Flere melder om bivirkninger av medisinbruk

Flere melder om bivirkninger av medisinbruk
Flere melder om bivirkninger av medisinbruk
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere melder om bivirkninger ved bruk av medisin. Fra 2011 til 2012 økte antallet slike meldinger med 10 prosent. Statens legemiddelverk tolker dette positivt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Økningen tyder på at meldekulturen er blitt bedre, ikke at legemidlene på markedet er blitt farligere, understreker seniorrådgiver Pernille Harg ved seksjon for legemiddelovervåking i Legemiddelverket overfor Dagbladet.

Hun mener enklere rapporteringsregler har gjort at flere meldinger fra pasienter nå kommer inn til Legemiddelverket.

Den årlige rapporten fra Statens legemiddelverk viser at det i fjor døde 145 personer som følge av bivirkninger ved medisinbruk. Det er flere enn noen gang tidligere, men heller ikke dette uroer legemiddelverkets eksperter.

– Når vi tenker på hvor mye bruken av legemidler har økt de siste årene, er tallet ganske lavt, mener Steinar Madsen, lege og medisinsk fagdirektør Statens legemiddelverk.

Mens flere pasienter melder bivirkninger, er det en liten nedgang i andelen meldinger fra leger og farmasøyter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som ABC Nyheter meldte forrige uke er det fremdeles et problem at leger ikke melder nok bivirkninger hos barn.

Av totalt 1485 bivirkningmeldinger er det totalt rapportert 390 bivirkningstilfeller hos barn (0-19 år).

Mer om bivirkninger

Bivirkninger er alle de uønskede virkninger som medisiner kan ha. Noen ganger kan det være vanskelig å avgjøre hva som skyldes sykdommen og hva som er bivirkninger.

Når ny medisin blir godkjent, vurderes nytten pasienter kan få av medisinen opp mot de mulige bivirkningene den kan gi.

Alle medisiner kan gi bivirkninger, men det betyr ikke at alle som bruker en medisin nødvendigvis får bivirkninger. Det er gjerne slik at jo bedre virkningen av en medisin er, jo flere og mer alvorlige bivirkninger har den også.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er vanskelig å forutsi hvem som vil få bivirkninger av en medisin. Generelt har eldre pasienter en større risiko for å få bivirkninger enn yngre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle bivirkninger av en medisin er ikke kjent på godkjenningstidspunktet, dette gjelder spesielt sjeldne bivirkninger. Årsaken er at medisinen frem til da bare er prøvd ut under kontrollerte forhold, på utvalgte grupper pasienter og friske frivillige. Når medisinen tas i vanlig bruk på svært ulike pasienter, vil det alltid oppdages nye bivirkninger. Nye og så langt ukjente bivirkninger, kan oppdages så lenge en medisin er i bruk.

(Kilde: Statens legemiddelverk)

Du kan melde bivirkninger selv

Tidligere har bare helsepersonell hatt mulighet til å melde fra om bivirkninger til legemiddelmyndighetene. I 2010 ble det åpnet opp for at du som pasient, kan melde fra om de bivirkningene du opplever.

Meldeskjemaet ligger i Altinn og krever innlogging ved hjelp av en elektronisk ID (MinID, BankID, Commfides eller Buypass) via ID-porten. Tjenesten skal ikke erstatte meldinger fra helsepersonell.

Les mer: Nå kan du melde fra om bivirkningene selv