Meny

Nord-Korea feirer landsfaderens fødselsdag

Nordkoreanske soldater marsjerer foran statuer av Kim Il-sung og hans sønn og etterfølger Kim Jong-il under feiringen av landsfaderens fødselsdag mandag. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordkoreanere har begynt en storslått feiring av fødselsdagen til landets avdøde grunnlegger Kim Il-sung.

Han regnes fortsatt som Nord-Koreas «evige president», til tross for at han døde i 1994.

Mandag er det 101 år siden Kim ble født, og dagen pleier å bli feiret med storslåtte parader hvor diktaturets våpen vises fram. Allerede ved midnatt deltok landets nåværende leder, landsfaderens barnebarn Kim Jong-un, under en seremoni i anledning jubileet.

Det spekuleres på om Nord-Korea også vil markere dagen med å teste en rakett, noe som har ført til sterke reaksjoner både fra nabolandene og USA.

Les også: Feirer sin døde leder

Myndighetene i Japan har sagt at de vurderer å skyte ned raketten dersom den skytes opp, noe som har fått Nord-Korea til å true med atomkrig mot Japan.

Tidligere har det nordkoreanske regimet truet med atomangrep også mot Sør-Korea og USA. De fleste eksperter anser imidlertid uttalelsene for å være tomme trusler.

Den amerikanske utenriksministeren John Kerry sa søndag at USA er villig til å forhandle med Nord-Korea hvis landet tar skritt i retning av å kvitte seg med sine atomvåpen.

Les også: Kim Jong-il hedres med helligdag og tårn

Regimet i Nord-Korea er imidlertid fast bestemt på å beholde våpnene, og kaller dem «en skatt» og «et høyt verdsatt sverd».

Nord-Koreansk TV sender trusler til Sør:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus