Meny

MC-bande: – Vil etablere oss i alle storbyer i Norge

EKSPANDERER: Norgespresident i Mongols MC, Bjørn Richard Støle, melder at klubben går med planer om å etablere seg i alle storbyer i Norge. Foto: Mongols MC

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet frykter territoriell maktkamp mellom MC-gjengene etter at Mongols MC ekspanderer. – Vi vil til alle storbyer, sier et medlem.
Mongols MC

 

Historie: Etablert i Los Angeles i 1969.

Norge: Har sitt hovedkvarter i Kristiansand. (Tidligere Lillestrøm, Romerike)

Har forsøkt å etablere seg flere andre steder, men har møtt stor motstand fra kommuner og andre én-prosent-klubber. Det har tidligere blitt avdekket at flere klubbens  medlemmer ikke har motorsykler eller førerkort.

Klubben pleier tette bånd til Outlaws MC.

I disse byene er klubben etablert:

■ Arendal

■ Oslo

■ Kristiansand

■ Drammen

■ Østfold

■ Stavanger

■ Lillestrøm

■ Nomad

 

Mongols blir av politiet betegnet som en svært voldelig kriminell gruppering, og klubben har de siste ukene åpnet en rekke nye avdelinger. Klubben skal nå ha etablert seg både i Stavanger og i Arendal. Til sammen har de åtte avdelinger i Norge.

Norgespresident i Mongols, Bjørn Richard Støle, bekrefter etableringene i et intervju med ABC Nyheter.

– Jeg kan bekrefte at vi har åpnet avdelinger i Arendal og Stavanger. Jeg kan derimot ikke uttale meg om antall medlemmer i disse avdelingene, da dette er informasjon vi ikke vil at skal være tilgjengelig for alle, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Dette er Norges nyeste MC-gjeng

Flere etableringer

Støle melder at klubben går med planer om å etablere seg i alle de største byene i Norge.

– Det er naturlig for Mongols å etablere seg i store byer, da vi ønsker å ekspandere. Arendal og Stavanger er på mange måter en del av denne prosessen, sier Støle.

Han legger ikke skjul på at klubben allerede jobber med etableringer andre steder i landet.

– Jeg kan ikke gå inn på hvor og når vi eventuelt åpner opp nye avdelinger, men det vil med stor sikkerhet skje noe i løpet av 2013, sier han.

Flere personer ABC Nyheter har vært i kontakt med tror Hells Angels følger spent med på situasjonen etter etableringen i Stavanger, der de er den førende MC-gjengen. De samme kildene er bekymret for at det kan oppstå konflikt mellom bandene.

– Vi har ingen konflikt med Hells Angels i Norge, så jeg ser ingen grunn til at vår etablering skal føre til noen form for konflikt, sier Støle.

Les også: Truer politiet med utenlandske medlemmer

Økt spenningsnivå

Fungerende leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge, har tidligere uttalt at han er bekymret for ekspansjonen av kriminelt belastede motorsykkelklubber i Norge.

– Ekspansjonen utfordrer imidlertid dagens relativt stabile situasjon mellom MC-miljøene i Norge, og vi vil trolig se et økende spenningsnivå mellom de ulike klubbene.

– Ekspansjonen fører videre til at de kriminelle miljøene får større innflytelse og blir dermed mer effektive i utførelsen av sin kriminalitet, sa Borge i en pressemelding i forbindelse med en rapport som omhandlet MC-gjengene i januar i år.

Til tross for Mongols ekspansjon i Norge frykter ikke Kripos samme tilstander som i Sverige, Tyskland og Danmark, der klubbene stadig er i konflikt med hverandre.

– Det er foreløpig lite som tyder på at konflikter mellom MC-klubber i andre land skal smitte over til Norge i vesentlig grad, men det er heller ikke usannsynlig at de kan påvirke miljøet i Norge, heter det i rapporten.

Les også: - Dette er MC-gjengens kriminelle løpegutter

Lange dommer

Mongols etablerte seg i Norge i 2011, og klubbens medlemmer har allerede vært involvert i en rekke voldelige hendelser.

BEKYMRET: Leder for avdeling for organisert kriminalitet i Agder Politidistrikt, Leif Vagle, er bekymret over ekspansjonen. Foto: Aust-Agder ArbeiderpartiBEKYMRET: Leder for avdeling for organisert kriminalitet i Agder Politidistrikt, Leif Vagle, er bekymret over ekspansjonen. Foto: Aust-Agder Arbeiderparti

– I den grad de ekspanderer med en ny avdeling i Agder er det bekymringfullt. Vi har tidligere uttalt at vi ikke ønsker etableringer av disse gjengene i vårt distrikt og vi vil derfor følge klubben tett. Siden etableringen i Kristiansand for ett år siden, har vi hatt et veldig fokus mot klubben og har fått domfelt en rekke medlemmer, sier leder for avdeling for organisert kriminalitet i Agder Politidistrikt, Leif Vagle, til ABC Nyheter.

Flere av medlemmene av klubben i Kristiansand sitter på lange soningsdommer, blant annet for grov vold og tyveri.

– Derfor kommer det ikke overraskende at de bygger seg opp i Arendal. Flertallet av klubbens medlemmer som ikke er siktet eller dømt for alvorlig kriminalitet bor i all hovedsak i Arendal og Grimstad-området, sier han videre.

ABC Nyheter sitter på informasjon om at klubben i lang tid skal ha jobbet med å etablere seg i flere storbyer i Norge. Europapresidenten i Mongols MC, som er bosatt i Norge, skal ha vært på reisefot i utlandet i flere måneder for å ikke tiltrekke klubben oppmerksomhet.

En kilde i miljøet sier til ABC Nyheter at presidentens valg om å reise bort var viktig for å få ro fra politiet.

– Det var en viktig og essensiell del av arbeidet med å bygge opp de to nye avdelingene. Politiet fulgte hvert skritt han tok og klubben kunne ikke da ha bygget opp avdelinger uten at politiet fikk kjennskap til planene, sier kilden.

Politiet i Agder bekrefter at de ikke har sett Europa-presidenten på lang tid.

Les også: Økning i antall støtteklubber knyttet til MC-gjengene

Slagvåpen og kriminalitet

Ifølge politiet skal Mongols MC Kristiansand telle 15 medlemmer, og halvparten av medlemmene sitter varetektsfengslet eller domfelt for en rekke alvorlige forbrytelser.

I oktober ble to menn med tilknytning til Mongols MC Kristiansand, en 31-åring og en 30-åring, dømt til fengsel i henholdsvis fire og tre år for flere lovbrudd og voldshandlinger.

Ved en anledning skal de ha brukt hammer som slagvåpen og støtpistol mot hals- og hoderegionen, for å true til seg eiendeler fra et offer. Mennene var under tiden lovbruddene skjedde med på etableringen av motorsykkelklubben i Kristiansand.

– Flere av sakene hvor våre medlemmer er dømt, er gamle forhold. Det vil si før de ble medlemmer av Mongols MC, sier Mongols president i Norge, Bjørn Richard Støle.

Les også: MC-gjenger kan sitte på sensitiv forsvarsinformasjon

Stort narkonettverk

I mars i år ble 27 personer, to av dem medlemmer fra Mongols, pågrepet og siktet i en saken som omtales som en av de mest omfattende innenfor narkotikanettverk som Agder-politiet har hatt.

– Vi mener å kunne bevise at MC-bandens medlemmer har vært sentrale i forhold til omsetning av narkotika til et stort ungdomsmiljø, sier Leif Vagle ved Agder Politidistrikt.

Etter det ABC Nyheter erfarer skal politiet over tid ha etterforsket medlemmer fra  MC-gjengen og at dette igjen førte til mistanke om omsetning av hasj og marihuana til en større gruppe ungdommer, flere dem i alderen 16 til 20 år.

Det er totalt gjort beslag av 2,5 kilo hasj og marihuana i saken. Aksjonen mot miljøet betegnes som relativt stor.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus