Meny

Nord-Korea stenger viktig grenseovergang

STENGT. Den største grenseovergangen mellom Nord-Korea og Kina, Dandong-grensen, ble onsdag stengt. Foto: AFP Photo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nordkoreanske regimet har besluttet å stenge den største grenseovergangen mellom Nord-Korea og Kina.

Den største grenseovergangen mellom Nord-Korea og Kina, Dandong-grensen, ble onsdag stengt. Det skjer etter at Sør-Koreas etterretningstjeneste har informasjon om at naboen i nord har klargjort to mellomdistanseraketter på østkysten, trass i advarsler fra Kina mot å fortsette provokasjonene.

– Reisebyråer har ikke lenger lov til å ta turistgrupper over grensen, siden det nordkoreanske regimet nå ber utenlandske folk om å forlate landet, sier en kinesisk tjenestemann til AFP.

Les også: Ingen panikk å spore i Sør-Korea

– Såvidt jeg vet er grensen åpen for forretningsfolk, sier tjenestemannen.

Kina er Nord-Koreas eneste store allierte og leverandøren av det store flertallet av handel. Det meste av handelen går gjennom grenseovergangen Dandong.

De fleste reisende som passerer Dandong-grensen er kinesiske forretningsmenn eller nordkoreanere som jobber eller har virksomhet i Kina, mens mange av de kinesiske borgere som bor i Dandong er etniske koreanere.

Venter på rakettoppskyting

Sør-Korea oppjusterte onsdag det militære trusselnivået til «alvorlig» foran en ventet rakettoppskyting fra Nord-Korea.

Også Japan er nå i full beredskap på grunn av den forventede rakettoppskytingen.

– Vi har vært i full beredskap siden vi utplasserte militære enheter, og vi vil opprettholde denne årvåkenheten, sier forsvarsminister Itsunori Onodera.

Les også: – Sørkoreanerne er vant til trusler

Regjeringen har utplassert luftvernraketter i hovedstaden Tokyo som beskyttelse mot et eventuelt angrep fra Nord-Korea.

To ramper med patriotraketter står nå foran forsvarsdepartementet i Tokyo, og ytterligere to rakettbatterier skal utplasseres i Tokyo-området og på Okinawa.

– Bare atomvåpen som holde fred

Den sørkoreanske politikeren og tidligere presidentkandidaten Chung Mong-joon mener anskaffelse av atomvåpen vil legge press på Kina og Nord-Korea.

Tirsdag kom Nord-Korea med nok en advarsel som skulle gi inntrykk av at Korea-halvøya står overfor en større krig, og alle utenlandske diplomater er bedt om å forlate landet. Nord-Korea har også bedt alle utlendinger reise fra Sør-Korea som følge av risikoen for atomkrig.

Les også: Sørkoreansk politiker tror på ny kald krig

Chung Mong-joon er milliardær og medlem av det konservative New Frontier Party i Sør-Korea. Under en konferanse i Washington denne uka uttalte han at den pågående krisen på Korea-halvøya «viser at diplomatiet med Pyongyang har feilet».

– Det vi lærte av den kalde krigen er at det bare er atomvåpen som kan holde på freden mot atomvåpen, sier han.

– Vanskelig å lese regimet.

Spenningene har steget voldsomt på den koreanske halvøya siden desember, da Nord-Korea gjennomførte en prøveoppskyting av en langdistanserakett. I februar økte spenningen ytterligere da landet gjennomførte sin tredje atomprøvesprengning.

Så fulgte FN-sanksjoner og felles militærøvelser mellom Sør-Korea og USA, som førte til ukesvis med nærmest daglige trusler fra Pyongyang.

Til ABC Nyheter har leder i Forsvarets høgskoles mediegruppe, kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen, uttalt at det er vanskelig å lese regimets valg.

Les også: Norge i «Den glemte krigen»

– Det som slår meg mest er regimet og Kim Jong Uns mindreverdighetskompleks i forhold til far og farfar. Han er nødt til å manifestere seg selv som en handlekraftig og karismatisk eder. Han er utdannet i Vesten og har opplevd hva Vesten har å by på, sier Bøe-Hansen.

– Det er veldig vanskelig å forstå den nordkoreanske logikk, og det er vanskelig å lese regimet, sier Bøe-Hansen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus