Meny

Risikerer polleneksplosjon når vårvarmen kommer

Pollen er slitsomt for mange allergikere. Foto: COLOURBOX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våren i år har fått en treg og kald start. Når varmen først setter inn, risikerer pollenallergikere å møte en ekstra kraftig sesong.

Bjørka påvirkes av den sene våren, og blomstringen er satt på vent.

– Når det er kaldt lenge, slik som i år, kan blomstringen og pollensesongen bli forsinket. Og da kan det gå fortere når det først kommer i gang, sier kommunikasjonssjef Bo Gleditsch i Norges Astma- og Allergiforbund.

Bjørkepollensesongen kan bli mer intensiv og voldsom fordi trærne får kortere tid på seg til å komme i mål med blomstringen, ifølge søsterforbundet i Danmark.

– Hvis det kommer sol og det gode været fortsetter en stund, så får vi sannsynligvis en polleneksplosjon, sier Lise Nørgaard, kommunikasjonssjef i Astma-Allergi Danmark til nyhetsbyrået Ritzau.

Les også: Nå er vi vel 1 million allergikere her i landet

Det kalde været kan likevel ikke forsinke pollensesongen særlig lenge. Seniorforsker Hallvard Ramfjord i Astma- og Allergiforbundet sier til NRK at bjørkepollenstarten aldri flytter seg mer enn en uke. Det er været den siste uken før spredning som er avgjørende.

Mange håper på regn

Gleditsch minner om at det er mange forhold som påvirker pollenspredningen. Så et plutselig væromslag etter en kuldeperiode, trenger ikke nødvendigvis å bety ekstremsesong.

– Det kan fort skje i år, mye ligger til rette for det. Men selv om det blir varmere nå, kan vi likevel få overskyet vær og regn. Da vil pollenet bli vasket ned på bakken, sier Gleditsch.

Vindretningen er et annet poeng. Hvis det blir varmt, men vinden kommer østfra, er det mer gunstig.

Gleditsch legger til at bjørkepollen er litt spesielt fordi spredningen er så stor. Folk i Oslo kan klø i øynene og få rennende nese av pollen som kommer fra Finnmark eller Nord-Finland.

– Rådet må være at man bør følge med på pollenvarselet. Gjennomsnittet for start på bjørkepollensesongen for Østlandet er 23. april. Norge er et langstrakt land og sesongen kommer gjerne en måneds tid senere i nord, sier han.

Start med allergitabletter

Allergikere bør ta de vanlige forholdsreglene og følge rådene for å unngå de verste plagene. Siden det kan bli en særlig kraftig sesong, bør man kanskje være ekstra aktpågivende.

Man bør starte med allergitabletter minst en uke før pollenspredningen starter for at de skal virke.

– Det er viktig å starte medisineringen tidlig slik at kroppen er klar. Ta det alvorlig. Prat med legen din og finn ut hva som fungerer for deg, sier Gleditsch.

Han tror de fleste allergikere kjenner godt til de mange rådene som kan gjøre vårdagene lettere.

– Det er en hel mengde småting, som å unngå å lufte om dagen. Ikke tørk sengeklær ute. Vask hår og ansikt. En rekke slike småtriks hjelper, sier Gleditsch.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus