Meny

Oslo-politiet møter Scandinavian Star-panelet

159 mennesker omkom i brannen om bord i passasjerfergen Scandinavian Star i Skagerak i 1990. Arkivfoto: Per Løchen (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo-politiet skal fredag møte ekspertpanelet som arbeider for å gjenoppta etterforskningen av Scandinavian Star-ulykken.

Det var politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo som tok initiativet til møtet, ifølge talsmann Gisle Weddegjerde for gruppen som har gransket etterforskningen av brannen på Scandinavian Star. Møtet finner sted fredag klokken 13. Både Sjøvold og kriminalsjefen i Oslo skal delta.

– Dette vitner om en seriøsitet fra Oslo politidistrikt som vi setter svært stor pris på, sier Weddegjerde til NTB.

Han er talsmann fra Stiftelsen Etterforskning av Mordbrannen Scandinavian Star, som har ettergått politiets etterforskning av dødsbrannen. Arbeidsgruppen har kommet til at det trolig var medlemmer av besetningen som sto bak brannen, og som bidro til at den fikk det katastrofale omfanget. 159 mennesker døde på ferja som begynte å brenne da den var på vei fra Oslo til Frederikshavn 6. april 1990.

Massemord

Stiftelsen la nylig fram et omfattende materiale der det hevdes at deler av mannskapet antente flere branner på skipet som del av en storstilt forsikringssvindel. De mener blant annet å kunne dokumentere at granskerne til SINTEF fikk et alt for tidsmessig snevert mandat, og at ekspertenes undersøkelser derfor bare fanget opp en liten del av hendelsesforløpet.

Gruppen skal også ha en rekke vitneprov som underbygger påstanden om at feil mann ble utpekt som gjerningsmann, og som har gjort observasjoner om plasserer medlemmer av besetningen på steder hvor de har kunnet bidra til å forverre brannen.

– Vi vil ikke forskuttere hvordan vi ønsker at politiet skal håndtere denne informasjonen, men i bunnen ligger det uansett krav om å få ny etterforskning av saken, sier Weddegjerde.

Han omtaler brannen som «det største massemordet i Europa i fredstid».

Vil ha orientering

Oslo politidistrikt vil høre hva gruppen har av nye opplysninger, ifølge informasjonssjef Unni Grøndal.

– Vi har invitert ledelsen i stiftelsen til et møte fredag klokka 13.00. Det blir et dialogmøte der vi ber om å bli orientert om eventuelle nye funn. Vi regner med å få en orientering fra dem, så får vi ta det derfra, sier pressesjef Unni Grøndal til Dagbladet.

Stiftelsen og ekspertgruppen har også ønsket et møte med Riksadvokaten, men hadde tirsdag ikke hørt noe derfra. Førstestatsadvokat Harald Strand svarte ikke på henvendelser fra NTB tirsdag kveld.

I et brev til leder Per Sandberg for Stortingets justiskomité beskylder stiftelsen riksadvokat Tor-Aksel Busch for tendensiøs saksbehandling da han sist avslo begjæring om gjenåpning av saken. Han pekte i 1991 ut en mann som omkom i brannen som gjerningsmann.

Stiftelsen mener Busch nå er inhabil i saken.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus