Krasse advarsler fra Nord-Korea blir overhørt

INGEN EFFEKT: Nord-Korea truer med atomkrig og oppfordrer utlendinger til å forlate Sør-Korea. Verken de nærmere 1.000 nordmennene i landet eller andre utlendinger ser ut til å følge oppfordringen. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
INGEN EFFEKT: Nord-Korea truer med atomkrig og oppfordrer utlendinger til å forlate Sør-Korea. Verken de nærmere 1.000 nordmennene i landet eller andre utlendinger ser ut til å følge oppfordringen. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea advarer om atomkrig og ber utlendinger i Sør-Korea om å evakuere. Men norske myndigheter har ingen intensjoner om å hente nordmenn ut av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om de siste hendelsene i Nord-Korea:

* 12. februar gjennomførte Nord-Korea sin tredje atomprøvesprengning.

* 7. mars svarte FNs sikkerhetsråd med å skjerpe sanksjonene mot landet.

* Nordkoreanske myndigheter sa deretter opp våpenhvileavtalen som markerte slutten på Koreakrigen i 1953.

* Samme dag begynte Sør-Korea og USA en felles militærøvelse. Under øvelsen fløy amerikanske B2-bombefly over den koreanske halvøya, noe som provoserte Nord-Korea.

* 30. mars kunngjorde det nordkoreanske regimet at det hersker en krigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea.

* 1. april advarte Sør-Koreas president Park Geun-hye om at enhver nordkoreansk provokasjon raskt vil bli besvart militært.

* 3. april truet hæren i Nord-Korea USA med et atomangrep.

* 9. april stengte Nord-Korea industriparken i Kaesong, som de to koreanske statene har drevet i fellesskap siden 2004, etter å ha stengt grensen for sørkoreanske arbeidere siden 3. april.

* Nord-Korea har den siste tiden overført rakettutstyr til baser på østkysten.

* Sør-Korea frykter nå en fjerde nordkoreansk atomprøvesprengning.

Statssekretær Torgeir Larsen (Ap) er denne uka på besøk i Sør-Korea og møtte tirsdag landets viseutenriksminister.

I et møte som skulle handle om de to landenes handelssamarbeid, dreide samtalene seg også om den anspente situasjonen på Korea-halvøya.

– Budskapet fra Sør-Korea er at de ikke har noen informasjon som tilsier at det er bevegelser på nordsiden av grensen som støtter opp om truslene, sier Larsen til NTB.

Bakgrunn: – Vi er på randen av atomkrig

– Ingen evakuering

Samtidig kom Nord-Korea tirsdag med nok en advarsel som skulle gi inntrykk av at Korea-halvøya står overfor en større krig. I en kunngjøring ba Nord-Korea alle utenlandske «organisasjoner, selskaper og turister» om å utarbeide evakueringstiltak som følge av risikoen for atomkrig.

– Vi ønsker ikke å skade utlendinger i Sør-Korea hvis det skulle bli krig, sier en talsmann for myndighetene til nyhetsbyrået KCNA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Utenriksdepartementet i Oslo nå fraråder nordmenn å reise til Nord-Korea med mindre det er nødvendig, mener norske myndigheter det ikke er noen grunn til å legge føringer for reiser til og opphold i Sør-Korea.

– Vi er ikke i nærheten av å vurdere evakuering. Det er ingenting som tilsier at det er en reell fare, og det er heller ingen andre land som evakuerer, sier Larsen.

Les også: Mener Obama må vise muskler mot Nord-Korea

– Bekymret

Han understreker likevel at situasjonen følges nøye.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sør-Korea er selvfølgelig bekymret over situasjonen. Men de ser dette som en måte for den nye lederen i nord å befeste sin egen autoritet internt, samtidig som han ønsker å teste ut den nye regjeringen i Sør-Korea, sier Larsen.

Også det danske utenriksdepartementet opplyser at det ikke er noen grunn til å ta truslene fra Nord-Korea særlig alvorlig. Det svenske teleselskapet Ericsson har rundt 1.000 ansatte i Sør-Korea, men setter heller ikke i verk tiltak som følge av truslene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ingen restriksjoner, men vi har en tettere kommunikasjon. Vi forsøker å forstå hva som skjer, sier selskapets leder Hans Vestberg til det svenske nyhetsbyrået TT.

Les også: Japan tar ingen sjanser med Nord-Korea

Ban advarer

Spenningen på den koreanske halvøya følges tett av verdenssamfunnet. Senest tirsdag kom FNs generalsekretær Ban Ki-moon med en ny advarsel om at situasjonen kan eskalere ut av kontroll.

– Det høye spenningsnivået er veldig farlig. En liten hendelse som følge av feilberegning eller en feil bedømmelse kan skape en ukontrollerbar situasjon, sier Ban i en uttalelse.

Nordkoreanske myndigheter ba i forrige uke de utenlandske ambassadene i landet om å vurdere evakuering fordi myndighetene ikke lenger kunne garantere for ambassadepersonellets sikkerhet.

Les også: Putin: – En krig kan bli verre enn Tsjernobyl

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Trykk her