– Nord-Korea kan ha atomrakett

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea kan være i stand til å avfyre en rakett med et kjernefysisk stridshode, ifølge amerikansk etterretningsrapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag opplyste republikaneren Doug Lamborn under en høring i Kongressen at etterretningstjenesten i forsvaret har konkludert med at det er «moderat sannsynlighet» for at nordkoreanerne har evnen til å avfyre en ballistisk atomrakett, men at den trolig vil være upålitelig.

Det er første gang Defence Intelligence Agency (DIA) kommer til en slik konklusjon.

Senere torsdag kveld hevdet imidlertid Pentagon at det er unøyaktig å si at USA mener Nord-Korea har vist at de er i stand til å avfyre en rakett med et kjernefysisk stridshode.

– Det vil være galt å si at Nord-Korea har fult ut testet, utviklet eller demonstrert den type kjernefysisk kapasitet som det blir referert til, sier en talsmann for Pentagon.

Bakgrunn: Nord-Korea har reist missil i posisjon for utskyting

Tatt på sengen

Men kongressrepresentanten Lamborn avslørte altså under en høring at DIA i en rapport fra mars konkluderte en sannsynlig nordkoreansk evne til å avfyre kjernefysisk rakett. Lamborn siterte fra en del av rapporten som ved en feil ikke var blitt markert hemmeligstemplet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Lemborn spurte forsvarssjef Martin Dempsey om han er enig i DIAs vurdering, så Dempsey ut til å bli tatt på sengen.

– Vel, jeg har ikke sett rapporten. Og du sier den ikke er offentliggjort, så jeg velger ikke å kommentere, sa Dempsey.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa senere til CNN at de ikke har «noen uavhengig informasjon som underbygger» DIAs vurdering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Verden venter på Nord-Koreas neste trekk

Ber Kina presse

USA skal være overbevist om at Nord-Korea ennå ikke et kjernefysisk stridshode til en ballistisk rakett som kan nå amerikansk territorium. En ballistisk rakett kan i motsetning til en krysserrakett ikke styres helt fram til målet.

USA ber nå Kina innstendig om å bruke all sin innflytelse for å hindre Nord-Koreas destabilisering av Korea-halvøya.

– Kina har en enorm interesse i stabilitet. Og Nord-Koreas hvileløse jakt på kjernefysiske raketter er stabilitetens fiende, sier et fremstående medlem av den amerikanske administrasjonen på vei til Seoul med utenriksminister John Kerry.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gir oss og Kina et svært viktig felles mål om hindre anskaffelse av kjernefysiske våpen.

Les også: – Vi er på randen av atomkrig

Sår tvil

Sør-Korea tror ikke Nord-Korea har klart å utvikle et kjernefysisk stridshode som er lite nok til å festes på en rakett.

Sørkoreanske myndigheter sår dermed tvil om rapporten fra den amerikanske etterretningstjenesten DIAS rapport om at Nord-Korea kan ha klart å utvikle en rakett med kjernefysisk sprenghode.

– Vår militære vurdering er at nord ikke ennå har miniatyrisert, sier talsmann Kim Min-seok til journalister i Seoul.