Meny

Varsler snøkaos på Sørlandet torsdag

MER SNØ: Kombinasjonen av snø og vind vil skape vanskelige forhold for trafikantene i Sør-Norge torsdag og fredag. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vind og snø vil gi dårlig sikt og glatte veier. De som har lagt om til sommerdekk bør la bilen stå, råder meteorolog.

Torsdag vil den lange perioden med sol og blå himmel i Sør-Norge brått ta slutt.

– Det blir et solid væromslag etter tre uker med rolig vær, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thyness i Meteorologisk institutt til ABC Nyheter.

Sørlendingene vil merke dette først, der kommer nedbøren fra natt til torsdag. Mens den kommer som regn i kystnære strøk vil det lave ned snø straks man kommer seg litt innover i landet og litt opp i høyden.

Mest snø vil det komme i agderfylkene og Rogaland, ifølge meteorologen. Og nedbøren kommer i kombinasjon med vind.

– Det kan bli østlig kuling på kysten og en del vind i innlandet. Kombinasjonen med glatte veier og dårlig sikt, kan bli utfordrende for trafikanter, sier Thyness.

Mens Meteorologisk institutt varsler opptil 25 millimeter med nedbør i løpet av ett døgn, mener Storm-meteorolog Lisbet Håvik at det kan komme så mye som 30 millimeter nedbør, noe som vil betyr rundt 30 centimeter snø.

Storm skriver på sine nettsider at bilister på Sørlandet bør la bilen stå torsdag, særlig om de har lagt om til sommerdekk.

Sjekk varselet for ditt område

Stigende temperaturer

Etter et døgn vil snøen og vinden avta på Sørlandet. Da har nedbøren flyttet seg nordover mot Østlandet.

– I løpet av fredag vil det komme nedbør både på Vestlandet, i Telemark og på Østlandet. Østafjells vil det starte som snø mange steder fordi det kommer om natten. Men det går raskt over til regn og sludd nær Oslofjorden og i lavlandet, mens det fortsetter som sludd og snø i høyden, sier Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt.

Men nedbøren kommer med stigende temperaturer, så den kan i løpet av dagen kan gå over i sludd eller regn også i indre strøk.

På Vestlandet vil nedbøren hovedsakelig komme som regn og sludd, men været er mildere der og hovedtyngden av nedbøren kommer på Østlandet fredag.

Temperaturen vil variere fra rett under null til noen få plussgrader.

Mot slutten av uken vil temperaturen nærme seg det som er normalt for årstiden i slutten av uken, rundt fem plussgrader i lavlandet, melder Storm.

Les også: Godt vær på reisen

Mer nedbør i nord

Nord-Norge slipper heller ikke unna snøbyger og vind.

– Det kommer fortsatt til å ligge lavtrykk nord i Norskehavet og i Barentshavet, sier Storm-meteorolog Lisbet Håvik ifølge Storm.no.

Den gode nyheten er at bygene blir svakere, og at det blir lengre roligere perioder mellom dem.

Sjekk været der du er

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus