Meny

Flere storbranner i Bergen sentrum

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag kveld brøt det ut flere branner i trehusbebyggelsen i Bergen sentrum. En kvinne har meldt seg for politiet og påtatt seg skylden for brannene.

Brannvesenet skal ha kontroll på alle brannene.

Operasjonsleder Preben Wallestad bekrefter at politiet har pågrepet en person de mistenker for å stå bak de tre brannene som rystet Bergen sentrum i kveld, men vil ikke gi ytterligere detaljer om den pågrepne før fredag formiddag.

– En person har meldt seg som brannstifter for politiet. Personen er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 148. Etterforskningen pågår. Det vil ikke bli gitt uttalelser før i morgen klokken 10.00, skriver politiet i en pressemelding.

Ifølge BT.no er det en kvinne som har meldt seg som brannstifter, men politiet vil foreløpig ikke bekrefte kjønn på vedkommende.

Brann i kapellet ved Lepramuseet i Kong Oscarsgate i Bergen torsdag kveld. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)Brann i kapellet ved Lepramuseet i Kong Oscarsgate i Bergen torsdag kveld. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

Det ble først meldt om brann i et trehus i Bredenbecksmauet, deretter brant det i Lepramuseet i Kong Oscars gate og til slutt var det branntilløp på Bergen skolemuseum i Lille Øvregate.

De to sistnevnte skal nå være slukket, men det meldes om blant annet store vannskader.

Løp fra flammene

Henning Andre Klungtvedt (30) forteller til ABC Nyheter at han ble ringt opp av kjæresten etter at den første brannen oppsto i trehusbegbyggelsen i boligområdet der han bor ved foten av Fløyfjellet.

– Det virket relativt dramatisk. Vi bor bare noen hus bortenfor huset som brenner og kjæresten min flyktet ut i gata og gjennom et annet hus før hun kom seg i sikkerhet. Hun virket redd, sier Klungtvedt til ABC Nyheter.

Han har ikke fått beskjed om når han kan komme tilbake til huset som ligger i Bredenbecksmauet.

Slik så det ut da det brant to steder ved Vågsbunnen i Bergen sentrum. Røykutviklingen er synlig fra store deler av byen. Foto: Kristoffer KindenSlik så det ut da det brant to steder ved Vågsbunnen i Bergen sentrum. Røykutviklingen er synlig fra store deler av byen. Foto: Kristoffer Kinden

– Jeg regner med at vi må sjekke inn på hotell. Det er veldig uoversiktlig her nå, så jeg tar ting litt som det kommer, men jeg er ganske sikker på at vi ikke får komme hjem i kveld, sier han videre.

Evakuert

Store politi og brannmannskaper er sendt til stedet.

– Det er røykdykkere inne i Bredenbecksmauet. Vi har evakuert folk i nabolaget. Det er tilsynelatende kontroll, men det kan blusse opp igjen, sa Preben Wallestad, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt til VG tidlgere torsdag kveld.

All bebyggelse i området er evakuert.

Flammene sto fra hustaket

Rundt Vågsbunnen, der alle de tre brannene brøt ut, betegnes som såkalte «brannsmitteområder» på grunn av den tette bebyggelsen. Det ligger mange eldre trehus i området som står tett i tett og med stor spredningsfare.

Brann i kapellet ved Lepramuseet i Kong Oscarsgate i Bergen torsdag kveld. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)Brann i kapellet ved Lepramuseet i Kong Oscarsgate i Bergen torsdag kveld. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

– Brannvesenet har en vanskelig oppgave med å komme til i de trange gatene, sier Klungtvedt.

Det brant også i Lepramuseet i Kong Oscarsgate, som befinner seg ikke langt fra trehusbebyggelsen der den første brannen startet.

Lepramuseet, som er et bygg fra 1706, ble varslet gjennom en automatisk brannvarslingssystem.

– Det som brenner er selve kirkebygget, med utstyr fra 1700-tallet. Det som er åpenbart er at det blir store vannskader. Foreløpig ser det ut til at det ikke blir så mye skader fra selve brannen, sa Lorentz Muller Irgens, styreleder i Lepramuseet St. Jørgens Hospital, til VG Nett før brannen ble slukket.

Det ble også blitt meldt om brannutvikling i Bergen skolemuseum, men denne brannen ble slukket i startfasen, melder brannvesenet.

Alle de tre brannene ble registrert på en radius innenfor 500 meter. Den første brannen ble registrert like før klokken 20.30 torsdag kveld. Den siste rundt en times tid senere.

Foruten disse tre brannene, skal det ha blitt varslet om minst to andre branner i andre deler av Bergen sentrum torsdag kveld. Men det skal ikke ha vært noe dramatikk tilknyttet disse meldingene, ifølge TV 2 Nyhetskanalen.

Brannvesenet melder at de har kontroll også på den siste brannen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus