Meny

Sør-Korea oppjusterer trusselnivået

KLARE FOR KRIG: Nordkoreanske soldater under en øvelse nylig. (Foto: Reuters/NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Korea oppjusterte onsdag det militære trusselnivået til «alvorlig» foran en ventet rakettoppskyting fra Nord-Korea.

Samtidig advarer FNs generalsekretær Ban Ki-moon om at situasjonen på Korea-halvøya kan komme ut av kontroll.

Ifølge Sør-Koreas etterretningstjeneste har naboen i nord klargjort to mellomdistanseraketter på østkysten, trass i advarsler fra Kina mot å fortsette provokasjonene.

Forrige uke sa Nord-Korea til utenlandske diplomater at de hadde frist til onsdag 10. april med å vurdere å trekke seg ut av landet.

Bakgrunn: – Vi er på randen av atomkrig

Rakettoppskyting

Dette førte til spekulasjoner om at Nord-Korea vil gjennomføre en rakettoppskyting mellom onsdag og mandag 15. april, da årsdagen for fødselsdagen til tidligere lederen Kim Il-sung feires.

Tirsdag kom Nord-Korea med nok en advarsel som skulle gi inntrykk av at Korea-halvøya står overfor en større krig.

I en kunngjøring ba regimet i Pyongyang alle utenlandske «organisasjoner, selskaper og turister» om å utarbeide evakueringstiltak som følge av risikoen for atomkrig.

Les også: Mener Obama må vise muskler mot Nord-Korea

Japan i beredskap

Også Japan er nå i full beredskap på grunn av den ventede rakettoppskytingen.

– Vi har vært i full beredskap siden vi utplasserte militære enheter, og vi vil opprettholde denne årvåkenheten, sier forsvarsminister Itsunori Onodera.

Regjeringen har utplassert luftvernraketter i hovedstaden Tokyo som beskyttelse mot et eventuelt angrep fra Nord-Korea.

To ramper med patriotraketter står nå foran forsvarsdepartementet i Tokyo, og ytterligere to rakettbatterier skal utplasseres i Tokyo-området og på Okinawa.

Les også: Putin: – En krig kan bli verre enn Tsjernobyl

Grenseovergang stengt

I Kina ble onsdag en av landets viktigste grenseoverganger til Nord-Korea er stengt for turistgrupper, opplyser en kinesisk tjenestemann. For forretningsfolk skal grensen fortsatt være åpen.

– Reiseoperatører får ikke lov til å ta turistgrupper inn i landet, siden Nord-Koreas regjering ber utenlandske borgere om å reise fra landet, sier en tjenestemann ved grenseposten, som ikke ønsker å oppgi navnet sitt.

Les også: Norge deltok i «Den glemte krigen»

Ban-advarsel

Spenningen på den koreanske halvøya følges tett av verdenssamfunnet. Senest tirsdag kom FNs generalsekretær Ban Ki-moon med en ny advarsel om at situasjonen kan eskalere ut av kontroll.

– Det høye spenningsnivået er veldig farlig. En liten hendelse som følge av feilberegning eller en feil bedømmelse kan skape en ukontrollerbar situasjon, sier Ban.

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Trykk her

Nord Korea trener hunder til å drepe

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus