Meny

MC-bande: – Vil etablere oss i alle storbyer i Norge

EKSPANDERER: Norgespresident i Mongols MC, Bjørn Richard Støle, melder at klubben går med planer om å etablere seg i alle storbyer i Norge. Foto: Mongols MC
EKSPANDERER: Norgespresident i Mongols MC, Bjørn Richard Støle, melder at klubben går med planer om å etablere seg i alle storbyer i Norge. Foto: Mongols MC

Politiet frykter territoriell maktkamp mellom MC-gjengene etter at Mongols MC ekspanderer. – Vi vil til alle storbyer, sier et medlem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mongols MC

Historie: Etablert i Los Angeles i 1969.

Norge: Har sitt hovedkvarter i Kristiansand. (Tidligere Lillestrøm, Romerike)

Har forsøkt å etablere seg flere andre steder, men har møtt stor motstand fra kommuner og andre én-prosent-klubber. Det har tidligere blitt avdekket at flere klubbens medlemmer ikke har motorsykler eller førerkort.

Klubben pleier tette bånd til Outlaws MC.

I disse byene er klubben etablert:

■ Arendal

■ Oslo

■ Kristiansand

■ Drammen

■ Østfold

■ Stavanger

■ Lillestrøm

■ Nomad

Mongols blir av politiet betegnet som en svært voldelig kriminell gruppering, og klubben har de siste ukene åpnet en rekke nye avdelinger. Klubben skal nå ha etablert seg både i Stavanger og i Arendal. Til sammen har de åtte avdelinger i Norge.

Norgespresident i Mongols, Bjørn Richard Støle, bekrefter etableringene i et intervju med ABC Nyheter.

– Jeg kan bekrefte at vi har åpnet avdelinger i Arendal og Stavanger. Jeg kan derimot ikke uttale meg om antall medlemmer i disse avdelingene, da dette er informasjon vi ikke vil at skal være tilgjengelig for alle, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Dette er Norges nyeste MC-gjeng

Flere etableringer

Støle melder at klubben går med planer om å etablere seg i alle de største byene i Norge.

– Det er naturlig for Mongols å etablere seg i store byer, da vi ønsker å ekspandere. Arendal og Stavanger er på mange måter en del av denne prosessen, sier Støle.

Han legger ikke skjul på at klubben allerede jobber med etableringer andre steder i landet.

– Jeg kan ikke gå inn på hvor og når vi eventuelt åpner opp nye avdelinger, men det vil med stor sikkerhet skje noe i løpet av 2013, sier han.

Flere personer ABC Nyheter har vært i kontakt med tror Hells Angels følger spent med på situasjonen etter etableringen i Stavanger, der de er den førende MC-gjengen. De samme kildene er bekymret for at det kan oppstå konflikt mellom bandene.

– Vi har ingen konflikt med Hells Angels i Norge, så jeg ser ingen grunn til at vår etablering skal føre til noen form for konflikt, sier Støle.

Les også: Truer politiet med utenlandske medlemmer

Økt spenningsnivå

Fungerende leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge, har tidligere uttalt at han er bekymret for ekspansjonen av kriminelt belastede motorsykkelklubber i Norge.

– Ekspansjonen utfordrer imidlertid dagens relativt stabile situasjon mellom MC-miljøene i Norge, og vi vil trolig se et økende spenningsnivå mellom de ulike klubbene.

– Ekspansjonen fører videre til at de kriminelle miljøene får større innflytelse og blir dermed mer effektive i utførelsen av sin kriminalitet, sa Borge i en pressemelding i forbindelse med en rapport som omhandlet MC-gjengene i januar i år.

Til tross for Mongols ekspansjon i Norge frykter ikke Kripos samme tilstander som i Sverige, Tyskland og Danmark, der klubbene stadig er i konflikt med hverandre.

– Det er foreløpig lite som tyder på at konflikter mellom MC-klubber i andre land skal smitte over til Norge i vesentlig grad, men det er heller ikke usannsynlig at de kan påvirke miljøet i Norge, heter det i rapporten.

Les også: - Dette er MC-gjengens kriminelle løpegutter

Lange dommer

Mongols etablerte seg i Norge i 2011, og klubbens medlemmer har allerede vært involvert i en rekke voldelige hendelser.

BEKYMRET: Leder for avdeling for organisert kriminalitet i Agder Politidistrikt, Leif Vagle, er bekymret over ekspansjonen. Foto: Aust-Agder ArbeiderpartiBEKYMRET: Leder for avdeling for organisert kriminalitet i Agder Politidistrikt, Leif Vagle, er bekymret over ekspansjonen. Foto: Aust-Agder Arbeiderparti

– I den grad de ekspanderer med en ny avdeling i Agder er det bekymringfullt. Vi har tidligere uttalt at vi ikke ønsker etableringer av disse gjengene i vårt distrikt og vi vil derfor følge klubben tett. Siden etableringen i Kristiansand for ett år siden, har vi hatt et veldig fokus mot klubben og har fått domfelt en rekke medlemmer, sier leder for avdeling for organisert kriminalitet i Agder Politidistrikt, Leif Vagle, til ABC Nyheter.

Flere av medlemmene av klubben i Kristiansand sitter på lange soningsdommer, blant annet for grov vold og tyveri.

– Derfor kommer det ikke overraskende at de bygger seg opp i Arendal. Flertallet av klubbens medlemmer som ikke er siktet eller dømt for alvorlig kriminalitet bor i all hovedsak i Arendal og Grimstad-området, sier han videre.

ABC Nyheter sitter på informasjon om at klubben i lang tid skal ha jobbet med å etablere seg i flere storbyer i Norge. Europapresidenten i Mongols MC, som er bosatt i Norge, skal ha vært på reisefot i utlandet i flere måneder for å ikke tiltrekke klubben oppmerksomhet.

En kilde i miljøet sier til ABC Nyheter at presidentens valg om å reise bort var viktig for å få ro fra politiet.

– Det var en viktig og essensiell del av arbeidet med å bygge opp de to nye avdelingene. Politiet fulgte hvert skritt han tok og klubben kunne ikke da ha bygget opp avdelinger uten at politiet fikk kjennskap til planene, sier kilden.

Politiet i Agder bekrefter at de ikke har sett Europa-presidenten på lang tid.

Les også: Økning i antall støtteklubber knyttet til MC-gjengene

Slagvåpen og kriminalitet

Ifølge politiet skal Mongols MC Kristiansand telle 15 medlemmer, og halvparten av medlemmene sitter varetektsfengslet eller domfelt for en rekke alvorlige forbrytelser.

I oktober ble to menn med tilknytning til Mongols MC Kristiansand, en 31-åring og en 30-åring, dømt til fengsel i henholdsvis fire og tre år for flere lovbrudd og voldshandlinger.

Ved en anledning skal de ha brukt hammer som slagvåpen og støtpistol mot hals- og hoderegionen, for å true til seg eiendeler fra et offer. Mennene var under tiden lovbruddene skjedde med på etableringen av motorsykkelklubben i Kristiansand.

– Flere av sakene hvor våre medlemmer er dømt, er gamle forhold. Det vil si før de ble medlemmer av Mongols MC, sier Mongols president i Norge, Bjørn Richard Støle.

Les også: MC-gjenger kan sitte på sensitiv forsvarsinformasjon

Stort narkonettverk

I mars i år ble 27 personer, to av dem medlemmer fra Mongols, pågrepet og siktet i en saken som omtales som en av de mest omfattende innenfor narkotikanettverk som Agder-politiet har hatt.

– Vi mener å kunne bevise at MC-bandens medlemmer har vært sentrale i forhold til omsetning av narkotika til et stort ungdomsmiljø, sier Leif Vagle ved Agder Politidistrikt.

Etter det ABC Nyheter erfarer skal politiet over tid ha etterforsket medlemmer fra MC-gjengen og at dette igjen førte til mistanke om omsetning av hasj og marihuana til en større gruppe ungdommer, flere dem i alderen 16 til 20 år.

Det er totalt gjort beslag av 2,5 kilo hasj og marihuana i saken. Aksjonen mot miljøet betegnes som relativt stor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:06 Manshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør01:05 Skuespiller Peter Fonda er død01:00 USA har sendt ut arrestordre på iransk tankskip00:26 Galatasaray tapte med Linnes på benken00:22 Moské-helten: – Jeg visste at jeg ville dø om jeg slapp ham00:19 Huddersfield sparket Siewert etter tap mot Fulham00:04 38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:54 Golf: Motgang for Hovland i Ohio23:33 Oppgang på Wall Street23:03 Jarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:46 Manshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør22:40 Epstein tok livet sitt, konkluderer rettsmedisinere22:40 Jarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:13 Sykkelikonet Gimondi døde av hjertesvikt22:09 Forsvareren: – Han har vært samarbeidsvillig22:08 Barcelona leier ut Coutinho til Bayern München21:52 Har tapt Fredriksen-gaven på ett år21:22 Solberg etter varsel om Frp-møte: – Vi jobber med løsninger om bompenger og statsbudsjettet21:17 Trump-administrasjonen vil selge jagerfly til Taiwan21:00 Politiet: Terror- og drapssiktede Manshaus erkjenner de faktiske forhold20:54 Minst fire drept i bombeangrep i moské i Pakistan20:32 Ekstraordinært landsstyremøte i Frp: regjeringsdeltakelse er tema20:24 Imam: – Manshaus hadde på seg sko med spiker19:59 – Bør låne oss ut av bomknipa19:15 Northug tilbake på langrennslandslaget som sponsor19:01 Pilothelten reddet 233 mennesker: – Jeg følte ingen frykt18:23 Lundanes vant mellomdistansen i o-VM, bronse til Dæhli17:47 Manshaus i avhør hos politiet17:22 Påstander om samrøre øker i hvert fall ikke tilliten til mediene17:11 – Norge har ingenting med å være et eksempel for oss17:08 Imam om Manshaus: – Han er en fiende av islam og menneskeheten17:06 Mos til Sarpsborg, Salvesen til Strømsgodset16:46 En person innbrakt etter bråk ved valgbod på Karl Johans gate16:28 Hopp: Tande ute med skade i opptil seks uker16:27 Ikke nye funn av E. coli i vannprøver i Bergen16:11 Grønland til Trump: – Vi er ikke til salgs15:42 Stefaren får ikke bistandsadvokat14:49 – Norge kan tjene 210 milliarder14:28 Kåre (94) og Ingebrigt (94) får flytte sammen med konene14:01 NTNU-rektor slutter på grunn av forhold til kollega13:42 Nederlandsk prinsesse er død13:33 G-Sport legges ned13:32 Fant bisarr bilde hos avdød, sexsiktet milliardær13:05 Ebola har spredd seg til ny provins i Kongo12:47 MDG frykter at unge velgere skal svikte dem12:34 Moske-helt hedret: – Føler sorgen til Manshaus sin far12:26 Klopp bekrefter mulig keeperkrise for Liverpool12:17 Utenlandske pengespillselskap tapte søksmål mot Norge12:17 Iransk oljetanker forbereder seg på å forlate Gibraltar11:35 Vantro i Danmark etter rykter om at Trump vil kjøpe Grønland11:30 Israel snur – tillater likevel politikere innreise11:29 Jussprofessor gir Jagland full støtte11:28 Nye oppskytinger fra Nord-Korea11:28 Solskjær: – Alexis blir i United10:50 Studie indikerer at fotballtitting er bra for helsen10:41 – Vi trenger en handlingsplan mot muslimhat10:21 Høyre åpner for å danne byråd alene i Oslo10:05 Legendarisk James Bond-bil solgt på auksjon10:04 Norske matpriser øker mest i Norden10:03 En av de to sjekket etter mistenkelig dødsfall på Vinstra08:57 Ekspert mener Lagerbäck har et luksusproblem08:49 Regjeringen foreslår ny integreringslov08:42 Dobbeltdrapsdømt henrettet i Tennessee08:42 Fem personer omkom i trafikken i juli08:23 Aldri har det vært færre rovviltskader på sau08:10 Slik skader gummikuler ansiktet til demonstranter07:26 Mistet jobben og flyttet hjem til foreldrene – ble utvandret av staten07:19 Philip Manshaus avhøres fredag ettermiddag06:45 Toginteressen har eksplodert – men reisende klager06:43 Kinas myndigheter avviser mulig gjentakelse av Beijing-massakren i Hongkong06:37 Dette skjer i dag06:30 Medieyndlingen Solskjær: – Omtalen har rett og slett overgått det meste05:59 Dette skjedde i natt05:50 Hovland med knallstart i kampen om PGA-tourplass05:45 Aller Media tok ut rekordstort utbytte fra Dagbladet i fjor05:24 Politi fant migranter fra Bangladesh og Sri Lanka gående langs motorvei sørøst i Mexico05:20 Ordfører tror Putin-besøk kan hjelpe Frode Berg04:49 Stornes og Iden på 2.- og 4.-plass i triatlon i Tokyo04:41 Trump skylder på psykisk syke for masseskytinger03:58 Undersøkelse: Over 200 jordmødre vurderer å slutte i jobben03:55 Aviser: Epstein hadde brukne bein i nakke og hals03:29 Syklist funnet bevisstløs i Trondheim03:08 175 Ap-topper med opprop mot AAP-ordningen02:50 Molde unngikk flause og sikret avansement i europaligakvalifiseringen02:34 Nye oppskytinger fra Nord-Korea01:56 WSJ: Trump skal ha vist interesse for å kjøpe Grønland01:51 Savnet 10-åring i Bø funnet på Oslo S01:18 BT: Idrettsdommer erkjenner seksuell omgang med barn01:04 Haugesund fikk europadrømmen knust av PSV Eindhoven00:20 Heltene etter moskéangrepet hedret under seremoni00:10 Opprørere angrep fem ulike steder i Myanmar00:06 Hvert år blir 2.000 tonn landbruksplast ikke levert til retur23:57 Børsras for General Electric etter påstander om svindel23:21 Molde unngikk flause og sikret avansement i europaligakvalifiseringen23:16 Trump presset Israel til nekte politkerne innreise22:26 Haugesund fikk europadrømmen knust av PSV Eindhoven21:26 To personer pågrepet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra21:18 – Nei, jeg er ikke lei av å snakke om bompenger21:00 90 prosent færre blåbær enn for to år siden20:52 Nå er råskinnet endelig på plass i Norge
Siste nytt
01:06NorgeManshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør01:05VerdenSkuespiller Peter Fonda er død01:00VerdenUSA har sendt ut arrestordre på iransk tankskip00:26SportGalatasaray tapte med Linnes på benken00:22NorgeMoské-helten: – Jeg visste at jeg ville dø om jeg slapp ham00:19SportHuddersfield sparket Siewert etter tap mot Fulham00:04Sport38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:54SportGolf: Motgang for Hovland i Ohio23:33VerdenOppgang på Wall Street23:03SportJarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:46NorgeManshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør22:40VerdenEpstein tok livet sitt, konkluderer rettsmedisinere22:40NorgeJarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:13SportSykkelikonet Gimondi døde av hjertesvikt22:09NorgeForsvareren: – Han har vært samarbeidsvillig22:08SportBarcelona leier ut Coutinho til Bayern München21:52PengerHar tapt Fredriksen-gaven på ett år21:22PolitikkSolberg etter varsel om Frp-møte: – Vi jobber med løsninger om bompenger og statsbudsjettet21:17VerdenTrump-administrasjonen vil selge jagerfly til Taiwan21:00NorgePolitiet: Terror- og drapssiktede Manshaus erkjenner de faktiske forhold20:54PolitikkMinst fire drept i bombeangrep i moské i Pakistan20:32PolitikkEkstraordinært landsstyremøte i Frp: regjeringsdeltakelse er tema20:24NorgeImam: – Manshaus hadde på seg sko med spiker19:59Bil– Bør låne oss ut av bomknipa19:15NæringslivNorthug tilbake på langrennslandslaget som sponsor19:01VerdenPilothelten reddet 233 mennesker: – Jeg følte ingen frykt18:23SportLundanes vant mellomdistansen i o-VM, bronse til Dæhli17:47NorgeManshaus i avhør hos politiet17:22PolitikkPåstander om samrøre øker i hvert fall ikke tilliten til mediene17:11Verden– Norge har ingenting med å være et eksempel for oss17:08NorgeImam om Manshaus: – Han er en fiende av islam og menneskeheten17:06SportMos til Sarpsborg, Salvesen til Strømsgodset16:46NorgeEn person innbrakt etter bråk ved valgbod på Karl Johans gate16:28SportHopp: Tande ute med skade i opptil seks uker16:27NorgeIkke nye funn av E. coli i vannprøver i Bergen16:11PolitikkGrønland til Trump: – Vi er ikke til salgs15:42NorgeStefaren får ikke bistandsadvokat14:49Penger– Norge kan tjene 210 milliarder14:28Helse og livsstilKåre (94) og Ingebrigt (94) får flytte sammen med konene14:01NorgeNTNU-rektor slutter på grunn av forhold til kollega13:42VerdenNederlandsk prinsesse er død13:33PengerG-Sport legges ned13:32VerdenFant bisarr bilde hos avdød, sexsiktet milliardær13:05VerdenEbola har spredd seg til ny provins i Kongo12:47PolitikkMDG frykter at unge velgere skal svikte dem12:34NorgeMoske-helt hedret: – Føler sorgen til Manshaus sin far12:26SportKlopp bekrefter mulig keeperkrise for Liverpool12:17NorgeUtenlandske pengespillselskap tapte søksmål mot Norge12:17VerdenIransk oljetanker forbereder seg på å forlate Gibraltar11:35VerdenVantro i Danmark etter rykter om at Trump vil kjøpe Grønland11:30PolitikkIsrael snur – tillater likevel politikere innreise11:29NorgeJussprofessor gir Jagland full støtte11:28VerdenNye oppskytinger fra Nord-Korea11:28SportSolskjær: – Alexis blir i United10:50Helse og livsstilStudie indikerer at fotballtitting er bra for helsen10:41Norge– Vi trenger en handlingsplan mot muslimhat10:21PolitikkHøyre åpner for å danne byråd alene i Oslo10:05MotorLegendarisk James Bond-bil solgt på auksjon10:04PengerNorske matpriser øker mest i Norden10:03NorgeEn av de to sjekket etter mistenkelig dødsfall på Vinstra08:57SportEkspert mener Lagerbäck har et luksusproblem08:49PolitikkRegjeringen foreslår ny integreringslov08:42VerdenDobbeltdrapsdømt henrettet i Tennessee08:42NorgeFem personer omkom i trafikken i juli08:23NorgeAldri har det vært færre rovviltskader på sau08:10VerdenSlik skader gummikuler ansiktet til demonstranter07:26NorgeMistet jobben og flyttet hjem til foreldrene – ble utvandret av staten07:19NorgePhilip Manshaus avhøres fredag ettermiddag06:45ReiseToginteressen har eksplodert – men reisende klager06:43VerdenKinas myndigheter avviser mulig gjentakelse av Beijing-massakren i Hongkong06:37NorgeDette skjer i dag06:30SportMedieyndlingen Solskjær: – Omtalen har rett og slett overgått det meste05:59NorgeDette skjedde i natt05:50SportHovland med knallstart i kampen om PGA-tourplass05:45KulturAller Media tok ut rekordstort utbytte fra Dagbladet i fjor05:24VerdenPoliti fant migranter fra Bangladesh og Sri Lanka gående langs motorvei sørøst i Mexico05:20NorgeOrdfører tror Putin-besøk kan hjelpe Frode Berg04:49SportStornes og Iden på 2.- og 4.-plass i triatlon i Tokyo04:41VerdenTrump skylder på psykisk syke for masseskytinger03:58Helse og livsstilUndersøkelse: Over 200 jordmødre vurderer å slutte i jobben03:55VerdenAviser: Epstein hadde brukne bein i nakke og hals03:29NorgeSyklist funnet bevisstløs i Trondheim03:08Penger175 Ap-topper med opprop mot AAP-ordningen02:50SportMolde unngikk flause og sikret avansement i europaligakvalifiseringen02:34VerdenNye oppskytinger fra Nord-Korea01:56VerdenWSJ: Trump skal ha vist interesse for å kjøpe Grønland01:51NorgeSavnet 10-åring i Bø funnet på Oslo S01:18NorgeBT: Idrettsdommer erkjenner seksuell omgang med barn01:04SportHaugesund fikk europadrømmen knust av PSV Eindhoven00:20NorgeHeltene etter moskéangrepet hedret under seremoni00:10VerdenOpprørere angrep fem ulike steder i Myanmar00:06NorgeHvert år blir 2.000 tonn landbruksplast ikke levert til retur23:57VerdenBørsras for General Electric etter påstander om svindel23:21SportMolde unngikk flause og sikret avansement i europaligakvalifiseringen23:16PolitikkTrump presset Israel til nekte politkerne innreise22:26SportHaugesund fikk europadrømmen knust av PSV Eindhoven21:26NorgeTo personer pågrepet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra21:18Motor– Nei, jeg er ikke lei av å snakke om bompenger21:00Mat og drikke90 prosent færre blåbær enn for to år siden20:52MotorNå er råskinnet endelig på plass i Norge
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus