Partiet Rødts hovedsak i valgkampen:Rødt vil ta fra dem hver krone over 1,5 million

Får velferds-smell hvis Rødt kommer til makta: Telenor-direktør Jon Fredrik Baksaas og investor Jens Ulltveit-Moe blir hilst velkommen av NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund på NHO's årskonferanse i januar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
Får velferds-smell hvis Rødt kommer til makta: Telenor-direktør Jon Fredrik Baksaas og investor Jens Ulltveit-Moe blir hilst velkommen av NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund på NHO's årskonferanse i januar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Etter åtte år med rødgrønn regjering har vi fått 103 nye milliardærer, de største sosiale forskjellene siden 30-tallet og over 100.000 barn som sliter med fattigdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har fått et samfunn som belønner papirflyttere med bonuser og millionlønninger, mens velferdsstatens hverdagsslitere stadig får beskjed om å moderere sine krav om lønn.

Det er budskapet fra partiet Rødt - kort etter tariffoppgjøret der de fleste blir avspist med 75 øre timen, men foran et stortingsvalg der Rødt vil ha kamp mot sosiale forskjeller som hovedsak.

- For meg er det helt uforståelig at en aksjemegler på ett år skal tjene mer enn en livslønn for en sykepleier, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes da han og partisekretær Mari Eifring onsdag presenterte partiets hovedsatsing i årets valgkamp.

- Ansatte dyktigere enn Helge Lund

Det går ut på å kraftig barbere leder- og politikerlønninger og heve dem på bunn.

- Stortinget trenger en Robin Hood! utbryter han.

Makslønn på 1,5 millioner kroner var noe av det første Moxnes lanserte da han overtok som leder i Rødt i 2012.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet vil Rødt halvere stortingsrepresentantenes lønn, la toppsjefene få maksimum tre ganger lønna til de ansatte og legge 100 prosent skatt på all inntekt over 1,5 millioner kroner.

- Hvis noen ikke vil jobbe for halvannen millioner kroner i Statoil, får vi gå ut blant Statoils ansatte og tilby jobben til noen som faktisk kjenner Statoil og bransjen bedre enn bransjen, sier Moxnes.

- Vi kan ikke la de rikeste gå ut og presse folkestyret til skatter som i bananstater. De vil alltid kunne vise til andre land der det er lavere eller null skatt, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva er rimelig politikerlønn for Rødt-lederen selv?

- Rødt-lederen tjener 377.000 i året. Det samme som dem som vasker på Rødt-kontoret, forteller Moxnes.

- Handlekraftig Gjerrig-Jens

Forsvarsparti: - Rødt blir eneste parti mot jagerflykjøp og bombing for Nato, og heller går for forsvar av Norge, sier Bjørnar Moxnes, som sammen med partisekretær Mari Eifring ga startskuddet for valgkampen. . Foto: Thomas Vermes.gForsvarsparti: - Rødt blir eneste parti mot jagerflykjøp og bombing for Nato, og heller går for forsvar av Norge, sier Bjørnar Moxnes, som sammen med partisekretær Mari Eifring ga startskuddet for valgkampen. . Foto: Thomas Vermes.g

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at DNB-direktør Rune Bjerke i fjor fikk 300.000 kroner mer enn i 2011, i alt 7,2 millioner. Statoil-sjef Helge Lund fikk i fjor hele 13,2 millioner.

- Og det i et selskap der Jens Stoltenberg er den største eieren. Lederstaben der fikk økte lønninger og bonuser med 55 prosent på tre år. Regjeringen bare snakker om lederlønninger, anklager Moxnes og fortsetter:

- Derimot greier regjeringen å være effektive på å begrense lønningene for vanlige folk. Lærerne streiket i fjor for å få en lønnsvekst som i privat sektor. Da viste Gjerrig-Jens handlekraft. Han satte foten ned. Når det kommer til Helge Lund og andre ledere, er regjeringa veldig raus.

Har 200.000 å ta av

Kommende helg sparker partiet i gang valgkampen med en landsomfattende konferanse i Oslo.

Moxnes håper på mandater i Oslo, Bergen, Troms – og i beste fall i Sør-Trøndelag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det sitter 200.000 rødgrønne, frustrerte velgere på gjerdet. Vi skal jobbe for at de kommer til oss. Sofaen og gjerdet er vår viktigste motstander, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Rødt vil mye heller støtte en rødgrønn regjering enn å gi makta til Siv Jensen og Erna Solberg. Men vi kommer til å være en kritisk opposisjon til venstre, som vil utfordre regjeringa på import av høyrepolitikk fra Brussel, boligpolitikken og andre områder, forteller Moxnes.

- Heller Rødt enn kampfly-SV

- Hvorfor stemme Rødt i stedet for SV?

- De som ønsker å få et fredsparti inn på Stortinget, har bare ett valg. Det er Rødt. SV gikk – dessverre – inn for å bombe offensivt i Libya. Norge gjorde bombe-jobber andre land ikke ønsket å gjøre, svarer Moxnes.

- De er også enige i den største investeringen i vår historie, feilinvesteringen i kampflyet Joint Strike Flighter, som i beste fall kan bli en brikke i Natos og USA angrepskriger i framtida. Rødt vil heller styrke Norges forsvarsevne enn Natos angrepsevne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De som ønsker et Norge som faktisk vil jobbe mot de store forskjellene, bør gå til Rødt. Det vil også styrke dem i SV og Ap som ønsker en mer radikal kurs, framholder Moxnes.

Samarbeider gjerne med Carl I. Hagen

Selv sitter Bjørnar Moxnes i bystyret i Oslo.

- Jeg sitter i bystyret for Rødt. Vi har ingen hemninger for å samarbeide med andre i konkrete saker. Jeg samarbeider for eksempel med tidligere partieier Carl I. Hagen i noen saker, forteller han.

Slik vil Rødt gjøre det:

1. Sette lederlønningene i statseide selskaper til maksimum tre ganger gjennomsnittet blant selskapets ansatte.

Her viser partiet til det kanadiske Institute for Governance of Private and Public Organizations (IGOPP) og ders rapport om lederlønninger.

2. Halvere stortingslønningene ned til normalt lønnsnivå fra dagens nivå på 811.000 kroner og la veksten følge lønnsveksten deretter.

3. Legge 100 prosent skatt på all inntekt over 1,5 mill kr.

4. Likelønnspott for å løfte lavtlønte kvinner slik Likelønnskommisjonen tok til orde for.

5. Doble bunnfradraget til 2 G for å løfte dem med lavest inntekter.

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Trykk her