Meny

Mener Obama må vise muskler mot Nord-Korea

HARDT MOT HARDT: Kim Jong-un og Nord-Korea fortsetter å øse ut trusler, men denne gangen vil trolig USA og Barack Obama sette foten ned langt tydeligere. (Foto: AFP)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2010 valgte Barack Obama å avstå fra og svare på Nord-Koreas angrep mot Sør-Korea. Denne gangen står USAs troverdighet på spill, mener forsker.
Fakta om de siste hendelsene i Nord-Korea:

 

* 12. februar gjennomførte Nord-Korea sin tredje atomprøvesprengning.

* 7. mars svarte FNs sikkerhetsråd med å skjerpe sanksjonene mot landet.

* Nordkoreanske myndigheter svarte med å si opp våpenhvileavtalen som markerte slutten på Koreakrigen i 1953, fra 11. mars.

* Samme dag begynte Sør-Korea og USA en felles militærøvelse. Under øvelsen fløy amerikanske B2-bombefly over den koreanske halvøya, noe som provoserte Nord-Korea.

* 30. mars kunngjorde det nordkoreanske regimet at det hersker en krigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea.

* 1. april advarte Sør-Koreas president Park Geun-hye om at enhver nordkoreansk provokasjon raskt vil bli besvart militært.

* 3. mars truet hæren i Nord-Korea USA med et atomangrep.

* Samme dag stengte Nord-Korea grensen for flere hundre sørkoreanske arbeidere som har pendlet til industriparken i Kaesong.

* Nord-Korea har ifølge amerikanske tjenestemenn den siste uka fraktet rakettutstyr til østkysten.

Kim Jong-un og hans kommunistregime har de siste ukene kommet med en rekke trusler, både mot amerikansk territorium samt nabolandet Sør-Korea.

I hvilken grad truslene er relle er det uenighet om, men de fleste eksperter enes likevel om at et angrep på sistnevnte land er langt mer sannsynlig enn mot USA.

Nylig skal USA ha inngått en avtale med Sør-Korea om å bistå landet i svaret på et eventuelt angrep, skriver NRK.

Siste: Japan trekkes inn i Korea-konflikt

– Kan ikke vise svakhetstegn

Det vil i så fall stå i sterk kontrast til forrige gang det var høy spenning på den koreanske halvøya, i 2010, etter at Nord-Korea senket et sørkoreansk marineskip.

Da valgte USA å mane til forsoning, og Obama svarte aldri på det nordkoreanske angrepet.

Men de siste dagers eskalering av krisen har skapt en langt mindre handlingsrom for Obama, og holdningen fra amerikansk siden er derfor en helt annen, tror førsteammanuensis Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier.

– USAs troverdighet står på spill i mye større grad enn i 2010. Man har kommet til et punkt der det ikke er snakk om å vise svakhetstegn, sier han til NRK.

Les også: – Korea-krig kan bli verre en Tsjernobyl

Føler på stemingen

Det er likevel et poeng at USA har fremstått som noe usikre på hvordan de skal håndtere de gjentatte truslene fra nordkoreansk side.

I starten valgte amerikanerne å sette hardt mot hardt, ved å gi klare advarsler tilbake samt og trappe opp aktiviteten ved halvøya.

De siste dagene har derimot tendensen vært at USA har valgt å roe ned retorikken for ikke å bidra til en økt negativ spiral i området.

Det ble blant annet tydelig da landet valgte å avbryte planene om å teste en ny rakett for ikke å provosere Nord-Korea unødig mye. En avgjørelse som blant annet utløste skryt fra Russland president Valdimir Putin.

– Jeg synes vi alle skal takke USAs ledere for denne avgjørelsen. Jeg håper våre nordkoreanske kolleger anerkjenner det og at alle roer seg ned og begynner å samarbeide for å få stanset situasjonen, sa Putin under et besøk i Tyskland.

Les også: – Det er ikke snakk om det blir krig eller ikke, men om når

– USA har skylden

Leder i Vennskapsforeningen Norge-Korea, Torstein Engelskjøn, uttalte lørdag til ABC Nyheter at det er USA som er hovedgrunnen til spenningene man ser på den koreanske halvøya.

– Nord-Korea er nedkjørt på grunn av boikottiltak, det er bare Kina som leverer en del varer til dem. Denne mangeløkonomien gjør det veldig vanskelig for landet å utvikle seg. Nord-Korea var frem til 1994 et overskuddsområde blant annet på mat, forklarte han.

– Nå er de i en veldig trengt situasjon, blant annet på grunn av disse latterlige restriksjonene. Man prøver å få dem i kne med internasjonale sanksjoner og boikott, og FN-vedtak som nordkoreanske myndigheter kritiserer sterkt, sa Engelskjøn.

– Jeg anser USA som hovedfaktoren for at det er spenninger i Korea, slo han fast.

Trykk her å lese hele intervjuet med Engelskjøn

Psykologisk spill

I et intervju i ABC Nyheter torsdag karakteriserte leder i Forsvarets høgskoles mediegruppe, kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen, det som nå foregår som et omfattende psykologisk spill, hvor kunsten er å balansere på randen av krig.

– Kim Jong Un og hans regime kjører på noe voldsomt, og det er en spiral som stiger veldig fort og veldig høyt. Hele Den koreanske halvøy er som en kruttønne, og det skal bare en liten gnist til for å fyre av, sa Bøe-Hansen.

Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) er enig i vurderingen.

– Ingen av partene vil ha krig men vi er vitne til et høyt spill som kan komme ut av kontroll, sier Lodgaard til NRK.

Les også: Castro advarer Nord-Korea mot atomkrig

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Trykk her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus