Meny

– Sørkoreanerne er vant til trusler

TETT PÅ: Statssekretær Torgeir Larsen har de siste dagene vært i Sør-Korea, og kan fortelle om et folk som tar atomtrusselen fra nabolandet med stoisk ro. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statssekretær Torgeir Larsen i Utenriksdepartementet har besøkt Sør-Korea, og forteller om et folk som møter de nordkoreanske truslene med stoisk ro.

– Den skremselsretorikken som skrur seg til fra nord preger Sør-Korea. Samtidig er det rolig i landet. Sørkoreanere er vant til trusler. De har kommet i flere tiår, men det spesielle nå er at det er dratt til enda noen hakk. Samtidig er det ro, og veldig få venter seg noe betydelig militært angrep eller lignende, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Torgeir Larsen, til ABC Nyheter.

Han forlater onsdag Sør-Korea etter et besøk i landet der han har møtt norske næringslivsinteresser og sørkoreanske representanter.

– Den konklusjonen støttes av dem som observerer militær aktivitet inne i Nord-Korea. Samtidig er det en uforutsigbarhet i det som skjer i nord som bekymrer. Det utelukkes ikke at det kan komme nye provokasjoner og handlinger, det være seg prøveoppskytinger eller nye atomprøvesprengninger, sier Larsen.

Les også: Sør-Korea oppjusterer trusselnivået

Nato-besøk

Sør-Korea, og amerikanske styrker i landet, økte onsdag trusselvurderingen foran en ventet nordkoreansk prøveoppskyting. Spenningen har vært høy under en fem dager lang oppbygning til et viktig jubileum i nord

Nord-Korea informerte i forrige uke utenlandske diplomater i Pyongyang om at de hadde frem til 10. april med å vurdere evakuering. Dette ga grobunn for spekulasjoner om en prøveoppskyting en gang mellom onsdag og jubileet for landets grunnlegger Kim Il-Sung 15. april

En eventuell prøveoppskyting vil også sammenfalle med besøk fra USAs utenriksminister John Kerry og Nato-sjef Anders Fogh Rasmussen, som begge vil befinne seg i Seoul fredag.

Sør-Koreas utenriksminister Yun Byung-Se uttalte til nasjonalforsamlingen at prøveoppskytingen kan skje «når som helst» og advarte Pyongyang om at regimet risikerer ytterligere FN-sanksjoner.

Les også: Sørkoreansk politiker tror på ny kald krig

– Kaldkrigsscene

Statssekretæren Larsen var på grensen mellom Nord- og Sør-Korea onsdag.

– Vi befant oss fysisk sett to meter inne i Nord-Korea. Det var et inntrykk som understreket alvoret, i den forstand at det er en slags kaldkrigsscene som vi i Europa var vant til før 1989, sier han.

– Det er ingen kommunikasjon i øyeblikket, nordkoreanerne tar ikke lenger telefonen. Kommunikasjonen skjer nå med ropert. I går ble jeg fortalt at nordkoreanerne hadde satt opp et flomlys for å blende observasjonspostene på sørkoreansk side. Provokasjonene og spenningene fortsetter altså.

Sørkoreansk etterretning sier Nord-Korea har forberedt to mellomdistanseraketter til umiddelbar oppskytning fra landets østkyst, trass advarsler fra landets allierte Kina om å unngå provokative handlinger.

Les også: Krasse advarsler fra Nord-Korea blir overhørt

– Uforutsigbart

Nord-Korea gjentok tirsdag Nord-Korea en advarsel om at halvøya var på vei mot «kjernefysisk krig», og advarte utlendinger om å forlate Sør-Korea.

Selv om Nord-Koreas advarsler til ambassader i Pyongyang og utlendinger i Sør begge for en stor del ble betraktet med skepsis er det en økende global bekymring for at spenningene kan utløse en episode som kan komme ut av kontroll.

– Det er to hovedbudskap vi får her: Sørkoreanerne henstiller verden om å reagere med fasthet, men også besinnelse. I tillegg er det ikke er noen indikasjoner på militære angrep. Når utlendinger henstilles om å forlate Sør-Korea er det trusler, sier Larsen.

– En annen ting er at når regimet i Nord-Korea viser seg uforutsigbart må verden rundt være forutsigbare, stå samlet og gjøre det som er forventet. Til forskjell fra situasjonen fra noen årtier tilbake har vi nå et samlet Sikkerhetsråd som er tydelige i sine krav til Nord-Korea. Det er for så vidt nytt at vi har en samlet verden som er tydelige på at de nordkoreanske truslene ikke aksepteres.

Les også: Norge i «Den glemte krigen»

Daglige forverringer

Krisen på den koreanske halvøya har blitt verre dag for dag siden Nord-Korea gjennomførte en atomprøvesprengning i februar, som førte til nye FN-sanksjoner.

Regimet i nord raser mot pågående sørkoreanske og amerikanske felles militærøvelser, og har anklaget Washington og Seoul for å forberede en invasjon. Landet har truet med alvorlige militære reaksjoner, fra artilleriild til atomangrep.

Det bor omkring 900 nordmenn i Sør-Korea, og tirsdag ba Nord-Korea ber utlendinger i Sør-Korea om å evakuere. Utenriksdepartementet har foreløpig ikke endret reiseråd for landet.

– Formålet med besøket var å treffe representanter fra norsk næringsliv. Sør-Korea er et viktig land for Norge, vi eksporterte for 25,5 milliarder til landet i fjor. Vi har gjennomført planlagte politiske samtaler, der er sørkoreanerne veldig opptatt av nordområder og Arktis som en maritim nasjon. I tillegg har situasjonen med Nord-Korea preget besøket, her har vi vist norsk solidaritet med Sør-Korea og blitt orientert om situasjonen. Vi har også møtt representanter for amerikanske styrker i Sør-Korea, sier Larsen.

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Trykk her
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus