Meny

– Putin styrer et enmannsdiktatur

KRASS: Den tidligere verdensmesteren i sjakk og Putin-kritiker, Garry Kasparov, om Putins Russland under frokostmøte på Café Christiania i Oslo fredag morgen. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske sjakklegenden Garry Kasparov fyrer nok en gang av en solid ladning med kritikk i retning president Vladimir Putin.

Kasparov er i disse dager i Oslo for å feire sin egen 50-årsdag, samt treffe ulike interesseorganisasjoner og politikere.

Målet er å skape oppmerksomhet rundt den politiske situasjonen i Russland. Etter at myndighetene bestemte seg for å kreve at utenlandske frivillige organisasjoner skal registrere seg som utenlandske agenter, har det gitt Kasparov ytterligere ammunisjon.

– Det er et diktatur som er i ferd med å forandre seg fra å være en ettpartistat til et enmannsdiktatur, sier han til NRK.

– Ingen fremtid med Putin

Før valget i 2008 lanserte den tidligere verdenseneren i sjakk seg selv som presidentkandidat. Det endte med at han ble satt sjakk matt, og trakk seg. Årsaken var, ifølge Kasparov selv, at myndighetene presset ham ut.

I 2006 var Kasparov også med på å starte paraplyorganisasjonen «Et annet Russland», hvis mål var å samle opposisjonen mot daværende og nåværende president Putin.

Syv år senere innrømmer Kasparov at prosjektet ikke har klart å skape noe reell motvekt.

– Nå er det slik at alle partiene som er en del av den offisielle opposisjonen må registreres av Kreml, og det ganske ironisk at man må spørre makthaverne om man får lov til å være et politisk parti, forklarer han.

– Russland har ingen fremtid uten demokrati, og det får vi ikke med Putin, slår Kasparov fast.

Les også: Putin ga kamerat OL-kontrakter for 43 milliarder

«Et tiår med tyverier og korrupsjon»

Valdimir Putin er nå inne i sin tredje periode som president, etter en «hvileperiode» som statsminister. Det betyr at han mer eller mindre har sittet 14 år sammenhengend med makten i Russland.

Gjentatte ganger har presidenten måttet tåle beskyldninger om korrupsjon, og krass kritikk for tvilsomme tildelinger av statlige kontrakter.

I starten av 2013 fikk forøvrig Putin (u)hederlig omtale i en kåring gjort av The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Omtalen fikk han for «et tiår med tyverier og korrupsjon i Russland i en skala som vanskelig kan matches».

Les også: Human Rights Watch med ramsalt kritikk av Putin

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus