Meny

Venstres landsmøte 12. til 14. april:

Vil gi bedriftseiere skattelettelse og sykelønn

Venstreleder Trine Skei Grande under åpningstalen på Venstres landsmøte fredag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skattesystemet gjør at gründere som ønsker å sette i gang må betale mer skatt enn lønnstakere, sa Trine Skei Grande til Venstres landsmøte.

FORNEBU (ABC NYHETER): - Der hvor regjeringen har bundet seg selv til masta i skattepolitikken, er Venstre pragmatiske. Det viktigste for oss er ikke hvilket nivå skatten holdes på, eller å måle alt ut fra fordelingshensyn.

Det erklærte Venstre-leder Trine Skei Grande overfor Venstre-landsmøtet under åpningen fredag ettermiddag.

- Selvstendig næringsdrivende betaler mer skatt enn vanlige lønnstakere, og de står uten grunnleggende rettigheter om de eller barna deres blir syke, sa Skei Grande.

- Vi vil innføre et minstefradrag for alle selvstendig næringsdrivende. Det vil være en betydelig forenkling og en skattelette for mange selvstendig næringsdrivende, sa Trine Skei Grande.

Hun gjorde også klart at Venstre vil vri skatter og avgifter over fra det hun kalte "rød" til "grønn" skatt.

Staten skal betale

På innerlomma hadde hun et programutkast som slår fast at selvstendig næringsdrivende samtidig med skattelette vil få betalt sykelønn av det offentlige:

«Forbedre rettigheter til selvstendig næringsdrivende knyttet til sykdom, omsorg for egne barn, pleie og opplæringspenger og pensjon.»

- Hvordan skal det finansieres, hvem skal betale?  

- Det skal betales av offentlige budsjetter. Regjeringa har økt trygdeavgifta for de selvstendige næringsdrivende. Vi mener man skal ha like sosiale rettigheter og skape sosial trygghet for gründere som alle andre, sier Venstre-lederen til ABC Nyheter.

- Jeg var selv seks år da pappaen min fikk hjerteinfarkt. Ingen betalte syketrygd for ham, bare for de som jobbet for han.

- De selvstendig næringsdrivende betaler skatt de også. Har du skapt arbeidsplassen din, så betaler du mer skatt enn dom du er ansatt i den samme, legger hun til.

Les også: Venter landbruks-larm på landsmøtet

Tvisyn om statlig eierskap

I utkastet til nytt program går Venstre inn for å sikre norsk eierskap i næringslivet gjennom å styrke det private spredte eierskapet. Det bør skje gjennom en gradvis avvikling av formuesskatten og ved fjerning av arveavgiften, heter det.

Samtidig går Venstre inn for å redusere det statlige eierskapet i næringslivet.

- Hva er galt med felles eierskap gjennom staten?

- Det er bra med statlig eierskap. Men i dag sitter vi på mye eierskap som vi ikke trenger. Hvorfor skal vi eie våpenfabrikker i Norge og USA? sier Trine Skei Grande til ABC Nyheter.

- Jeg har ikke noe prinsipielt imot at staten går inn med eierskap for å utvikle industri. Å gå inn i industri som ikke har plan for å utvikles, har jeg ikke sansen for, svarer Venstre-lederen.

Se forslaget til nytt Venstre-program her

Se forslagene til endringer i utkastet til Venstre-program her

Her kan du følge Venstres live-dekning av landsmøtet

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Klikk her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus