Meny

Iransk atomanlegg uskadd etter jordskjelv

Skadde hus står igjen etter at et jordskjelv tirsdag rammet byen Bushehr i det sørlige Iran. Minst 31 mennesker omkom og 800 kom til skade i skjelvet, men det ble ikke meldt om skader på Irans eneste atomkraftverk, som ligger i Bushehr. Et russisk selskap som har deltatt i byggingen av atomanlegget, meldte om normalt strålingsnivå ved Bushehr-anlegget. Foto: Mehr (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irans eneste atomkraftverk er etter alt å dømme uskadd etter at området der det ligger, ble rammet av et kraftig jordskjelv. Minst 31 mennesker omkom og rundt 800 ble skadd i skjelvet.

Iranske myndigheter tok kort tid etter skjelvet tirsdag kontakt med det internasjonale atomenergibyrået IAEA og opplyste at det ikke var registrert skader på det kjernefysiske anlegget i Bushehr. Det er ikke lekket ut radioaktivitet fra anlegget, tilføyde iranerne.

Rystelsene i jordskjelvet kunne merkes i Bahrain, De forente arabiske emirater, Kuwait og Qatar. Enkelte steder i disse landene brøt det ut panikk, og høyhus måtte evakueres for en kortere periode, fortalte øyenvitner til nyhetsbyrået AFP.

Dødstall

Styrken i skjelvet ble målt til 6,3. Episenteret lå 90 kilometer sørøst for Bushehr, som ligger rundt 1.220 kilometer sør for hovedstaden Teheran, opplyste det amerikanske instituttet U.S. Geological Survey (USGS).

Tidligere ble det meldt at 20 mennesker hadde mistet livet i byen Khormoj, som ligger 35 kilometer fra området der skjelvet skal ha hatt episenter. Flere hundre mennesker skal ha blitt skadd i byen Shanbeh, som også ble rammet.

Skjelvet inntraff midt på ettermiddagen lokal tid. Iran ligger i et geologisk utsatt område og rammes med jevne mellomrom av jordskjelv, som til tider fører med seg store ødeleggelser. Derfor utløste de første meldingene om tirsdagen skjelv bekymring for atomanlegget i Bushehr.

«Normalt»

Men det russiske selskapet som har hjulpet iranerne med å bygge kraftverket i Bushehr, opplyste at skjelvet «på ingen måte påvirket forholdene ved reaktoren».

– Strålingsnivået er helt normalt, sa en talsmann for Atomstrojeksport til nyhetsbyrået RIA.

Fagfolk påpekte at tirsdagens jordskjelv i Iran var langt svakere enn det som for vel to år siden rammet det østlige Japan. Dette skjelvet gjorde stor skade på atomkraftverket Fukushima Daiichi, der tre reaktorer ble rammet av nedsmelting og store mengder radioaktivitet lekket ut.

Hovedskjelvet sør i Iran tirsdag ble fulgt av fem etterskjelv, det kraftigste med en styrke på 5,2. Hjelpemannskaper fra Irans Røde Halvmåne og fra innenriksdepartementets avdeling for naturkatastrofer ble straks sendt til de skjelvrammede områdene.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus