Meny

Verden venter på Nord-Koreas neste trekk

En luftvernrakett med kort rekkevidde avfyres under en militærøvelse i Nord-Korea i mars. Nordkoreanerne har klargjort mellomdistanseraketter for prøveskyting fra en base på landets østkyst, og dette vekker bekymring i Sør-Korea og andre naboland. Foto: KCNA / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verden venter fortsatt på en nordkoreansk rakettutskytning, samtidig med at NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen besøker Sør-Korea.

Det er første gang NATOs generalsekretær besøker Sør-Korea, men Fogh Rasmussens besøk ble planlagt lenge før den siste runden av ordkrigen med Nord-Korea.

Torsdag ble Fogh Rasmussen orientert om den spente situasjonen av Sør-Koreas utenriksminister Yun Byung-se, og han skal under besøket i Seoul også ha samtaler med president Park Geun-hye og forsvarsminister Kim Kwan-jin.

Vil forvirre

Nord-Korea har de siste dagene gjentatte ganger flyttet rundt på sine raketter, noe vestlig etterretning tror at de gjør for å forvirre omverdenen.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, som siterer etterretningskilder, har nordkoreanerne flere ganger trillet raketter inn og ut av et lagerområdet på østkysten. De har også flyttet rundt på fem mobile utskytingsramper.

– Det er tegn på at Nord-Korea kan komme til å skyte ut Musudan-raketter snart. Men de har flyttet dem inn og ut av lagre gjentatte ganger, sier en etterretningskilde.

Les også: – Sørkoreanerne er vant til trusler

Ikke testet

En annen kilde tror nordkoreanerne forsøker «å utmatte» amerikansk og amerikansk etterretning, som har vært i høy beredskap siden onsdag.

De såkalte Musudan-rakettene er ikke tidligere testet, men antas å ha en rekkevidde på opptil 4.000 kilometer. Rakettene kan dermed nå mål i Sør-Korea, Japan og kanskje amerikanske baser på stillehavsøya Guam.

Les også: Sør-Korea oppjusterer trusselnivået

Amerikansk radar

USA har sendt flere krigsskip til området og har også en kraftig sjøbasert radar på plass for å følge en eventuell nordkoreansk rakettoppskyting.

– SBX er i posisjon, sier en militær tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Kilden ville ikke gi detaljerte opplysninger, men bekreftet at den flytende radaren, som ser ut som en gigantisk golfball, er på plass et sted i havet der den kan spore raketter avfyrt fra Nord-Korea.

Fra før er de amerikanske destroyerne USS Decatur og USS John McCain på plass, og begge er utstyrt med våpensystemer som om nødvendig skal kunne skyte ned en nordkoreansk mellomdistanserakett.

Les også: Norge i «Den glemte krigen»

Hektisk diplomati

Bak kulissene pågår det samtidig et hektisk diplomati og ifølge CNN møttes tjenestemenn fra USA og Nord-Korea nylig i all hemmelighet i New York.

Ifølge kildene har de to landene jevnlig kontakt på lavere nivå. Møtet i New York skal ha vært mellom Clifford Hart, USAs utsending til sekslandssamtalene om Nord-Korea og Nord-Koreas vise-FN-ambassadør Han Song-ryol.

Les også: Krasse advarsler fra Nord-Korea blir overhørt

På møtet ba Hart Nord-Korea om å avstå fra provoserende handlinger og å vende tilbake til det diplomatiske sporet.

Han Song-ryol lovet å viderebringe budskapet til Pyongyang.

Nord-Korea trener opp hunder til å drepe fienden

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus