Meny

Venstres landsmøte 12. til 14. april:

Venter landbruks-larm på Venstres landsmøte

Trine Skei Grande sier hun vil øke landbruksproduksjonen, men kan komme til å kutte støtten til matproduksjon på landsmøtet i helgen. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstres landsmøte kan komme til å redusere tilskuddene til norsk landbruksproduksjon, avregulere og gå i samarbeid med kutt-partiene Høyre og Frp. Dagens regjering har vedtatt å øke matproduksjonen.

FORNEBU (ABC NYHETER): – Dette blir det en stor debatt om i helgen. Der vet jeg ikke hva Venstre vil ende med.

Det sier Venstre-leder Trine Skei Grande til ABC Nyheter i forkant av Venstres landsmøte.

En kvase med forslag om Venstres landbrukspolitikk i programkomiteens innstilling til landsmøtet, som pågår fredag til søndag, ser ut til å bli blant de største stridstemaene.

I tillegg er det uenighet om karakterer i skolen, bemanningsnorm i barnehager, kvinnelig verneplikt og handlingsregelen som Unge Venstre vil stramme inn.

Derimot er det enighet om å omgjøre Venstre fra et nei til EU-parti, til et parti som ser positivt på EU, men som avholder seg fra å ta standpunkt til EU-medlemskap.

Les også i framtida.no: Venstre vil vera gladare i EU

Går for H-/Frp-regjering

Trine Skei Grande selv er eneste motstander av norsk EU-medlemskap i Venstres partiledelse.

Er du bekvem med at partiet ikke lenger skal ha noe standpunkt i et så viktig strategisk spørsmål som EU-medlemskap?

– EU-medlemskap er et ikke-spørsmål i Norge i dag. Jeg vil heller fikse klimakrisen, svarer Skei Grande, som forsikrer at hun selv fortsatt er nei-kvinne.

Vi møter henne dagen før åpningen av et landsmøte som skal spikre partiets politikk for kommende stortingsperiode. En periode der de ønsker å bytte ut dagens regjering med en regjering dominert av Høyre og Fremskrittspartiet.

Les også: Kjemper for borgerlønn i Venstre

«Vel og bra», sa Venstre

Forslaget til nytt Venstre-program går inn for å beholde dagens nivå på støtte til landbruket, men vri tilskuddene vekk fra støtte til produksjon av mat, til såkalte produksjonsnøytrale ordninger.

Samtidig ønsker programkomitéen å styrke konkurransen fra import ved å svekke tollvernet i en WTO-avtale.

Hvordan tror du det vil slå ut på målet om å øke norsk landbruksproduksjon?

– Jeg tror man må innse at å klare det produksjonsmålet man har satt i regjeringen, blir ekstremt krevende, svarer Skei Grande

Regjeringen fikk 12. april 2012 tilslutning til en stortingsmelding om mat- og landbrukspolitikk, der målet var å øke norsk landbruksproduksjon i takt med befolkningsveksten.

«Vel og bra», sa Venstres stortingsrepresentant Borghild Tenden om det målet i stortingsdebatten da.

– Tjene godt og pleie landskap

I virkeligheten ser det ut til at kornarealene skrumper og produksjonen svekkes. Det blir et hett tema i vårens jordbruksoppgjør, som i praksis starter mandag. Da legger den såkalte Budsjettnemnda frem faktatallene om virkeligheten i jordbruket, til bruk for partene i forhandlingene.

Hvordan slår det ut for produksjonsveksten hvis Venstre reduserer tilskuddene til produksjon?

– Det handler om hvilke merverdier vi vil lage. En bedre foredling vil bedre bondens inntjening, men ikke volum. Men vi må også ha som mål å produsere mye av maten vår, svarer Venstre-lederen.

Er det da lurt å redusere produksjonsstøtten og senke tollen?

– Bondens innsats består også av å pleie kulturlandskap. Bonden skal tjene godt, er hva Venstre-lederen har å si til det. 

Les også: Venstre-lederen foreslo varig vern i Lofoten

Ledelsen mot inntekts-løfte

Til landsmøtet har fylkeslaget i Sogn og Fjordane foreslått at «målet må være at bønder som tilpasser seg omlegging i samsvar med dette skal være sikret en lønn og inntektsutvikling på linje med bransjer og næringer det er naturlig å sammenligne seg med».

Men det går landsstyret, som Skei Grande leder, inn for at landsmøtet skal avvise.

Nord-Trøndelag- og Hedmark Venstre fremmer et alternativt og omfattende program for landbrukssatsing. De vil ha Venstre til å sikre bøndene en inntektsutvikling som andre i samfunnet, og at en ny WTO-avtale ikke må gi som resultat et «tollvern som umuliggjør vår nasjonale matproduksjon».

Men også dette anbefaler ledelsen i partiet at landsmøtet skal avvise.

Se forslaget til nytt Venstre-program her

Se forslagene til endringer i utkastet til Venstre-program her

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Klikk her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus