Meny

Nord-Korea har reist missil i posisjon for utskyting

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en lang periode med trusler ser det nå ut til at Nord-Korea er nære ved å gjøre ord til handling.

Dermed er frykten hevet for at Nord-Korea er i ferd med å skyte ut minst et av sine missiler, slik de har truet med, melder CNN.

Dette kan enten være fordi landet forbereder en utskyting, men det kan også være for å forvirre omverdenen.

Å reise missilet kan også tenkes å være en øvelse for å finne ut om utstyret er i orden, eller et forsøk på å forvirre USA.

USA: – Forberedt på det verste

USAs forsvarsminister Chuck Hagel sier stormakten er fullt beredt til å svare på enhver handling fra Nord-Korea, ifølge al-Jazeera.

Hagel ser ingen grunn til ikke å ta truslene på alvor.

– Vi er fullt beredt til å håndtere enhver situasjon, enhver handling som Nord-Korea måtte gjennomføre, og enhver provokasjon de måtte iverksette, sier han og legger til.

– Nord-Korea beveger seg nær en veldig farlig linje.

Les også: Verden venter på Nord-Koreas neste trekk

Amerikansk radar

USA har sendt flere krigsskip til området og har også en kraftig sjøbasert radar på plass for å følge en eventuell nordkoreansk rakettoppskyting.

– SBX er i posisjon, sier en militær tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Kilden ville ikke gi detaljerte opplysninger, men bekreftet at den flytende radaren, som ser ut som en gigantisk golfball, er på plass et sted i havet der den kan spore raketter avfyrt fra Nord-Korea.

Fra før er de amerikanske destroyerne USS Decatur og USS John McCain på plass, og begge er utstyrt med våpensystemer som om nødvendig skal kunne skyte ned en nordkoreansk mellomdistanserakett.

Les også: – Vi er på randen av atomkrig

Tror på ny kald krig

Onsdag uttalte den sørkoreanske politikeren, og tidligere presidentkandidaten, Chung Mong-joon mener anskaffelse av atomvåpen vil legge press på Kina og Nord-Korea.

Under en konferanse i Washington denne uka uttalte han at den pågående krisen på Korea-halvøya «viser at diplomatiet med Pyongyang har feilet».

– Det vi lærte av den kalde krigen er at det bare er atomvåpen som kan holde fred mot atomvåpen, sier han.

Les også: Sør-Korea oppjusterer trusselnivået

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus