Venstres landsmøte 12. til 14. april:Venter landbruks-larm på Venstres landsmøte

Trine Skei Grande sier hun vil øke landbruksproduksjonen, men kan komme til å kutte støtten til matproduksjon på landsmøtet i helgen. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Trine Skei Grande sier hun vil øke landbruksproduksjonen, men kan komme til å kutte støtten til matproduksjon på landsmøtet i helgen. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstres landsmøte kan komme til å redusere tilskuddene til norsk landbruksproduksjon, avregulere og gå i samarbeid med kutt-partiene Høyre og Frp. Dagens regjering har vedtatt å øke matproduksjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FORNEBU (ABC NYHETER): – Dette blir det en stor debatt om i helgen. Der vet jeg ikke hva Venstre vil ende med.

Det sier Venstre-leder Trine Skei Grande til ABC Nyheter i forkant av Venstres landsmøte.

En kvase med forslag om Venstres landbrukspolitikk i programkomiteens innstilling til landsmøtet, som pågår fredag til søndag, ser ut til å bli blant de største stridstemaene.

I tillegg er det uenighet om karakterer i skolen, bemanningsnorm i barnehager, kvinnelig verneplikt og handlingsregelen som Unge Venstre vil stramme inn.

Derimot er det enighet om å omgjøre Venstre fra et nei til EU-parti, til et parti som ser positivt på EU, men som avholder seg fra å ta standpunkt til EU-medlemskap.

Les også i framtida.no: Venstre vil vera gladare i EU

Går for H-/Frp-regjering

Trine Skei Grande selv er eneste motstander av norsk EU-medlemskap i Venstres partiledelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du bekvem med at partiet ikke lenger skal ha noe standpunkt i et så viktig strategisk spørsmål som EU-medlemskap?

– EU-medlemskap er et ikke-spørsmål i Norge i dag. Jeg vil heller fikse klimakrisen, svarer Skei Grande, som forsikrer at hun selv fortsatt er nei-kvinne.

Vi møter henne dagen før åpningen av et landsmøte som skal spikre partiets politikk for kommende stortingsperiode. En periode der de ønsker å bytte ut dagens regjering med en regjering dominert av Høyre og Fremskrittspartiet.

Les også: Kjemper for borgerlønn i Venstre

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vel og bra», sa Venstre

Forslaget til nytt Venstre-program går inn for å beholde dagens nivå på støtte til landbruket, men vri tilskuddene vekk fra støtte til produksjon av mat, til såkalte produksjonsnøytrale ordninger.

Samtidig ønsker programkomitéen å styrke konkurransen fra import ved å svekke tollvernet i en WTO-avtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan tror du det vil slå ut på målet om å øke norsk landbruksproduksjon?

– Jeg tror man må innse at å klare det produksjonsmålet man har satt i regjeringen, blir ekstremt krevende, svarer Skei Grande

Regjeringen fikk 12. april 2012 tilslutning til en stortingsmelding om mat- og landbrukspolitikk, der målet var å øke norsk landbruksproduksjon i takt med befolkningsveksten.

«Vel og bra», sa Venstres stortingsrepresentant Borghild Tenden om det målet i stortingsdebatten da.

– Tjene godt og pleie landskap

I virkeligheten ser det ut til at kornarealene skrumper og produksjonen svekkes. Det blir et hett tema i vårens jordbruksoppgjør, som i praksis starter mandag. Da legger den såkalte Budsjettnemnda frem faktatallene om virkeligheten i jordbruket, til bruk for partene i forhandlingene.

Hvordan slår det ut for produksjonsveksten hvis Venstre reduserer tilskuddene til produksjon?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det handler om hvilke merverdier vi vil lage. En bedre foredling vil bedre bondens inntjening, men ikke volum. Men vi må også ha som mål å produsere mye av maten vår, svarer Venstre-lederen.

Er det da lurt å redusere produksjonsstøtten og senke tollen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bondens innsats består også av å pleie kulturlandskap. Bonden skal tjene godt, er hva Venstre-lederen har å si til det.

Les også: Venstre-lederen foreslo varig vern i Lofoten

Ledelsen mot inntekts-løfte

Til landsmøtet har fylkeslaget i Sogn og Fjordane foreslått at «målet må være at bønder som tilpasser seg omlegging i samsvar med dette skal være sikret en lønn og inntektsutvikling på linje med bransjer og næringer det er naturlig å sammenligne seg med».

Men det går landsstyret, som Skei Grande leder, inn for at landsmøtet skal avvise.

Nord-Trøndelag- og Hedmark Venstre fremmer et alternativt og omfattende program for landbrukssatsing. De vil ha Venstre til å sikre bøndene en inntektsutvikling som andre i samfunnet, og at en ny WTO-avtale ikke må gi som resultat et «tollvern som umuliggjør vår nasjonale matproduksjon».

Men også dette anbefaler ledelsen i partiet at landsmøtet skal avvise.

Se forslaget til nytt Venstre-program her

Se forslagene til endringer i utkastet til Venstre-program her

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Klikk her