Meny

Venstres landsmøte 12. til 14. april:

Skal jobbe for å svekke norske bønders tollvern

Vil gi bøndene en smell: Med de fattige landene som argument, går flertallet på Venstres landsmøte inn for å svekke tollvernet for norsk landbruk. Fra før har de fattigste landene null toll hit. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall på Venstres landsmøte nedkjempet forslag om å fremme norsk landbruk.

Flertallet på Venstres landsmøte ga partiledelsen en klar marsjordre: Venstre skal gå inn for å få en avtale i Verdens handelsorganisasjon (WTO) som svekker dagens tollvern på landbruksprodukter.

Fredag kveld nedkjempet landsmøtet forsøk på fylkeslaget i Buskerud og lokallaget i Granvin på å mildne formuleringene om å svekke tollernet, men nådde ikke fram, skriver Nationen.

Fredag skrev ABC Nyheter at Nord-Trøndelag- og Hedmark Venstre fremmet et alternativt og omfattende program for landbrukssatsing. De villle ha Venstre til å sikre bøndene en inntektsutvikling som andre i samfunnet, og at en ny WTO-avtale ikke må gi som resultat et «tollvern som umuliggjør vår nasjonale matproduksjon».

Men også dette anbefalte ledelsen i partiet at landsmøtet skal avvise.

Les: Venstre vil avregulere og kutte produksjonsstøtte

Leder i Rogaland Venstre, Kjartan Lunde, var blant dem som gikk imot forslagene som gagnet norsk landbruk.

- Vi må være villlige til å redusere det norske tollvernet i forhandlinger med de fattige landene, for handel er en katalysator for menneskeleg utvikling, sa han.

Les også: Lars Peder Brekk refser Kirkens Nødhjelp

ABC Nyheter har tidligere omtalt at Norge allerede har innført nulltoll for 77 av verdens fattigste land. I WTO-forhandlingene er de fattigste landene bekymret for avtaler som gir allmenne tollettelser. For da vil deres konkurransefortrinn med lav eller null toll bli redusert.

Dette lite påaktede fenomenet har i WTO fått faguttrykket "preferanse-erosjon".

Helge Stiksrud i Buskerud Venstre tok til motmæle på landsmøtet og viste til at det ikke er tollbarrierer mot matimport fra de fattigste landene inn til Norge. Han argumenterte også for at retten til å verne egen matproduksjon ikke handlar om proteksjonisme, skriver Nationen.

Les også: Norge i baksetet på WTO-ministermøtet på Bali

Se forslaget til nytt Venstre-program her

Se forslagene til endringer i utkastet til Venstre-program her

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Klikk her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus