Meny

– Bhatti mistenkes for alvorlig kriminalitet

FORSVUNNET: Arfan Bhatti er etterlyst over hele verden gjennom Interpol. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistanske myndigheter skal ha vært i kontakt med den norske ambassade.

Pakistanske myndigheter har uttalt til den norske ambassade i Islamabad at den ekstreme islamisten Arfan Bhatti (36) er mistenkt for alvorlig kriminalitet i landet.

Det bekrefter underdirektør Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet til VG.

– UD er kjent med at det foreligger opplysninger som tilsier at en norsk borger i Pakistan kan være mistenkt for alvorlige handlinger, sier Andersen til ABC Nyheter.

UD er ikke kjent med hvor Bhatti befinner seg.

– Dersom det viser seg at en norsk borger er arrestert i utlandet vil utenrikstjenesten yte normal konsulær bistand med sikte på å få adgang til vedkommende og forsikre oss om helsetilstand og vedkommendes grunnleggende rettigheter blir ivaretatt, sier han.

Les også: – Bhatti kan ha vært utsatt for tortur

Etterlyst siden nyttår

Den 36 år gamle norskpakistaneren skal ikke ha blitt fremstilt for en sivil domstol, og det juridiske grunnlaget for interneringen er ukjent.

Opplysningene til norske myndigheter er den første informasjonen om Bhatti siden 8. januar i år da han snakket med sin far.

– Dersom det viser seg at en norsk borger er arrestert i utlandet vil utenrikstjenesten yte normal konsulær bistand med sikte på å få adgang til vedkommende og forsikre oss om helsetilstand og vedkommendes grunnleggende rettigheter blir ivaretatt, sier Andersen til ABC Nyheter.

Bhatti har vært savnet siden nyttår. Etter to uker uten livstegn fra 36-åringen tok Bhattis familie kontakt med Utenriksdepartementet for å melde ham savnet.

Norsk politi etterlyste ham gjennom Interpol.

Les også: Krever svar om Bhatti-arrest

Brutal behandling

Ifølge kilder VG har vært i kontakt med er det rundt 300 personer som antas å sitte i etterretningstjenestens fengsler i de føderalt administrerte stammeområdene (FATA) nordvest i landet.

Ishtiaq H. Andrabi, den pakistanske ambassadøren til Norge, reagerer på påstandene om at flere hundre blir holdt i hemmelig fangenskap av pakistansk etterretning.

– Dette er bare spekulasjon. Hvordan kan man vite hva som har skjedd med noen som har forsvunnet? Vi er et stort land og vi kan ikke følge med på alle. Alle som blir pågrepet i Pakistan må fremstilles for retten på rettslig grunnlag, sier Andrabi.

Sikkerhetstjenesten i Pakistan er kjent for å behandle mange av sine fanger brutalt og flere eksperter tror Bhatti kan være utsatt for tortur om han blir holdt fanget.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus