Meny

Krasse advarsler fra Nord-Korea blir overhørt

INGEN EFFEKT: Nord-Korea truer med atomkrig og oppfordrer utlendinger til å forlate Sør-Korea. Verken de nærmere 1.000 nordmennene i landet eller andre utlendinger ser ut til å følge oppfordringen. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea advarer om atomkrig og ber utlendinger i Sør-Korea om å evakuere. Men norske myndigheter har ingen intensjoner om å hente nordmenn ut av landet.
Fakta om de siste hendelsene i Nord-Korea:

* 12. februar gjennomførte Nord-Korea sin tredje atomprøvesprengning.

* 7. mars svarte FNs sikkerhetsråd med å skjerpe sanksjonene mot landet.

* Nordkoreanske myndigheter sa deretter opp våpenhvileavtalen som markerte slutten på Koreakrigen i 1953.

* Samme dag begynte Sør-Korea og USA en felles militærøvelse. Under øvelsen fløy amerikanske B2-bombefly over den koreanske halvøya, noe som provoserte Nord-Korea.

* 30. mars kunngjorde det nordkoreanske regimet at det hersker en krigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea.

* 1. april advarte Sør-Koreas president Park Geun-hye om at enhver nordkoreansk provokasjon raskt vil bli besvart militært.

* 3. april truet hæren i Nord-Korea USA med et atomangrep.

* 9. april stengte Nord-Korea industriparken i Kaesong, som de to koreanske statene har drevet i fellesskap siden 2004, etter å ha stengt grensen for sørkoreanske arbeidere siden 3. april.

* Nord-Korea har den siste tiden overført rakettutstyr til baser på østkysten.

* Sør-Korea frykter nå en fjerde nordkoreansk atomprøvesprengning.

Statssekretær Torgeir Larsen (Ap) er denne uka på besøk i Sør-Korea og møtte tirsdag landets viseutenriksminister.

I et møte som skulle handle om de to landenes handelssamarbeid, dreide samtalene seg også om den anspente situasjonen på Korea-halvøya.

– Budskapet fra Sør-Korea er at de ikke har noen informasjon som tilsier at det er bevegelser på nordsiden av grensen som støtter opp om truslene, sier Larsen til NTB.

Bakgrunn: – Vi er på randen av atomkrig

– Ingen evakuering

Samtidig kom Nord-Korea tirsdag med nok en advarsel som skulle gi inntrykk av at Korea-halvøya står overfor en større krig. I en kunngjøring ba Nord-Korea alle utenlandske «organisasjoner, selskaper og turister» om å utarbeide evakueringstiltak som følge av risikoen for atomkrig.

– Vi ønsker ikke å skade utlendinger i Sør-Korea hvis det skulle bli krig, sier en talsmann for myndighetene til nyhetsbyrået KCNA.

Mens Utenriksdepartementet i Oslo nå fraråder nordmenn å reise til Nord-Korea med mindre det er nødvendig, mener norske myndigheter det ikke er noen grunn til å legge føringer for reiser til og opphold i Sør-Korea.

– Vi er ikke i nærheten av å vurdere evakuering. Det er ingenting som tilsier at det er en reell fare, og det er heller ingen andre land som evakuerer, sier Larsen.

Les også: Mener Obama må vise muskler mot Nord-Korea

– Bekymret

Han understreker likevel at situasjonen følges nøye.

– Sør-Korea er selvfølgelig bekymret over situasjonen. Men de ser dette som en måte for den nye lederen i nord å befeste sin egen autoritet internt, samtidig som han ønsker å teste ut den nye regjeringen i Sør-Korea, sier Larsen.

Også det danske utenriksdepartementet opplyser at det ikke er noen grunn til å ta truslene fra Nord-Korea særlig alvorlig. Det svenske teleselskapet Ericsson har rundt 1.000 ansatte i Sør-Korea, men setter heller ikke i verk tiltak som følge av truslene.

– Vi har ingen restriksjoner, men vi har en tettere kommunikasjon. Vi forsøker å forstå hva som skjer, sier selskapets leder Hans Vestberg til det svenske nyhetsbyrået TT.

Les også: Japan tar ingen sjanser med Nord-Korea

Ban advarer

Spenningen på den koreanske halvøya følges tett av verdenssamfunnet. Senest tirsdag kom FNs generalsekretær Ban Ki-moon med en ny advarsel om at situasjonen kan eskalere ut av kontroll.

– Det høye spenningsnivået er veldig farlig. En liten hendelse som følge av feilberegning eller en feil bedømmelse kan skape en ukontrollerbar situasjon, sier Ban i en uttalelse.

Nordkoreanske myndigheter ba i forrige uke de utenlandske ambassadene i landet om å vurdere evakuering fordi myndighetene ikke lenger kunne garantere for ambassadepersonellets sikkerhet.

Les også: Putin: – En krig kan bli verre enn Tsjernobyl

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Trykk her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus