Meny

– Ingen vil huske Biebers musikk om 100 år

VENTER KAOS: Bieber-hysteriet handler mer om person enn om musikk, mener musikkskribent Arild Rønsen. (Foto: Reuters/NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justin Bieber-fansen vil huske konsertene for resten av livet, sier musikkskribent Arild Rønsen. Men om 100 år er alt glemt.

Neste uke kommer tusenvis av unge jenter til å hyle, skrike og gråte når fenomenet Justin Bieber kommer til Norge for å holde tre konserter i Oslo.

Sist gang 19-åringen var i landet var det kaotiske tilstander. Oslos gater var fylt med unge jenter på jakt etter sitt store idol – og sin store kjærlighet.

– Dette har en sterk smitteeffekt, hvor følelsene blir forsterket av det som skjer rundt dem, sier barne- og ungdomspsykolog Bernt Halvard Sleire til NTB om hysteriet.

Han sier situasjonen er godt egnet for å få ut følelser, og leve dem ut, sier Sleire.

Han mener vi må ta hysteriet på alvor.

– Det handler om å se følelsene hos andre, og å bli sett. Det er en gjensidig bekreftelse på følelsene, begeistringen og samholdet, sier Sleire.

Behov for å drømme

Bieber-hysteriet kan forklares med at ungdom er identitetssøkende, og opptatt av det som er populært, sa barne- og ungdomspsykolog Klara Øverland til Stavanger Aftenblad da superstjernen var på norgesbesøk i mai i fjor.

– Vi har et behov for å dyrke noen som er større enn oss selv, spesielt i den alderen disse jentene er i. De har behov for å drømme og beundre. Selv om drømmene kan være uoppnåelige, gir det å dyrke et idol en positiv følelse, og for mange gir det glede å være med i et fellesskap, sier Øverland.

Mange unge jenter er forelsket i Justin Bieber, eller en annen kjendis, og mange ungdommer sliter med å takle kjendisforelskelsen.

Nettstedet ung.no, som er det offentliges informasjonskanal for ungdom, skriver at mange gråter mye, og sliter med å fokusere på andre ting. Nettstedet gir gode råd for hvordan man kan takle kjendisforelskelsen.

Revolusjon

Men hysteriet rundt tenåringsidolet har lite med musikken å gjøre, sier journalist og musikkskribent Arild Rønsen til NTB.

– Det går mest på person, sier Rønsen, som ikke slutter seg til dem som slakter musikken til den canadiske 19-åringen.

– Det er sterkt overdrevet at det er fryktelig dårlig. Det er helt grei popmusikk, sier han.

Hysteriet rundt Justin Bieber har blitt sammenlignet med tilstandene rundt Elvis og The Beatles, men Rønsen deler ikke denne oppfatningen.

– Det var eldre ungdommer. Det var ungdommer i slutten av tenårene. Men her snakker vi om ungdomsskoleelever på 13, 14, 15 år, sier Rønsen.

– En annen forskjell er at Elvis og Beatles sto for hver sin revolusjon innen musikken. Disse vil bli husket for musikken, selv om 100 år. Men det er ingen som vil huske Justin Biebers musikk om 100 år. For den er bare ok.

Bekymret

Musikkskribenten unner jentene opplevelsen og sier de trolig vil huske konserten for resten av livet. Han tror ikke hysteriet er skadelig for jentene, og får støtte fra ungdomspsykiater Sleire.

Psykiateren sier det kan være sunt å få muligheten til å leve ut følelsene og la seg begeistre. Men han legger ikke skjul på at han også er bekymret for de unge følelsesladde jentene.

– De har ikke den samme modne evnen til å regulere følelsene som voksne. Og da kan følelsene ta overhånd og styre jentene, sier Sleire, som mener at det derfor er viktig at voksne er til stede.

– At det er trygghet på plass i form av voksne som passer på, er viktig, avslutter psykologen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus