Meny

BRUNDTLAND:

– Jeg lærte ingenting av Thatcher

Gro Harlem Brundtland møtte sin britiske kollega Margaret Thatcher flere ganger da de begge var statsministre på 1980-tallet. Her fra Thatchers offisielle besøk i Norge i 1986. Arkivfoto: Henrik Laurvik NTB (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Kåre Willoch (H) snakker varmt om Margaret Thatcher, er Gro Harlem Brundtland (Ap) langt mer kritisk. Hun synes ikke Storbritannias første kvinnelige statsminister var noe særlig til forbilde.

– Lærte jeg noe av henne? Nei. Jeg hadde definitivt utviklet min egen stil før hun ble statsminister, skriver Brundtland i en epost til det franske nyhetsbyrået AFP.

Brundtland var kjent som en sterk forkjemper for kvinners rettigheter, og da hun dannet sin andre Arbeiderparti-regjering i 1986, var et flertall av ministrene kvinner.

Thatcher beskrev på sin side feminismen som «gift».

Les også: Gorbatsjov: - Hun var en stor politiker

– Da jeg spurte henne hvordan hun planla å øke kvinnenes deltakelse i regjeringen, viste hun klart at hun var lite interessert i saken, og hun pekte ganske enkelt på at det var få kvalifiserte kvinner i det britiske Parlamentet å ta av, sier Brundtland.

– Det faktum at hun var De konservatives leder, og at hun kunne tatt initiativ til økt likestilling på en rekke felter, hadde åpenbart ikke streifet henne, føyer hun til.

Les også: Willoch: Thatcher var målbevisst og modig

I løpet av sine elleve år som britisk regjeringssjef, var Thatcher omringet av menn, med unntak av Janet Young, den første kvinnelige lederen av Overhuset. Andre samtidige ledere mener likevel at hun banet vei for flere kvinner i politikken. Blant dem er sosialisten Edith Cresson, Frankrikes statsminister i 1991– 1992. Hun mener Thatcher var en inspirasjon.

Les også: Stoltenberg: Uredd og sterk

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus