Meny

Abbas lar statsministeren gå

Salam Fayyad går av som palestinernes statsminister. Foto: Mohamad Torokman / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinernes president Mahmoud Abbas har akseptert statsminister Salam Fayyads avskjedssøknad, ifølge en palestinsk tjenestemann.

Statsministeren overleverte formelt sin avskjedssøknad i et halvtimeslangt møte med presidenten lørdag.

Abbas har imidlertid bedt Fayyad å bli sittende inntil en ny regjering er på plass, skriver det palestinske nyhetsbyrået Wafa.

Fayyad har lenge vært omstridt, og forholdet mellom ham og Abbas har blitt stadig dårligere. Onsdag opplyste palestinske kilder at statsministeren ønsket å gå av, men Abbas skal ha vært under press for ikke å akseptere avskjedssøknaden.

Amerikansk press

USAs utenriksminister John Kerry ringte sent fredag til Abbas for å be ham komme til enighet med statsministeren.

Både Kerry og USAs president Barack Obama har nylig besøkt Midtøsten og forsøker å få Israel og palestinerne tilbake til forhandlingsbordet. Ifølge en europeisk diplomat ønsket vestlige land at Abbas skulle sitte på Fayyads avskjedssøknad i et par måneder for å se hva som kom ut av det amerikanske initiativet.

Økonomisk trøbbel

Fayyad har ledet arbeidet med å bygge opp palestinske statsinstitusjoner med internasjonal økonomisk støtte, og han har fått mye ros for innsatsen internasjonalt. Men han har aldri vært populær blant palestinerne.

Det har ikke vært noen framdrift i fredsprosessen med Israel, og nå står også den palestinske økonomien i stampe.

Striden mellom presidenten og statsministeren kom åpent til syne da finansminister Nabil Qassis overraskende kunngjorde sin avgang i begynnelsen av mars. Fayyad godkjente avskjedssøknaden, men det gjorde ikke Abbas.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus