Meny

Fare for ekstremvær søndag og mandag

EKSTREMVÆR: Et lavtrykk i Nord-Atlanteren som går nordøstover, og som ventes å treffe Vestlandet søndag. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorologisk institutt følger ekstra godt med på lavtrykket som kommer innover Vestlandet på søndag. Det kan bli mye nedbør i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Et lavtrykk over Nord-Atlanteren som går nordøstover, og som ventes å treffe Vestlandet søndag, kan gi lokalt mye nedbør, men også betydelig høyere temperatur.

Metrologisk institutt melder at områder fra Sunnmøre og ned til Rogaland kan få nedbørsmengder på 40-70 mm i løpet av søndagen. Hovedtyngden vil komme om ettermiddagen og kvelden.

– Intensiteten i nedbøren kan bli ekstrem. Det er ventet mest i løpet av en 12 timers periode, forteller Harald Abildsnes, statsmeteorolog ved Meteorologisk instiutt i Bergen.

Sjekk været der du er

Mye nedbør og mildt vær søndag og mandag vil gi raskt økende vannføring i mindre elver og bekker. Is i elveløp og is som delvis tetter rør, sluk og andre avløpsveier medfører økt fare for lokale oversvømmelser.

– Jorda har ikke evne til å suge opp vannet, og vannet vil finne nye veier. En slik situasjon vil gi mye overflatevan.

Les også: Klimaforskere varsler mer ekstremvær

Meteorologisk institutt har sendt ut melding om økt overvåkning, fase A.

Ekstremværvarslingen deler inn varslingen i fire faser, fra A til D:

Fase A: Melding om økt overvåking før mulig ekstremt vær kan nå met.no ansvarsområder. Betyr at meteorologene gir situasjonen spesiell oppmerksomhet, og kontinuerlig vurderer utviklingen. Det er ennå ikke sikkert at det faktisk blir ekstremvær.

Fase B: Korttidsvarsel før ekstremt vær ventes å inntreffe.Meteorologen har avgjort at det blir ekstremvær. Varselet er mer detaljert enn forutgående meldinger og oppdatering skjer minst hver sjette time. I fase B er det et ekstremværvarsel som går ut, og uværet får derfor navn. 

Fase C: Uværet pågår. Meteorologen sender varsel så ofte som situasjonen tilsier, men uansett minst hver sjette time.

Fase D: Uværet over. Opprydding og reparasjoner pågår. Det sendes varsel når fare for ekstremt vær er over. Varselet skal informere om værutsiktene i de nærmeste døgn med tanke på oppryddinger og reparasjoner.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus