Meny

Statsministeren vil ikke fly med Ryanair

ORDKNAPP: Jens Stoltenberg fikk store problemer med å begrunne hvorfor han velger å ikke fly med det utskjelte flyselskapet. Arkivfoto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har aldri fløyet med Ryanair og kommer heller ikke til å gjøre det. Nå lover han å ta tak i problemet med elendige arbeidsforhold i lufta.
Fakta om Ryanair:
 • Irsk lavprisflyselskap.
 • Etablert i 1985.
 • Startet flyginger til Torp fra London Stansted i 1997.
 • Opererer 305 fly og flyr til 164 destinasjoner.
 • Hovedkvarter er i Dublin.
 • Konsernsjef er Michael O'Leary, siden 1994.
 • Selskapet hadde i 2012 nær 8.400 ansatte.
 • Omsetningen var i 2012 4.325 millioner euro (32.000 millioner kroner)
 • I 2011 fløy selskapet 75.814.551 passasjerer.
 • Selskapet blir kritisert for dårlige arbeidsforhold for de ansatte, aggressiv markedsføring, dårlig kundebehandling og gebyrer for tjenester andre selskaper inkluderer i billettprisen.
 • O'Leary avviser kritikken og fastslår at ingen blir tvunget til å arbeide for eller fly med selskapet. Han mener også at unødvendige reguleringer hindrer selskaper i å tilby ennå billigere billetter.

 

(Kilde: Wikipedia, Ryanair)

Statsministeren fikk store problemer med å begrunne hvorfor han velger å ikke fly med det utskjelte flyselskapet da han møtte pressen etter spørretimen i Stortinget onsdag. Utover et «det passer nok ikke for meg», avslo han å begrunne holdningen sin ytterligere.

De siste dagene har det kommet fram påstander om elendige arbeidsforhold i det irske lavprisselskapet. LO og andre fagforeningen boikotter Ryanair på grunn av de ansattes arbeidsforhold.

Din mening: Vil du boikotte Ryanair?

Lover å følge opp

NTB skrev tirsdag om det fagforeningene betrakter som regelrette slavekontrakter i Ryanair. Kabinansatte tjener 122 kroner timen, får lønnstrekk for alt fravær, også sykdom, og kan pålegges fire ukers ubetalt permisjon for å møte selskapets behov for å nedbemanne i lavsesong.

Ryanair blir dessuten beskyldt for å ha unndratt seg skatteplikt i Norge.

Helt siden 2010 har fagforeningen Parat jobbet med saken og forsøkt å få forskjellige norske myndighetsorganer engasjert i problematikken. Uten hell. Selv ikke et brev til statsministeren er besvart, ifølge nestleder Vegard Einan. Det er bare blitt videresendt til Samferdselsdepartementet. Unnfallenhet og passivitet, mener Einan.

Bakgrunn: Kabinansatt saksøker Ryanair

Det benektet Stoltenberg onsdag, da stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) tok saken opp i spørretimen. Statsministeren framholder at det har vært flere møter mellom Parat og departementet i sakens anledning, og sier han skal forsikre seg om at det blir flere møter for å følge opp «veldig alvorlige påstander». Til NTB sier han at «dersom det norske regelverket ikke er godt nok, så skal det gjøres bedre».

Varsler tilsyn

Både Luftfartstilsynet og Samferdselsdepartementet varsler at de vil se nærmere på arbeidsforhold og arbeidsmiljø i Ryanair.

Luftfartstilsynet varsler tilsyn med arbeidsmiljøet ved Ryanairs base på Rygge i løpet av kort tid. Tilsynet blir det første i sitt slag. Samferdselsdepartementet vil se på om det irske lavprisflyselskapet har brutt norsk lov.

Les også: – Stoltenbergs håndtering er en parodi

Kommunikasjonsdirektør Tor O. Iversen i Luftfartstilsynet sier til NTB at man ikke kan utelukke at et arbeidsmiljø som det den tidligere Ryanair-flyvertinnen Alessandra Cocca hevder å ha opplevd hos Ryanair, vil kunne gå ut over sikkerheten.

Statssekretær Geir Pollestad (Sp) i Samferdselsdepartementet opplyser at Luftfartstilsynet har fått beskjed om å følge spesielt godt med på Ryanair.

Ryanair tilbakeviser

Italienske Cocca, som jobbet fra Rygge flyplass, hevder at arbeidsforholdene var preget av frykt, at kontrakten var blottet for sosiale rettigheter og at det var stort salgspress på hver flyging: Hun har nå gått til sak mot Ryanair for ulovlig innleie og usaklig oppsigelse, noe selskapet avviser som grunnløse anklager.

– Det er åpenbart at et søksmål ikke vil føre fram, sier selskapets pressetalsmann Robin Kiely til NTB.

Les også: – Norske regler for Ryanair, sier myndighetene

Norsk Flygerforbund gikk onsdag ut med full støtte til de kabinansatte i Ryanair.

– Norsk Flygerforbund har i lengre tid påpekt uholdbare ansettelsesforhold både i Ryanair og i andre lavkostselskaper. At tidligere kabinansatte nå står fram er både modig og nødvendig, sier leder Aleksander Wasland i Flygerforbundet i en pressemelding.

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Klikk her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus