Meny

Ingen panikk å spore i Sør-Korea

Sørkoreanske demonstranter viser fram bilder av sin egen president Park Geun-hye (til venstre) og Nord-Koreas Kim Jong-un under en markering nær den demilitariserte sonen mellom de to landene onsdag. Situasjonen i sør er spent, men rolig i påvente av at nordkoreanerne kan komme til å gjennomføre nye prøveskytinger av raketter. To mellomdistanseraketter er gjort klare. Foto: Lee Jae-won (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Nord-Korea går til krig, vil Sør-Korea bli utsatt for et voldsomt artilleribombardement fra naboene i nord. Men sabelraslingen i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang har ikke utløst noen panikk i sør.

De 10,5 millioner innbyggerne i den sørkoreanske hovedstaden Seoul har ikke vist tegn til å ville storme bankene og ta ut sparepengene sine. Supermarkedene har ikke opplevd tegn til panikkinnkjøp, og det er bare kommet få og isolerte meldinger om hamstring.

Sør-Korea oppjusterte onsdag det militære trusselnivået til «alvorlig» foran en ventet nordkoreansk rakettoppskyting.

Les også: – Sørkoreanerne er vant til trusler

Samtidig var det ventet at utenriksministrene i G8-gruppen av store industriand ville drøfte situasjonen på den koreanske halvøya på sitt møte i London.

Advarsler

Ifølge sørkoreansk etterretning har nordkoreanerne klargjort to mellomdistanseraketter på østkysten. Dette er gjort til tross for advarsler fra Nord-Koreas viktigste allierte Kina mot å fortsette det nabolandene oppfatter som provokasjoner.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som selv er sørkoreaner, sa under et besøk i Roma onsdag at han har bedt de kinesiske lederne forsøke å dempe spenningen på Korea-halvøya. Ban tilføyde at han også skal drøfte situasjonen med USAs president Barack Obama.

Les også: Sørkoreansk politiker tror på ny kald krig

I Sør-Korea gikk dagliglivet stort sett sin vante gang onsdag. Trafikkorker gjorde at biltrafikken sneglet seg fram, barna skyndte seg til og fra skolene, og forbipasserende kastet bare korte blikk på avisstativene med krigsoverskrifter.

Vant til trusler

– Vi har levd med trusler fra Nord-Korea de siste 60 årene, sier Moon Joung-jang i Paju, en by med rundt 60.000 innbyggere nær grensen mellom de to landene.

Verken hun selv eller noen hun kjenner, har planer om å flykte fra byen, forteller hun til nyhetsbyrået DPA.

Les også: Sør-Korea oppjusterer trusselnivået

– Ingen av mine venner og bekjente tror det blir noen krig, sier mamma og husmor Kang Kyong A.

– Men folk føler at det er mer alvor denne gangen, fordi Sør-Korea reagerer skarpere enn før og faren for militære sammenstøt er større, tilføyer Kang.

Nord-Korea gjennomførte 12. februar i år en atomprøvesprengning, den tredje i rekken siden 2006. En fjerde kan komme på fødselsdagen til den nordkoreanske statens grunnlegger Kim Il-sung kommende mandag, eller på andre nasjonale merkedager i tiden framover.

Les også: Norge i «Den glemte krigen»

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Klikk her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus