Meny

Klager Norges ulveforvaltning til Strasbourg

Norske ulver har strenge regler å forholde seg til. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NOAH klager Norges forvaltning av ulvestammme inn for Strasbourg, og får støtte fra Venstre.

NOAH - for dyrs rettigheter, har klaget norske myndigheters forvaltning av ulv inn til Bernkonvensjonen, sekretariatet for konvensjonen om beskyttelse av Europas ville dyr og planter.

– I Norge holdes ulven nede med jerngrep. Det finnes grenser for ulvens utfoldelse på alle nivåer. I løpet av ett år kan kun tre ulvetisper få valpekull og det finnes helt klare grenser for hvor ulven kan bevege seg, forklarer Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH, til ABC Nyheter.

Les også: Ulver angriper i svensk bygd

Hun poengterer at ulvesonene er svært trange, og hvis ulven, som selvfølgelig ikke vet hvor disse grensene går, tråkker over, blir den skutt.

– Nylig ble ulv utenfor «grensen» skutt fra helikopter, sier hun.

Les mer om Bernkonvensjonen.

– Unaturlig

Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH. Foto: NOAHSiri Martinsen, veterinær og leder i NOAH. Foto: NOAH

NOAH mener at ulver også primært merkes for å sørge for at de ikke går utenfor de lovlige linjene på kartet, og ikke for å beskytte dem som Bernkonvensjonen krever.

– Totalt sett blir dette en veldig unaturlig måte å forholde seg til ville dyr på. Miljøvernministeren ønsker fortsatt ulv her i landet, likevel drives det en politikk hvor man holder ulvebestanden nede på et unaturlig lavt nivå, sier Martinsen.

I dag finnes det mellom 43 og 45 ulver i Norge, og i klagen viser NOAH til at norske myndigheter ga tillatelse til å drepe 11 ulver ved lisensfelling vinteren 2012/13.

– I Norge drives det også «preventiv skyting». Man skyter ulv fordi man frykter at den i fremtiden vil spise sau. Men ulv er faktisk et dyr som naturlig spiser andre dyr. I stedet for å drive preventiv skyting av ulv, bør man heller se på hvordan man preventivt kan beskytte husdyrene - mot alle farer, sier Martinsen og legger til:

– Det er langt flere sauer som dør av sykdom og skader på beite, enn de som drepes av ulv, men de andre dyrene lider også.

Les også: Se – en ulv i Østmarka

NOAH framholder videre at ulven dessuten er vurdert som kritisk truet i Norge.

– Norge fraskriver seg ansvaret for å beskytte en truet art som har naturlig utbredelsesområde innenfor landets grenser. Det mener vi er et skammelig brudd på internasjonale avtaler, understreker Martinsen.

Mange hensyn

Audun Garberg (SV), politisk rådgiver i Miljøverndepartementet, mener lisensfellingen NOAH referer til i klagen er innenfor Bernkonvensjonens retningslinjer.

Guri Melby, sentralstyremedlem i Venstre. Foto: VenstreGuri Melby, sentralstyremedlem i Venstre. Foto: Venstre

«Forholdet til Bernkonvensjonen vurderes når forvaltningen treffer vedtak om felling av fredet rovvilt. Dette ble også gjort i de sakene NOAH viser til, der det til sammen ble gitt tillatelse til lisensfelling av 11 ulver i 2012/2013», skriver han i en e-post til ABC Nyheter hvor han videre viser til at dagens bestandmål og ulvesona er bestemt av Stortinget i rovviltforliket.

«Naturmangfoldloven sier at målet er at artene og deres genetiske mangfold skal ivaretas på lang sikt, og at artene skal forekomme i levedyktige bestander i sine naturlige utbredelsesområder. Loven slår imidlertid også fast at tiltak etter loven skal avveies mot andre viktige samfunnsinteresser. Det kan medføre at målet må nås på en annen måte eller i et annet tempo enn dersom naturmangfoldet hadde vært det eneste hensynet å ta. Også Bernkonvensjonen åpner for å trekke inn andre hensyn. Videre er det viktig å huske på at ulvene i Norge er en del av en større, Sør-Skandinavisk ulvebestand, som beveger seg over landegrensene. Det er denne Sør-Skandinaviske ulvebestanden som man skal se på når man vurderer spørsmålet om bestandsstørrelse og bestandens overlevelse».

Les også: Her er de to drepte ulvene

Støtter initativet

NOAH får imidlertid støtte fra Venstre, som også tidligere har kritisert måten regjeringen forvalter ulvestammen på.

– Vi støtter initiativet fra NOAH. Vår kritikk mot regjeringen er på linje med det de fremholder i klagen. Det er dårlig politikk å sørge for at ulvestammen i Norge er såpass lite robust, noe som gjør det svært vanskelig å ta ut skadedyr. Det ville ha vært bedre å ha en større ulvestamme, sånn at vi lettere kan ta ut ulven som gjør skade, sier sentralstyremedlem i Venstre Guri Melby til ABC Nyheter.

Melby sier det vil bli interessant å følge behandlingen av klagen til NOAH.

– Det er fint å få en vurdering om ulveforvaltningen er i strid med internasjonale konvensjoner eller ikke, sier hun.

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Trykk her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus