Meny

Venstres landsmøte 12. til 14. april:

Trine Skei Grande melder seg som utdanningsminister

Ikke redd privatskoler: Trine Skei Grande mener den offentlige skolen råtner på rot under den rødgrønne regjeringen, og vakte begeistring som kandidat til ny utdanningsminister. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter) (Forsidefoto: Jo Straube/Venstre)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Regjeringen prøver å få private skoler til å se ut som trusselen. Den virkelige trusselen er politikere som lar felleskapsløsningene råtne på rot.

FORNEBU (ABC NYHETER): Det sa Venstres leder Trine Skei Grande i sin åpningstale på årsmøtet, der hun presenterte ti punkter om Venstres skolepolitikk.

Hun avsluttet med en dårlig skjult søknad på jobben som utdanningsminister i en regjering sammen med Høyre og Fremskrittspartiet:

– Det er mulig noen ser dette som en arbeidsplan for en ny undervisningsminister. Og kanskje er det ment slik også, sa hun.

Det utløste begeistret applaus fra en forsamling som i større grad enn Senterpartiets landsmøte forrige helg, virket innstilt på å markere begeistring.

Skoleplanen Trine Skei Grande presenterte, inneholdt formuleringer som «En skole for elevene. Mens høyresiden vil lage en skole ut fra næringslivets bestilling og venstresiden vil lage gagns mennesker, vil vi gi grunnlag for vekst hos den enkelt elev».

Videre går hun inn for mål hun deler med flere partier, som flere lærere, mindre byråkrati, gjenreise respekten for lærere og bedre lærerutdanning.

Ultimatum på Lofoten

Venstre-lederen gikk også så langt i sin motvilje mot utbygging av Lofoten, Vesterålen og Senja, at det virker nesten utenkelig at Venstre i regjering kan være med på noen åpning for oljevirksomhet der.

Kjære landsmøte, tiden er inne for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, sa Skei Grande.

– Den eneste måten å sikre et varig vern, er med et stort Venstre, hevdet hun.

Les også: - Det sikreste for motstandere av utbygging, er å stemme SV

Klima-fokus og naturvern

I motsetning til Sp-leder Liv Signe Navarsete, som på landsmøtet i Loen forrige helg unnlot å ta opp klimaspørsmålet, la Skei Grande stor vekt på det - og fikk følge av delegat etter delegat.

– Klimagassutslippene har fortsatt å stige nesten hvert eneste år, og til tross for at Stortinget inngikk et klimaforlik med regjeringen allerede i 2008, er det fremdeles ikke iverksatt noen tiltak som er tilstrekkelig til å stoppe denne veksten, anklaget Trine Skei Grande.

Hun unnlot heller ikke å ta opp vernet av naturen:

– Tallet på truede arter i Norge stiger for hver gang rødlisten blir oppdatert. Unike og uerstattelige naturområder er stadig under press, fra oljevirksomhet og andre.

Les også kommentar: Senterpartiets grønne kupp mot miljøpolitikken

Eneste land i verden

Mannen som påstås å dra Venstre fra å være et liberalt parti til et nyliberalistisk parti til høyre for Høyre, Unge Venstres leder Sveinung Rotevatn, entret talerstolen som førstemann etter partilederen.

– Norge er eneste land i verden der du får like mye i lønn om du er i jobb, eller ikke. Bortsett fra hvis du er langtids syk, da. Da får du lavere inntekt. Én ting må ligge til grunn: Det må alltid lønne seg å jobbe, sa Rotevatn til et begeistret landsmøte.

– Vi har endt opp med å bruke altfor mye oljepenger til å blåse opp offentlig sektor. Det vi vil bruke, skal vi investere i fremtiden: Verdens beste skole, tog, og forskning, sa Rotevatn.

– Skal vi unngå katastrofale klimaendringer, må minst to tredeler av verdens oljeressurser bli liggende i bakken. Likevel går de tre store partiene på Stortinget til valg på å pumpe opp mer. Tempoet i norsk oljeutvinning må ned, appellerte han, og siterte en britisk liberal politiker:

– Det er ikke noe vits i å holde et liberalt parti i live uten at det fremmer liberalisme.

Se forslaget til nytt Venstre-program her

Se forslagene til endringer i utkastet til Venstre-program her

Her kan du følge Venstres live-dekning av landsmøtet

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Klikk her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus