Meny

Nord-Korea: – Vi er på randen av atomkrig

PROPAGANDA: Bilder fra en øvelse i Nord-Korea. (Arkivfoto: AFP)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea advarer om atomkrig og ber utlendinger i Sør-Korea om å iverksette evakuering. Norges ambassadør i Seoul er innkalt til et ekstraordinært møte med sørkoreanske myndigheter.
Fakta om de siste hendelsene i Nord-Korea

12. februar gjennomførte Nord-Korea sin tredje atomprøvesprengning.

7. mars svarte FNs sikkerhetsråd med å skjerpe sanksjonene mot landet.

Nordkoreanske myndigheter svarte med å si opp våpenhvileavtalen som markerte slutten på Koreakrigen i 1953, fra 11. mars.

Samme dag begynte Sør-Korea og USA en felles militærøvelse. Under øvelsen fløy amerikanske B2-bombefly over den koreanske halvøya, noe som provoserte Nord-Korea.

30. mars kunngjorde det nordkoreanske regimet at det hersker en krigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea.

1. april advarte Sør-Koreas president Park Geun-hye om at enhver nordkoreansk provokasjon raskt vil bli besvart militært.

3. mars truet hæren i Nord-Korea USA med et atomangrep.

Samme dag stengte Nord-Korea grensen for flere hundre sørkoreanske arbeidere som har pendlet til industriparken i Kaesong.

Nord-Korea har ifølge amerikanske tjenestemenn den siste uka fraktet rakettutstyr til østkysten.

Innkallingen gjelder alle de europeiske ambassadørene i Sør-Korea, noe som er svært uvanlig. Det er Sør-Koreas utenriksminister Yun Byung-se som har kalt inn til det ekstraordinære møtet, skriver Dagbladet.

Samtidig advarer Nord-Koreas Fredskomité om at Koreahalvøya er «på randen av atomkrig», og ber alle utenlandske selskaper og turister om å forlate nabolandet i sør, melder nyhetsbyrået AP.

Advarselen er den hittil siste av en rekke utspill fra Nord-Korea som gir inntrykk av at Korea-halvøya står overfor en større krig.

– Vi ønsker ikke å skade utlendinger i Sør-Korea hvis det skulle bli krig, sier en talsmann for myndighetene til nyhetsbyrået KCNA.

Les også: Mener Obama må vise muskler mot Nord-Korea

– Ingen vanlig innkalling

Møtet holdes samtidig som Norges statssekretær Torgeir Larsen (Ap) er på besøk i Sør-Korea.

– Det er ingen vanlig innkalling, men det er heller ingen vanlig situasjon, sier Larsen til NRK.

Sammen med ambassadør Thorbjørn Holthe reiste han tirsdag morgen fra havnebyen Busan til Seoul.

Nordkoreanske myndigheter ba i forrige uke utenlandske ambassader i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang om å vurdere evakuering, fordi myndighetene ikke lenger kunne garantere for ambassadepersonellets sikkerhet.

Opplysningen om anbefalingen kom fra den russiske ambassaden, men ettersom det ikke fantes konkrete tegn til at situasjonen var blitt farligere i byen valgte ambassaden å ikke ta anmodningen til følge.

Les også: Japan tar ingen sjanser med Nord-Korea

Krigsretorikk

Etter hva NTB kjenner til har en turoperatør som arrangerer organiserte turer til Nord-Korea fortsatt virksomheten til tross for den spente situasjonen.

Mandag sa dessuten sørkoreanske myndigheter at det ikke finnes konkrete tegn til at Nord-Korea forbereder et atomangrep.

Flere analytikere har påpekt at den nordkoreanske retorikken er myntet på hjemmepublikum, som er prisgitt regimets propaganda.

Krigsretorikken gir inntrykk av at USA og Sør-Korea er i ferd med å invadere den isolerte staten, og skaper et bilde av Nord-Koreas unge leder Kim Jong-un som mannen som redder nordkoreanerne fra et angrep, mener eksperter.

Les også: Putin: – En krig kan bli verre enn Tsjernobyl

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus