Meny

– Største issmelting i Antarktis på 1.000 år

Issmeltingen i Antarktis om sommeren har de siste 50 årene vært ti ganger mer intens enn den var for 600 år siden. (AP Photo/NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Issmeltingen i deler av Antarktis har denne sommeren vært på sitt høyeste nivå på 1.000 år, melder australske og britiske forskere.

Forskere fra Australian National University og British Antarctic Survey har funnet data fra iskjernen som viser at issmeltingen om sommeren de siste 50 årene har vært ti ganger mer intens enn den var for 600 år siden.

– Det er definitivt bevis for at klimaet og miljøet forandrer seg i denne delen av Antarktis, sa forskningsleder Nerilie Abram i Canberra mandag.

Les også: Økonom advarer mot katastrofale  klimaendringer

Hun og hennes team boret ut en 364 meter dyp iskjerne på James Ross-øya, nær den nordligste spissen av Antarktis-halvøya, for å måle historiske temperaturer og sammenligne dem med issmeltingen.

De har funnet at temperaturen har steget 1,6 grader celsius på 600 år, og at issmeltingen har vært mest intens de siste 50 årene.

Les også: Her kan ingen redde dem

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus