Politiet forbereder seg på ny Scandinavian Star-etterforskning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvold går langt i å antyde at Scandinavian Star-etterforskningen vil bli gjenopptatt. Gruppa som har jobbet i mange år for saken, er lettet over endelig å bli tatt på alvor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Scandinavian Star-ulykken:
  • Fergen Scandinavian Star ble satt inn på ruten Oslo–Frederikshavn 6. april 1990. På den første turen brøt det ut brann. 159 personer omkom, de fleste norske.
  • Skipet var bygget i 1971 og skulle rustes opp for å settes inn på den nye ruten. Oppussingen var ikke ferdig da skipet seilte ut på sin første tur.
  • Brannen startet trolig ved to-tiden natt til lørdag 7. april. De første meldingene gikk ut på at alle var reddet. Noen timer senere ble det klart at et stort antall mennesker ikke hadde kommet seg ut. Skipet ble trukket til Lysekil i Sverige, der de omkomne ble hentet ut og identifisert.
  • Det ble funnet flere mangler ved redningsutstyret om bord. Den norske kapteinen og to danske redere ble stilt for retten og dømt til korte straffer.
  • En dansk lastebilsjåfør som omkom i brannen, ble utpekt som skyldig i brannstiftelse.
  • I ettertid er det kommet fram nye opplysninger, og Støttegruppen for overlevende og pårørende har krevd ny etterforskning. Blant annet er det hevdet at eiere og mannskap kan ha stått bak brannen. Undersøkelser viser at det var flere branner som startet på flere forskjellige steder i skipet, og på forskjellige tidspunkter.
  • Krav om ny etterforskning er gjentatte ganger avvist av myndighetene i Norge og Danmark, senest i 2012.
  • 6. april 2013, på dagen 23 år etter brannen, la en gruppe eksperter fram resultatet av en omfattende gjennomgang av alt materialet om katastrofen. De krever at myndighetene setter i gang gransking av saken. I 2015 vil en eventuell mordbrannsak være foreldet.

Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen på Scandinavian Star la nylig, 23 år etter brannen som kostet 159 menneskeliv, fram omfattende bevismateriale. Fredag hadde de sitt første møte med politimesteren.

Etter en to timers første gjennomgang av de nye opplysningene betegner begge parter møtet som godt og positivt.

– Vi har nå bedt om at de nye faktaene vi ikke har hatt tilgang til tidligere, blir dokumentert i en rapport. Dette kan da danne grunnlag for ny etterforskning av saken, sa Sjøvold til pressen etter møtet.

Han ville ikke inn på konkret hvilke detaljer det dreier seg om.

Blanke ark

På direkte spørsmål svarte politimesteren bekreftende på at de nå skal etterforske de nye opplysningene.

– Ja, vi må se på dette på nytt. Når vi får disse faktaene på bordet, må vi gå gjennom og se hva som har kommet i tillegg til det som var kjent da Riksadvokaten gikk gjennom saken sist, sier Sjøvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politimesteren vil ikke si så mye om hvordan han tror den gamle etterforskningen, som la skylda på en dansk lastebilsjåfør som døde i brannen, vil stå seg etter at materialet er gjennomgått på nytt.

– Ja, nå får vi nå tenke framover. Jeg vet det har vært kritikk mot den. Men jeg tror vi nå er mest opptatt av å kaste nytt lys over det som måtte være av nye fakta i saken, sier han til NTB.

– Endelig tatt på alvor

Stiftelsen, som består av en bredt sammensatt faggruppe og flere pårørende, mener flere av mannskapet på Scandinavian Star er ansvarlig for mordbrann. Nestleder Terje Bergsvåg i stiftelsen, som har jobbet i over 20 år med å komme til bunns i saken, er lettet etter møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er utrolig at vi nå fikk et seriøst møte med politiet. For jeg har hatt mange møter med politiet tidligere, og der har de vært mer opptatt av å vri seg unna og unngå en ny etterforskning, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gisle Weddegjerde, som er faggruppas skipstekniske ekspert, sier møtet med Oslo-politiet innfridde alle forventninger.

– Jeg føler meg helt sikker på at dette materialet vil danne grunnlag for en ny etterforskning av hele denne saken, sier han.

Sterkt inntrykk

Politiet vil, etter at de har tatt en første gjennomgang av det skriftlige materialet, kalle inn stiftelsen til et nytt møte. Her vil også tekniske eksperter fra politiet delta.

– Dette møtet blir da på et etterforskernivå. Hvordan vi organiserer det videre arbeidet praktisk her i Oslo, har vi ikke snakket om ennå, sier Sjøvold.

Oslo-politiet har foreløpig heller ikke vært i kontakt med dansk politi, som har hatt en del av etterforskningen.

Politimesteren sier inntrykket er at gruppa har gjort en svært grundig jobb med etterforskningen. Detaljene om skjebnene om bord på Scandinavian Star gjorde sterkt inntrykk under møtet fredag.

– Det er sterkt å møte mennesker som mistet sine nærmeste den gangen, og se hvordan det fremdeles preger livet deres. Man kan ikke være likegyldig til det, sier han til NTB.

Nye opplysninger om Scandinavian Star:

  • Stiftelsen Etterforskning Av Mordbrannen Scandinavian Star har i flere år på frivillig basis har arbeidet med å etterforske brannen.
  • De har konkludert med at inntil ni av mannskapet sto bak dødsbrannen, og at det dreiede seg om forsikringssvindel.
  • Politiet konkluderte med at en dansk lastebilsjåfør, som tidligere var dømt for brannstiftelser, sto bak.
  • Gruppen med fagfolk avviser at dansken er skyldig. Det begrunner de blant annet med vitneutsagn om hvor han oppholdt seg da brannen brøt ut, og at to av fire branner brøt ut etter at han var omkommet.
  • Både tekniske spor, mannskapet og forsikringssaken burde vært etterforsket, mener gruppen, som legger fram en rekke eksempler på manglende eller feilaktige konklusjoner fra tidligere etterforskning.
  • De vil gå til anmeldelse av riksadvokat Tor-Aksel Busch og daværende påtaleansvarlig Nicolai Bjønness i Oslo politidistrikt for mangelfull etterforskning.
  • Det er samlet inn uttalelser fra flere som var involvert i etterforskningen, blant dem en brannekspert ved SINTEF og politiets hovedetterforsker. Gruppen mener etterforskningen bør gjenopptas.
  • Fredag 12. april hadde gruppen sitt første møte med politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo. Politiet skal i tida framover gjennomgå det nye materialet.