Finansavisen og SSB fortsetter diskusjonen:– Innvandrere koster Norge mange milliarder kroner

Gevinst eller tap? Forskerne strides om innvandringsregnskap. Illustrasjonfoto: Colourbox.
Gevinst eller tap? Forskerne strides om innvandringsregnskap. Illustrasjonfoto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver ikke-vestlige innvandrer vil koste staten 4,1 millioner kroner i løpet av livet. De 15.200 innvandrerne som kom i 2012, vil til sammen koste staten 63 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver Finansavisen lørdag i et større oppslag bygd på analyser gjort av Statistisk sentralbyrå (SSB).

De 15.400 ikke-vestlige innvandrerne som ankom i 2012, vil til sammen koste netto 63 milliarder kroner ifølge beregninger laget av SSB-forsker Erling Holmøy.

Hvis ikke-vestlig innvandring fortsetter som de siste fem årene, vil de totale kostnadene bli ikke mindre en netto 4100 milliarder kroner.

Innvandrerer fra Øst-Europa vil «bare» koste 800.000 kroner per person, mens vestlige innvandrere vil gi like mye i pluss.

Les også: Huitfeldt: – Vi trenger flere arbeidsinnvandrere

Ny analyse ga stort pluss

Oppslaget kommer som reaksjon på et innvandringsregnskap laget av selskapet NyAnalyse for bladet Utrop, som ble offentliggjort 21. mars.

Deres regnestykke konkluderte med at Norge tjener milliarder av kroner på innvandrerne. På ett enkelt år vil 20.000 innvandrere gi Norge en ekstra inntekt på 39 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da har NyAnalyse regnet med økte skatteinntekter og en gevinst ved at staten slipper utgifter til oppvekst og skole til dem.

- Det er opplagt at de mange arbeidsinnvandrerne de senere årene har gitt opphav til skatteinntekter som er større enn de offentlige utgiftene. Men statsfinansielle virkninger av innvandring må vurderes i et langsiktig perpektiv. Også innvandrere blir gamle og får barn hvis de blir her, sier Erling Holmøy til Finansavisen.

Les også: Norge på Europa-toppen i innvandring

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget tror på gevinst

Sammen med Birger Strøm gransket Holmøy spørsmålet om innvandrernes virkning på statsregnskapet i en SSB-rapport i juni 2012, der de kom fram til liknende konklusjoner.

«Hver innvandrer som kommer ferdig utdannet og jobber mer enn normalt helt til man forlater Norge uten å ha brukt helsetjenester og andre velferdsgoder, bidrar klart mer til skatteinntekter enn til offentlige utgifter i Norge. Like opplagt er det at norske offentlige finanser svekkes for hver person som ikke arbeider, mottar mye stønader, er kriminell og storforbruker av offentlige tjenester. Slike trivialiteter gjelder en hvilken som helst person – ikke bare innvandrere.», skriver Holmøy og Strøm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utrops artikkel om det positive innvandrerregnskapet kom samme dag Stortinget skulle diskutere integreringspolitikken. NyAnalyses rapport ble brukt av flere stortingsrepresentanter i debatten, blant dem Høyres Trond Helleland:

- Det har vært nevnt flere rapporter her i dag, men det kommer en spennende rapport som skal offentliggjøres nå i dag i avisen Utrop, som et seriøst analysebyrå har gjort. Den viser at i fjor hadde vi 28 mrd. kroner i skatteinntekter fra folk med en annen bakgrunn enn den rent norske, sa han i debatten.

Les også: Demografer slår alarm: Europa krymper

Brochmanutvalgets syn

Et velferds- og migrasjonsutvalg under ledelse av Grete Brochman, som avga sin rapport i 2011, tok også opp spørsmålet om økonomiske gevinster og kostnader ved innvandring.

- Rask opptjening til velferdsgoder og eksportmuligheter for disse godene kan øke presset på enkelte ordninger, sa Brochman da hun presenterte rapporten.

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Klikk her