kaffekonsumet har de rapportert inn selv. Det er ikke tatt høyde for effekten av melk- og sukkerinnholdet i mange av dagens kaffetyper.

Gravid eller prøver å bli det? Les disse:

- Tre kopper kaffe gir mindre sjanse for å bli gravid

Kaffe kan forkorte graviditeten

Godt humør, lavere risiko

Forskerne har også undersøkt hvorvidt humøret påvirker risikoen for blodpropp. De kom frem til at deltagerne i Tromsøundersøkelsene som oppga at de følte seg nedstemte eller deprimerte, hadde 60 prosent høyere risiko for å få blodpropp enn de som opplyste at ikke følte seg nedfor. De som i tillegg oppga at de følte seg ensomme hadde enda høyere risiko.

– Vi har ikke sett på klinisk diagnose, men hva testpersonen selv har rapportert. Akkurat hvorfor deprimerte personer har større risiko for blodpropp, er ikke lett å svare på, men resultatene støtter konseptet om at kropp og hode henger sammen, sier Enga ifølge universitetets nettsider.

Les også: - Utadvendte barn har sunnest kosthold

– Upløyd mark

Det finnes fra før lite forskning på risikofaktorer for venøs blodpropp, som rammer 6000-8000 nordmenn hvert år og i verste fall kan være dødelig.

– Vi driver med forskning som i stor grad er upløyd mark, sier leder for Hematologisk forskningsgruppe på Universitetet i Tromsø, John-Bjarne Hansen til UiT.no.

Les mer om kaffe og helse:

– Drikk kaffe før trening

– Kaffe skjerper hukommelsen

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus