Meny

Selvbetjente snus-skap blir forbudt

Nei til selvbetjening: Stortinget har vedtatt forbud mot selvbetjening av tobakksvarer. Da er det kroken på døra for slike selvbetjente snus-skap. Foto: Kristin Sørdal

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snusboksene må nå plasseres bak disken.

Heretter blir selvbetjening av tobakksvarer forbudt.

I 2010 ble det forbudt med synlig oppstilling av tobakksvarer . Det resulteterte i noe som Helsedirektoratet mente var overdreven merking av tobakksvarene.

Men nå er det altså selvbetjeningen som skal vekk. Her er de nye bestemmelsene:

Prop. 55 L. Endringer i tobakksskadeloven.

Paragraf 18: Forbud mot selvbetjening av tobakksvarer
«Selvbetjening av tobakksvarer på utsalgssteder for forbrukere er forbudt. Forbudet i første ledd gjelder ikke i spesialforretninger for tobakksvarer og utsalgssteder for avgiftsfritt salg på flyplasser».

Som du kan se av paragrafen ovenfor: Forbudet gjelder alle utsalgssteder unntatt taxfree-butikker og spesialbutikker.

Misnøye

I forkant av at endringene ble vedtatt, har forslaget vært på høring. I den forbindelse er det flere som har ytret misnøye med de nye endringene i tobakkskadeloven.

Blant dem er handelsorganisasjonen Virke, som er hovedorganisasjon for handelsbedriftene. De uttrykker skepsis til hvorvidt et slikt forbud vil ha den ønskede effekten på tobakksforbruket, og påpeker at forbudet vil medføre ekstrakostnader for ombygging for deres medlemmer.

– Det er ingenting som tyder på at det er noen sammenheng mellom selvbetjente snuskjøleskap og endringer i tobakksforbruket. Utsalgsstedene må således sette i gang storstilte ombyggingsprosesser som ikke har virkning på snusforbruket. Regjeringen er jo opptatt av forenklinger for næringslivet. Dette er ikke forenkling, uttaler Thomas Angell, direktør for handel i Virke, til DinSide.

Ber om tid til å gjennomføre endringene

Det er ikke satt noen ikrafttredelsesdato for det nye forbudet ennå, men Virke har bedt at det ikke skjer før tidligst i 2015. Dette på bakgrunn av at ombygging av kassepunkter og så videre tar tid. Ifølge en SIFO-rapport fra 2010 har om lag 44 prosent av butikkene selvbetjening av snus.

Ifølge Virke vil disse ombyggingene koste hele bransjen mellom 72 og 90 millioner kroner. Både Reitangruppen og ICA sier til DinSide at de vil bygge om for å få plass i butikkene, der det er nødvendig.

– Vi forholder oss til de regler og retningslinjer myndighetene setter. De aller fleste av våre utsalgssteder har snus-kjøleskapene bak disk allerede i dag, men for de av dem som ikke har det, vil det være å plassere skapene bak disken, eventuelt bygge om noe for å få plass bak disken, uttaler Solfrid Flateby, kommunikasjonsdirektør i Reitangruppen AS til DinSide.

– Vi vil rette oss etter det nye påbudet fra myndighetene og vil bygge om løsningene våre i henhold til det helsemyndighetene skisserer. Vi håper samtidig at det blir gitt en tilstrekkelig tidsramme på dette slik at vi rekker å planlegge og gjennomføre endringene på en best mulig måte, sier Bjørnar Mickelson, seniorrådgiver i ICA Norge til DinSide.

Bakgrunnen for forbudet

Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet er formålet med loven å begrense helseskader som bruk av tobakksvarer medfører gjennom å redusere forbruket og på sikt bidra til å oppnå et tobakksfritt samfunn. Man ønsker også å forebygge at barn og unge begynner å bruke tobakksvarer og å fremme at de som allerede bruker tobakksvarer, slutter. Det er også et ønske om å beskytte befolkningen mot eksponering for tobakksrøyk.  

Hva synes du om innskjerpingen av tobakkskadeloven? Diskutér i debatten nedenfor. Vi ber om at debatten holdes saklig.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus