Meny

Nord-Koreas atomvåpen

Nord-Koreas Unha-3 rakett skytes opp fra Sohaerampen i Tongchang-ri 12. desember 2012. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Funn i en rapport fra amerikansk militær etterretning tyder på at Nord-Korea kan være i stand til å skyte opp et ballistisk missil med et kjernefysisk stridshode.

Pentagon og Sør-Koreas forsvarsdepartement har trukket vurderingen sterkt i tvil.

Likevel legger rapporten til den generelle usikkerheten omkring Pyongyangs hemmelighetsfulle atomvåpenprogram.

Hva vet vi sikkert?

Ikke stort. Nord-Korea har gjennomført tre atomprøvesprengninger; i 2006, 2009 og 2013. Den underjordiske testen i 2013 var den klart kraftigste.

Men det radioaktive nedfallet ble avgrenset, noe som skapte problemer for amerikansk, sørkoreansk og japansk innsats for å overvåke detonasjonen og lære mer.

Flere eksperter antar at det kan ha dreid seg om en uranbombe, snarere enn en plutoniumsbasert bombe, som ble brukt i de to tidligere testene.

Nord-Korea har bare gjennomført én vellykket test av en mellomdistanserakett, Rodong-1, med en rekkevidde på 1300 kilometer.

Les også: – Nord-Korea kan ha atomrakett

I 1998 skjøt landet opp Taepodong-1 (2500 km) over Japan, men det tredje rakettstadiet lot til å eksplodere. En Taepodong-2 (6700 km) ble testet i 2006, men eksploderte etter 40 sekunder.

I desember lykkes det Nord-Korea å plassere en satellitt i bane med en Unha-3 langdistanserakett.

Hva hevder Nord-Korea?

Mye.

Nord-Koreas militære sier det allerede besitter et interkontinentalt ballistisk missil (ICBM) som med stor presisjon kan levere en kjernefysisk ladning så langt unna som fastlands-USA.

Pyongyang uttalte at testen i februar 2013 var med en «miniatyrinnretning», og la til at landet nå besitter «mangefasettert» våpenteknologi. Dette antyder både uran- og plutoniumsbomber.

Les også: Verden venter på Nord-Koreas neste trekk

Hva er ekspertenes syn?

Blandet.

Nærmere alle eksperter er enige om at Nord-Korea er årevis unna virkelig ICBM-kapasitet, Unha-3-oppskytningen til tross. Spørsmålet om «miniatyriseringen» er mer omstridt.

Enkelte eksperter mener Pyongyang allerede har mestret denne teknikken, men flertallet tror det vil kreve en eller kanskje to atomprøvesprengninger til før landet kan utvikle et fungerende kjernefysisk stridshode som kan monteres på en rakett.

Les også: – Vi er på randen av atomkrig

Spørsmålet om leveringskapasiteten er høyst omstridt. Selv på mellomdistansenivå er Nord-Koreas historikk med ballistiske missiler svært ujevn.

Unha-3-oppskytningen viste at landet mestrer fremdrift, men det er fortsatt store spørsmål knyttet til nøyaktighet og pålitelighet.

Oversatt og tilrettelagt av Ole Peder Giæver.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus