Japan trekkes inn i Korea-konflikt

TAR INGEN SJANSER: Den japanske regjeringen har utplassert batterier med luftvernraketter i hovedstaden Tokyo som følge av krigsretorikken fra Nord-Korea. (Foto: Reuters/NTB scanpix)
TAR INGEN SJANSER: Den japanske regjeringen har utplassert batterier med luftvernraketter i hovedstaden Tokyo som følge av krigsretorikken fra Nord-Korea. (Foto: Reuters/NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Japan har utplassert luftvernraketter i hovedstaden Tokyo som beskyttelse mot et eventuelt angrep fra Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om de siste hendelsene i Nord-Korea:

* 12. februar gjennomførte Nord-Korea sin tredje atomprøvesprengning.

* 7. mars svarte FNs sikkerhetsråd med å skjerpe sanksjonene mot landet.

* Nordkoreanske myndigheter svarte med å si opp våpenhvileavtalen som markerte slutten på Koreakrigen i 1953, fra 11. mars.

* Samme dag begynte Sør-Korea og USA en felles militærøvelse. Under øvelsen fløy amerikanske B2-bombefly over den koreanske halvøya, noe som provoserte Nord-Korea.

* 30. mars kunngjorde det nordkoreanske regimet at det hersker en krigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea.

* 1. april advarte Sør-Koreas president Park Geun-hye om at enhver nordkoreansk provokasjon raskt vil bli besvart militært.

* 3. mars truet hæren i Nord-Korea USA med et atomangrep.

* Samme dag stengte Nord-Korea grensen for flere hundre sørkoreanske arbeidere som har pendlet til industriparken i Kaesong.

* Nord-Korea har ifølge amerikanske tjenestemenn den siste uka fraktet rakettutstyr til østkysten.

To ramper med patriotraketter ble fraktet til forsvarsdepartementet i Tokyo før daggry, opplyser en talsmann for departementet.

Ytterligere to rakettbatterier skal utplasseres andre steder i Tokyo-området og på Okinawa, ifølge regjeringen.

Det japanske forsvaret har ordre om å skyte ned enhver nordkoreansk rakett som er på vei mot landets territorium.

Første siden 2004

Samtidig meldes det om at de over 50.000 nordkoreanske arbeiderne ved industriparken Kaesong, på grensen til Sør-Korea, ikke møtte på jobb tirsdag.

Det er første gang siden oppstarten i 2004 at anlegget stenges.

De sørkoreanske fabrikkene i Kaesong ligger 10 kilometer inne på nordkoreansk territorium og har vært en beskjeden, men viktig kilde til utenlandsk valuta for Nord-Korea.

Samarbeidet har dessuten vært et viktig kontaktpunkt mellom nord og sør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Korea-krig kan bli verre en Tsjernobyl

Bryter tilliten

I forrige uke stengte nordkoreanske myndigheter grensen for de rundt 900 innreisende sørkoreanske arbeiderne. Fortsatt befinner rundt 475 sørkoreanske arbeidere seg på anlegget. Etter planen skal 77 av dem returnere til Sør-Korea tirsdag.

Sør-Koreas president Park Geun-hye sier Nord-Korea skader sin troverdighet ved å stenge anlegget, og at det vil føre til at ingen utenlandske selskaper vil investere i landet.

– Investeringer har alt å gjøre med å kunne forutse resultater og tillit. Og nord bryter internasjonale reguleringer og løfter på denne måten, kommer ikke et land i verden til å ville investere der, sier presidenten tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Det er ikke snakk om det blir krig eller ikke, men om når

– USA har skylden

Leder i Vennskapsforeningen Norge-Korea, Torstein Engelskjøn, uttalte lørdag til ABC Nyheter at det er USA som er hovedgrunnen til spenningene man ser på den koreanske halvøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nord-Korea er nedkjørt på grunn av boikottiltak, det er bare Kina som leverer en del varer til dem. Denne mangeløkonomien gjør det veldig vanskelig for landet å utvikle seg. Nord-Korea var frem til 1994 et overskuddsområde blant annet på mat, forklarte han.

- Nå er de i en veldig trengt situasjon, blant annet på grunn av disse latterlige restriksjonene. Man prøver å få dem i kne med internasjonale sanksjoner og boikott, og FN-vedtak som nordkoreanske myndigheter kritiserer sterkt, sa Engelskjøn.

– Jeg anser USA som hovedfaktoren for at det er spenninger i Korea, slo han fast.

Trykk her å lese hele intervjuet med Engelskjøn

Psykologisk spill

I et intervju i ABC Nyheter torsdag karakteriserte leder i Forsvarets høgskoles mediegruppe, kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen, det som nå foregår som et omfattende psykologisk spill, hvor kunsten er å balansere på randen av krig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kim Jong Un og hans regime kjører på noe voldsomt, og det er en spiral som stiger veldig fort og veldig høyt. Hele Den koreanske halvøy er som en kruttønne, og det skal bare en liten gnist til for å fyre av, sa Bøe-Hansen.

Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) er enig i vurderingen.

– Ingen av partene vil ha krig men vi er vitne til et høyt spill som kan komme ut av kontroll, sier Lodgaard til NRK.

Les også: Castro advarer Nord-Korea mot atomkrig